Pagrindinė romano „Manifestas...“ veikėja Bri, ne pati populiariausia mokykloje, kartą nusprendžia: gana! Ji taps įdomi! Juk ji protinga, ji pradės rašyti tinklaraštį „Manifestas: kaip būti įdomiai“. Žingsnis po žingsnio mergina įgyvendina savo planą – įsiskverbti į populiariųjų gretas ir... gauti įdomios medžiagos romanui.

O pačią rašytoją įkvėpimas atsidėti romanui aplankėsusikivirčijus su savo vaikinu. Jie ginčijosi, ar įmanoma mėgautis mokykloje praleistais metais ir, nepaisant išgyvenimų ir netgi patyčių, užaugti geru žmogumi.

„Tai buvo vienas karščiausių mūsų su Owenu barnių, – pasakoja Holly Bourne. – Sužinojusi, kad mokykloje jis buvo populiarus, pareiškiau: „Geri žmonės mokyklos laikais populiarūs nebūna.“ Supratau, kad turiu prisikūrusi teorijų apie tai, kaip žmones paveikia mokykla. Mano pačios mokykliniai metai nebuvo tokie jau blogi, bet nustebau, kad mano vaikinui mokykloje nuoširdžiai patiko.“

Ginčas pasėjo sėklą, iš kurios vėliau radosi romanas jaunimui „Manifestas: kaip būti įdomiai“. Pagrindinė jo veikėja Bri – „nevykėlė paauglė, svajojanti tapti rašytoja“ – sugalvoja sąrašą dalykų, kurie turėtų padėti jai tapti įdomiai ir populiariai. Tas sąrašas galiausiai išsirutulioja į tinklaraštį, ir galiausiai Bri tenka susimąstyti, ką ji aukotų dėl populiarumo.

Rašydama romaną Holly mintimis nusikėlė į savo mokyklinius metus: peržvelgė prisiminimus ir pasikalbėjo su senais draugais. Įdomių idėjų pametėjo jos perskaityti moksliniai tyrimai apie tai, kaip mokykloje formuojasi prisiminimai ir kaip jie paveikia tolesnį gyvenimą.

„Skaitydama apie patyčias sužinojau, kad mokykloje jų patyrę žmonės suaugę uždirba mažiau. Mano pačios mokykliniai metai nebuvo baisūs, tad šis romanas tikrai nėra autobiografinis. Bet jį rašydama surinkau daug medžiagos apie patyčias ir skaudžius išgyvenimus. Nepasitikėjau vien savo atmintimi – paprašiau ir draugų pasidalyti prisiminimais. Visi nemalonūs nutikimai ir žiaurūs žodžiai, kuriuos rasite knygoje, kadaise buvo pasakyti iš tikrųjų“, – knygos sukūrimo priešistorė dalijosi H. Bourne.

Holly Bourne
Rašydama romaną ji sako patyrusi savotišką katarsį. Buvo sukaupusi daug pykčio – ne tik dėl savęs, bet ir dėl to, kas nutiko kitiems. Knyga autorei padėjo geriau suprasti savo jausmus ir patirtis.

Holly padeda paaugliams suvokti savo išgyvenimus ne tik rašydama knygas, bet ir, kaip pati sako, dirbdama „pusiau žurnaliste, pusiau nuodėmklause“ patarimų paaugliams tinklalapyje TheScript.org. Ji teigia, kad kasdienis susidūrimas su moksleivių problemomis „Manifestui“ suteikė papildomo gylio, o žurnalistinio darbo patirtis padėjo neieškoti žodžio kišenėje.

Holly Bourne – taip pat ir trilogijos jaunimui „Senmergių klubas“ autorė. Trilogijoje pasakojami merginų trijulės išgyvenimai, nagrinėjama psichinės sveikatos stigma ir moterų teisės.

Knygą lietuvių kalba neseniai pasirodė knygynų lentynose. Iš anglų kalbos vertė Rūta Montvilienė, išleido „Tyto alba“.

Pagal surreymirror.co.uk parengė Emilija Ferdmanaitė