Aštrios kritikos strėlės šokėją užgrūdino, o talentas padėjo pelnyti pripažinimą.

Praėjusieji metai M. Copeland buvo išties išskirtiniai. Balandį žurnalas „Time“ ją įtraukė į įtakingiausių pasaulyje žmonių šimtuką, balerina tapo vienu iš penkių šio numerio viršelio veidų. „Glamour“ žurnalas ją išrinko Metų moterimi. Pasirodė ir autobiografinė sėkmės istoriją atskleidžianti Misty knyga „Life in Motion: An Unlikely Ballerina“.

Pagal šią bestseleriu tapusią knygą Holivude jau kuriamas filmas. Tačiau prieš tai Misty teko sugriauti daugybę balete galiojančių stereotipų. Daugelį dešimt­mečių baletas buvo laikomas išskirtinai baltųjų menu, tai atspindėjo ir balerinos įvaizdis: blyški lyg nuluptas obuolys oda, kūnas kaip nesubrendusios mergaitės. Nieko nuostabaus, kad M. Copeland yra tik trečioji juodaodė baleto solistė Amerikos baleto istorijoje.

Iš pradžių nekentė baleto

M. Copeland oda nėra labai tamsi, nes ji turi ne tik afrikiečių, bet ir vokiečių, italų kraujo. Misty gimė Kanzase. Jos motina Sylvia Dela Cerna, graži moteris, jaunystėje studijavo šokį, bet vėliau metusi mokslus tapo sportinių renginių šokėja. Kai Misty buvo dveji, tėvai išsiskyrė ir motina su keturiais vaikais išsikėlė į Kaliforniją. Ji dar du kartus ištekėjo ir išsiskyrė, susilaukė dar dviejų vaikų.

Gyvenimas buvo chaotiškas ir nestabilus: teko keltis iš buto į butą, iš miesto į miestą. Trūko pinigų, vaikai ne visuomet gaudavo pietus ar vakarienę. Misty buvo labai užsidariusi, nenorėjo, kad mokykloje kas sužinotų, ką tenka išgyventi namuose. Labiausiai ji mėgo žiūrėti garsios rumunų gimnastės Nadios Comaneci pasirodymų įrašus ir mėgdžioti dainininkės Mariah‘os Carey šokio judesius.

Kai buvo trylikos, vyresnioji sesuo Misty nusivedė į sportininkus palaikančių šokėjų grupės, kurios narė buvo, repeticiją. Grupės vadovė pasiūlė jai lankyti baleto pradedančiųjų grupę bendruomenės mergaičių ir berniukų klube. Būsimoji žvaigždė prisimena, kad nuo pat pirmojo karto ėmė nekęsti baleto, užsispyrusi nenešiojo triko, nes buvo tikra, kad jai netiks.

Talentą įžvelgė mokytoja

Tačiau pirmoji M. Copeland baleto mokytoja Cindy Bradley įžvelgė jos talentą: mergaitė buvo neįtikėtinai lanksti, sugebėjo unikaliai įsiminti ir labai tiksliai atkartoti vos kartą matytą judesį. C. Bradley jai pati nupirko baleto drabužius (triko ir sijonėlį), nes motina neturėjo iš ko, ir įkalbėjo Misty juos apsivilkti. Pamačiusi save veidrodžiuose jaunoji balerina įsitikino, kad jai išties neblogai sekasi, ir pirmą kartą savimi patikėjo.

Tuo metu Misty šeima buvo apsistojusi motelyje, esančiame dvi valandos kelio nuo mokyklos, šalia greitkelio. Gyveno septyniese viename kambaryje, miegojo ant grindų. Važinėjimas vargino, todėl mama nusprendė, kad dukra turi mesti baletą. Netikėtai mokytoja gabiai mokinei pasiūlė apsigyventi jos namuose, kartu su jos vyru ir sūnumi, o pas motiną grįžti tik savaitgaliais.

Naujoje aplinkoje paauglė tiesiog sužydėjo. Taip prabėgo dveji metai, M. Copeland mokėsi privačioje studijoje (už mokslą mokėti nereikėjo). Baletas tapo neatskiriama jos gyvenimo ir savasties dalimi. Tačiau tarp dviejų šeimų prasidėjo trintis, motina pareikalavo,
kad dukra grįžtų į namus, lankytų arčiau esančią baleto mokyklą. Jos perkalbėti nepavyko, nepilnametei dukrai teko paklusti.

Kančios dėl kūno

Misty panikavo, kad tai sugadins jos karjerą, ir prisimena šį laikotarpį kaip košmarą: nebeturėjo jokio privatumo, jautėsi nesaugi, pykosi su mama. Ji pradėjo lankyti San Francisko baleto mokyklą, o po kurio laiko pavyko patekti į Amerikos baleto teatro vasaros kursus. Šiems pasibaigus buvo pakviesta mokytis teatro studijoje, bet reikėjo sulaukti aštuoniolikos, tad į Niujorką išvyko tik po metų.

Septyniolikmetė balerina dar nebuvo lytiškai subrendusi – jai nebuvo prasidėjusios menstruacijos. Ši bėda dažnai ištinka šokėjus dėl pernelyg mažo kūno riebalų kiekio. Organizme trūksta estrogeno, tad kaulai tampa pernelyg trapūs. Šios komplikacijos nepavyko išvengti ir Misty, paaiškėjo, kad jai skilęs stuburo slankstelis.

Metus balerina iš viso nebegalėjo šokti. Kad greičiau subręstų, gydytojai jai skyrė nemažas kontraceptinių preparatų dozes. Jau per pirmąjį mėnesį Misty figūra iš berniukiškos virto apvalaina it Merilyn Monroe. Kad atsikratytų antsvorio, merginai pirmą kartą gyvenime teko laikytis dietų. Jas keitė persivalgymo priepuoliai: grįždama iš teatro balerina nusipirkdavo kelias dešimtis spurgų ir visas vienu kartu suvalgydavo.

Pamilti save padėjo draugas

Prireikė penkerių metų, kol Misty pavyko sureguliuoti fizinį krūvį ir mitybą, suprasti, kaip veikia kūnas, kaip mankštinti raumenis, kad jie įgautų norimą formą. Laimė, balerinai pavyko išvengti valgymo sutrikimų. Pagalbos ji sulaukė iš savo vaikino Olu Evanso, su kuriuo susipažino būdama 21-erių.

Jis padėjo Misty susigrąžinti pasitikėjimą savimi, suprasti, kad kūnas yra jos instrumentas, kuriuo reikia rūpintis.

M. Copeland nebevalgo mėsos, bet griežtos dietos nesilaiko. Valgyti Misty reikia daug, nes fizinis krūvis didžiulis. Diena prasideda pusantros valandos trunkančia baleto pamoka, po pietų dažnai net po septynias valandas repetuoja, vakare laukia spektakliai.

Įtempta ne tik primabalerinos, bet ir jos sužadėtinio O. Evanso, juodaodžio teisininko, dienotvarkė. Svajonę turėti didelę šeimą Misty atidėjo geresniems laikams. „Visada norėjau turėti daug vaikų, bet dar reikės palaukti, kol baigsiu šokėjos karjerą“, – juokiasi žvaigždė.

Įgyvendino svajones

Į karjeros viršūnę ji kopė kantriai, laiptelis po laiptelio. 2001 metais baigusi teatro studiją ir tapusi trupės nare pradėjo nuo kordebaleto. Po šešerių metų jau šoko solines partijas ir tapo antrąja juodaode, kuriai jos buvo patikėtos. Galiausiai išaušo ta diena – praėjusių metų birželį afroamerikietė pirmą kartą 75-erius metus skaičiuojančio teatro istorijoje tapo primabalerina.

M. Copeland supranta, kad jos laikas scenoje pamažu išsenka. „Negaliu skųstis, nes sušokau beveik visus sudėtingiausius klasikinio baleto vaidmenis: paukštės balete „Ugnies paukštė“, Swanildos „Kopelijoje“, Gamzatti „Bajaderėje“, Odetos „Gulbių ežere“, – šypsosi Misty. Naujausias įsimintinas vaidmuo – princesės Florine sukurtas šių metų pradžioje balete „Miegančioji gražuolė“.

Išsipildė M. Copeland svajonė tapti Amerikos baleto teatro primabalerina. Kitas jos siekis – pakeisti požiūrį į baleto meną ir sulaužyti su juo susijusius stereotipus – vis dar neįgyvendintas. Nors daugėja Misty palaikančių žmonių, netrūksta ir atvirai rodančiųjų priešiškumą, teigiančių, kad netgi baleto sijonas afroamerikietei netinka, nes kojos per raumeningos.

Planuoja vestuves

Prieš porą metų M. Copeland vėl teko ištverti sudėtingą operaciją: dėl įskilimų kairysis blauzdikaulis buvo sutvirtintas titano plokštelėmis. Šokėja kenčia kelių sąnarių skausmus, ne kartą teko gydytis jų traumas, nes šokant keliams tenka ypač didelis krūvis. Daug metų avimi puantai nebepataisomai sužalojo ir pėdas. Tokia balerinų dalia, tokia šlovės kaina – Misty ne išimtis.

Net ir tapusi baleto žvaigžde, M. Copeland išliko šilta ir paprasta. Be savo pagrindinės kūrybinės veiklos, ji nemažai laiko skiria jauniems baleto šokėjams, vaikams, yra jų mentorė. Taip pat įgyvendina projektą, kurio tikslas didinti etninę ir rasinę įvairovę Amerikos baleto teatre, padaryti jį atviresnį talentingam jaunimui, neatitinkančiam standartų.

Šiuo metu Misty planuoja savo svajonių vestuves, ieško vestuvinės suknelės. „Negaliu patikėti, kad tai vyksta iš tikrųjų“, – dalijasi džiaugsmu. Su ilgamečiu gyvenimo draugu O. Evansu jiedu kartu jau dešimtmetį, praėjusiais metais susižadėjo.