Viename kaimelyje į šiaurę nuo Liono susirinko per 10 tūkst. bėgikų iš daugiau kaip 50 valstybių, pasirengusių įveikti božolė maratoną. Dauguma jų vilki įspūdingus kostiumus. Gilbert`as Dantzeris atvyko apsirengęs kaip Jėzus Kristus.

„Šiame ypatingame renginyje kasmet dalyvauja daugybė žmonių iš viso pasaulio. Jie čia susirenka ne tik tam, kad kuo greičiau nubėgtų maratoną. Mes norime švęsti ir grožėtis nuostabia Božolė regiono gamta, kur gaminamas šis vynas“, – sako maratono bėgikas G. Dantzeris.

42 kilometrų maratono trasa Božolė Nuvo regione prasideda nuo Fliori ir baigiasi Vilfranše prie Sonos. Jis driekiasi palei vynuogynus, iš kurių derliaus gaminamas populiarusis raudonas jaunas vynas.

Daugeliui dalyvių, tokiems kaip vynuogių augintojas Pascalis Dufaitre`as, božolė jauno vyno šventė – svarbiausia diena metuose.

„Božolė sėkmė atėjo natūraliai. Istorija labai paprasta. Viskas prasidėjo nuo to, kad žmonės iš Liono atvykdavo čia paragauti naujojo derliaus vyno“, – pasakoja vyndarys P. Dufaitre`as.

P. Dufaitre`as jau daugiau kaip 30 metų božolė vyną spaudžia savo valdose „Chateau de Pizay“.

Šis vynas spaudžiamas iš vokiškų vynuogių. Naudojama speciali technologija fermentacijai paspartinti, todėl nuėmus derlių jau po kelių savaičių – trečiąjį lapkričio ketvirtadienį – vyną galima ragauti.

„Jis kaip suflė. Geriausias būna tik pagamintas. Božolė vyno skonis geriausias trečią lapkričio ketvirtadienį. Gerą božolė pagaminti nėra lengva. Daug sunkiau negu pagaminti gerą ilgai brandintą vyną“, – tikina P. Dufaitre`as.

Maratonas – tik vienas iš daugelio renginių švenčiant naujojo derliaus vyno pristatymą. Tai didelis festivalis, kasmet vis garsesnis, vis įspūdingesnis.

„Žiūrint iš rinkodaros pozicijų, šį renginį galima pristatyti viso pasaulio žiniasklaidoje, bet viso to šurmulio kartais jau būna per daug. Mes po truputį prarandame kontrolę“, – pripažįsta vyndarys P. Dufaitre`as.

Jau daugiau kaip 50 metų božolė gamintojai prieš didžiąją dieną savo jauno vyno veža į Paryžių. 1975 m. jis buvo patiektas Prancūzijos nacionalinei asamblėjai. Jo ambasadoriais buvo daug garsenybių, tarp jų ir gerai pažįstama dainininkė Mireille Mathieu. Šio vyno eksportas išaugo iki 30 mln. butelių per metus. Tad šio regiono vyno gamintojams dabar iškilo dilema.

Be jauno božolė vyno, vyndarys Ghislane`as de Longevialle gamina ir labai kokybišką ilgai brandinamą vyną, bet apie jį beveik niekas nežino.

„Jauno božolė populiarumas užgožia informaciją, kad gaminame ir kitokios rūšies vyną. Visi mano, kad mes gaminame tik jauną vyną. Per pastaruosius 50 metų božolė vyno sėkmė užtemdė visa kita“, – tikina G. de Longevialle.

„Chateau de Pizay“ vynuogyno vadovas P. Dufaitre`as įdeda daug pastangų, kad specialioms progoms skirtas jaunas božolė vynas būtų nepriekaištingos kokybės.

„Vynas turi teikti džiaugsmo ir suburti žmones. Jaunas božolė vynas tam puikiai tinka. Čia ir džiaugsmas, ir jaunystė. Jeigu šio vyno paragauja moteris, jos veide iškart atsiranda šypsena“, – įsitikinęs vyndarys.

Atrodo, kad tą patį galima pasakyti ir apie božolė maratono dalyvius. Net ir po aštuonių vyno degustavimo stotelių, visi puikiai laikosi. Štai ką sako jo dalyvis G. Dantzeris: „Visai nepavargau. Esu puikios formos. Nubėgau visą maratoną. Gal božolė buvo kiek per daug, bet dėl jo juk čia ir susirinkome! Nuo šiol bėgsiu tik tuose maratonuose, kur bus daug linksmybių ir daug vyno. Visa kita nuobodu.“

Kai visi kerta finišo liniją, prasideda tikros linksmybės. Visi vaišinami jaunu božolė vynu. Tai smagi naujojo derliaus pasveikinimo šventė, kuri visų veidus papuošia šypsenomis.