Jeigu baiminatės dėl neišvengiamai artėjančio penktadienio, 13-osios – nesijaudinkite, jūs ne vieni. Psichologai net sugalvojo terminą penktadienio 13-osios baimei įvardinti – paraskavedekatriaphobia.

2017 metais bus du mėnesiai, kurių 13 diena iškris penktadienį – sausis ir spalis.

Kodėl penktadienis 13-ta laikoma nelaiminga diena?

Įprastai penktadienis 13-ta laikoma nelaiminga diena dėl to, kad skaičius 13 yra matomas kaip nelaimės skaičius. Be to, 13 yra raganų skaičius, reikalingas norint suformuoti koveną.

Sakoma, kad prietarai aplink šią dieną pradėjo formuotis dar viduramžiais ir turi biblinę kilmę.

Kai kurie istorikai teigia, kad penktadienis 13-ta buvo diena, kai prasidėjo Didysis tvanas.

Naujajame testamente rašoma, kad Jėzaus paskutinėje vakarienėje Didįjį ketvirtadienį dalyvavo 13 žmonių, prieš jo nukryžiavimą Didįjį penktadienį. Kai kurie šaltiniai teigia, kad prie stalo atsisėdęs 13-asis svečias buvo Judas.

Rašytojas Dan‘as Brown‘as savo knygoje „Da Vinčio kodas“ aprašė 14 amžiuje įvykdytą tamplierių didžiojo magistro Žako de Molėjaus egzekuciją 13 mėnesio dieną, penktadienį. Rašoma, kad jis prakeikė popiežių ir Prancūzijos karalių, taip dienai užtraukdamas prakeiksmą.

Penktadienį 13-tą įvykę nelaimės

Pasakojama, kad 1976 metais niujorkietis Daz‘as Baster‘is taip bijojo penktadienio 13-osios, kad jis nusprendė, jog saugiausias pasirinkimas tą dieną – likti namie. Jis žuvo, kai tą dieną įgriuvo jo buto grindys.

2009 metais 13-tą dieną, penktadienį, pramogų parke „Thorpe Park“ Anglijoje buvo atidarytas 13,5 milijonų kainavęs „Saw“ atrakcionas. Tą pačią dieną jis buvo ir uždarytas dėl kilusios problemos atrakciono kompiuterio sistemoje.

2010 metais į Suffolk‘e gyvenantį 13 metų berniuką penktadienį 13-tąją, 13:13 val. dienos, trenkė žaibas.

Skaičių žaidimas

Skaičius 13 buvo laikomas nesėkmingu dar prieš Kristaus gimimą. Skaičius 12 istoriškai yra matomas kaip pilnatvės skaičius, kai tuo tarpu jo pusbrolis 13 – kaip atsiskyrėlis.

Metuose yra 12 mėnesių, 12 Olimpo dievų, 12 valandų laikrodyje, 12 Izraelio giminių, 12 Jėzaus apaštalų – ir tai tik dalis iš istoriškai besikartojančios sekos.

Nemažai Vakaruose esančių dangoraižių nebūna 13 aukšto. Taip pat kartais namams vengiama skirti 13 numerį, o daug viešbučių, tarp kurių ir „Carlton“ viešbutis Londone, neturi 13 aukšto.

Manoma, kad vakarieniauti prie stalo esant 13 žmonių negalima, nes tai atneš nesėkmę, o pirmasis svečias, kuris pakils nuo stalo, sulauks didelės nelaimės. Šiuo prietaru ypač tikėjo buvęs JAV prezidentas Franklinas Ruzveltas. Jis taip pat nesutikdavo keliauti, jei kelionės diena buvo penktadienis 13-oji.

Penktadienis 13-ta – nuolaidų diena?

Skrydžiai

Taip, gerai išgirdote. Penktadienį 13-tą skrydžių kainos neretai nukrenta – spėjama, kad taip yra dėl masinės baimės skristi „nelaimingiausią metų dieną“.

Būsto pirkimas ar pardavimas

Nekilnojamo turto pirkimų ir pardavimų skaičius sumažėja nelaimingąją dieną – pasak portalo FindaProperty.com tyrėjų, jų atliekama net 43 proc. mažiau, lyginant su kitais mėnesių penktadieniais. Gana ironiška, bet tą dieną pardavimai ir pirkimai būna kur kas sklandesni ir sėkmingesni.

Vestuvės

Penktadienį 13-tąją vestuvės jaunavedžiams gali kainuoti net iki 24 tūkst. svarų pigiau. O kai kurie vestuvių salonai, viliodami klientus, netgi siūlo nuolaidas.