Gydytojas kaltinamas skyręs per didelę vaistų dozę. Jei medikas bus pripažintas kaltu, jam gresia ketveri metai įkalinimo ir gydytojo licencijos praradimas.

Kaltinimai dėl aplaidumo

C. Murray kaltinamas skyręs per didelę dozę raminamųjų, nuo kurių sustojo Pop karaliaus širdis. Medicinos ekspertizė atskleidė, kad M. Jacksonas mirė 2009 metų birželio 25 dieną Los Andžele nuo mirtinos stipraus anestetiko propofolio dozės, gautos drauge su kitais vaistais.

Būtent C. Murray skyrė dainininkui propofolį kaip priemonę nuo nemigos. Prokurorai mano, kad gydytojas, skyręs neteisingą dozę, kaltas nužudymu per neatsargumą. Tačiau gynėjai su tuo nesutinka. Kaltinimus gydytojui iš karto po dainininko mirties metė ir jo artimieji, teigdami jog nuo pirmos įdarbinimo dienos kardiologas rezgė “kažką nešvaraus”.

Tačiau kartu su C. Murray dirbę kolegos teigia, kad tai visiškas absurdas, mat labiau gerbiantį Hipokrato priesaiką gydytoją būtų sunku ir rasti. C. Murray turėjo du medicininius išsilavinimus: bendrosios praktikos gydytojo ir kardiologo. Jo tyrinėjimų sritis - vaikų onkologija. Anot kolegų, gydytoją galima palyginti su ligoninės koridoriais vaikščiojančia enciklopedija - jei norėdavai sužinoti medicinos naujoves, drąsiai galėjai kreiptis į Conradą.

Gydytojas su misionieriaus misija

C. Murray nuo pat vaikystės svajojo būti gydytojas. Tiesa, augo jis pas senelius fermerius, nes mama nuolat keliaudavo su misijomis po skurdžias šalis mokydama vietinius anglų kalbos, o tėvas siekė gydytojo karjeros. Su juo Conradas susipažino tik sulaukęs 25-erių. Jo tėvas buvo pirmasis JAV gydytojas, atidaręs privatų kabinetą neturtingiesiems.

Sulaukęs pilnametystės Conradas primiršo svajonę apie gydytojo karjerą ir kartu su mama išvyko į Trinidadą ir Tobagą mokytojauti. Čia susipažinęs su organizacijos “Medikai be sienų” prisiminė užmirštą svajonę. Kaip teigia pats, dvejus metus dirbo gydytojo asistentu Trinidade ir Tobage, vėliau paskatintas artimųjų ryžosi stoti į medicinos mokyklą. Pavyko iš pirmo karto.

Prieš dvidešimt metų pradėjo verstis privačia praktika, o su Michaelu Jacksonu susipažino prieš penkerius metus, kuomet vienoje vaikų klinikoje teikė nemokamą medicinos pagalbą vaikams, sergantiems vėžiu. Kalbama, kad į gydytoją popkaralius kreipėsi dėl vieno iš savo vaikų sveikatos. Kartu su gydytojų dirbę kolegos teigė, kad vyrai neilgai trukus tapo labai gerais draugais, ir nieko nestebino tai, kad vieno grandiozinio koncertinio turo metu M.Jacksonas savo sveikatą patikėjo būtent C. Murray.

Nepakentė skausmo

Teismo salėje pareiškus kaltinimus, C. Murray skruostais riedėjo ašaros. Tiesa, popkaraliaus fanų jos nepapirko. Išeinantį iš teismo salės jį pasitiko pliūpsnis piktų žodžių ir grasinimai susidoroti. Kai vienas iš gerbėjų skandavo: “Žudikas! Reikalauju teisingumo!”, Conradas pratrūko: “Esu kaltas tik dėl to, kad kaip įmanydamas stengiausi jam padėti. Dabar tai jau vieša paslaptis, kad Michaelas buvo priklausomas nuo nuskausminamųjų. Jam reikėjo auklės, kuri stebėtų kiekvieną jo žingsnį. Net įsipjovęs į pirštą ar stuktelėjęs keliu į lovos kraštą prašydavo nuskausminamųjų, nes negalėjo pakęsti skausmo”, - vos tvardydamas ašaras šaukė medikas.

Apie M. Jacksono nesugebėjimą ištverti skausmo prieš kelis dešimtmečius buvo užsiminęs ir vienas jo brolių. Michaelo namuose dirbę personalo darbuotojai liudydami teisme teigė, kad C. Murray radęs dainininką be gyvybės ženklų sumišo, puolė gaivinti. Anot ten dirbusio apsauginio, medikas atrodė kaip žmogus vos prieš kelias minutes praradęs geriausią draugą. Apie artimą draugystę patvirtino ir kiti namuose dirbę žmonės. Pasak personalo, vienintelis Conradas žinojo, kaip nuraminti į isteriją puolusi atlikėją. Gydytojo vizitai būdavo labiau kaip draugo, o ne mediko.

Dvi versijos

“Faktai rodo, kad Michaelas Jacksonas gyvybę atidavė į Conrado rankas. Taip atsitinka tuomet, kai ne tam, kam verta, skirtas pasitikėjimas... To kaina yra žvaigždės gyvybė”, - sakydamas įžanginę kalbą pabrėžė prokuroras Davidas Valgrenas. Anot jo, popkaraliaus gydytojo motyvas buvo ne rūpestis sveikata, o 150 tūkst. dolerių mėnesinė alga, kurią jis gaudavo iš M. Jacksono.

Kaltintojai kirto iš peties teismo salėje pristatydami šokiruojančias nuotraukas. Vienose jų - ką tik miręs atlikėjas, ligoninės vežimėlyje uždengtas balta paklode, kitose - vos prieš mirties dieną daryti kadrai iš repeticijos, kuriose dainininkas sveikas ir energingas.

Tačiau gydytojo advokatas Edas Chernoffas į teismo salę pristatė vaizdo įrašą, darytą likus porai mėnesių iki dainininko mirties, kuriame aiškiai matyti, kad popkaralius sunkiai serga ir yra paveiktas kaži kokių medžiagų. Advokato versija: gydytojui lemtingą vakarą išėjus iš atlikėjo kambario, šis savavališkai, be gydytojo žinios, išgėrė aštuonias lorazepamo tabletes po du miligramus, kurių užtektų užmigdyti šešis žmones, o tada - dar papildomą dozę stipraus poveikio raminamųjų vaistų propofolio. Tiek vaistų M. Jacksonui reikėjo, kad galėtų užmigti.

“Šis vaistų derinys akimirksniu jį nužudė. Jis mirė taip greitai, kad net nespėjo užsimerkti”, - kalbėjo advokatas Chernoffas.

Tarp kitko: M. Jacksonas ant scenos užlipo penkerių, o penkiasdešimties - nebesugebėjo. Jis sukūrė šokio judesį “Mėnulio eisena”, pardavė daugiausia pasaulyje albumų, pateko į GINESO rekordų knygą kaip žvaigždė, remianti daugiausia labdaros organizacijų, bet po mirties JAV kongreso nario buvo pavadintas pedofilu iškrypėliu. Jis nusipelnė visko - ir pagyrų, ir prakeiksmų. Juk tai jo didenybė Michaelas Jacksonas, popkaralius! Kadaise ketinęs gyventi 150 metų.