Jau 28 metus Niujorke gyvenanti pedagogė Aušra Buožienė (60 m.) veiklos turi sočiai, o laisvalaikiu dar yra Niujorko lietuvių mėgėjų teatro vadovė ir režisierė, dainuoja dviejose grupėse, gyvena aktyviai, turi du vaikus ir mažą anūkėlę.

Maitintis Aušra visuomet stengdavosi sveikai: racione netrūkdavo mėsos, jūros gėrybių, daug daržovių, vaisių, uogų. Tačiau atšventusi 40-metį ėmė pastebėti, kad norint gerai atrodyti, jau reikia pasistengti: kai ko atsisakyti, pabadauti, pasportuoti. Ir tikslą jau pavyksta pasiekti ne taip greitai, kaip anksčiau.

Aušra Buožienė

„Mano didžioji lieknėjimo kelionė prasidėjo Covid pandemijos metu, prieš 4 metus. Sulėtėjus gyvenimo tempui ir nuolat nerimaujant greitai pamačiau, kad svoris auga kiekvieną dieną. Stresas dėl esamos situacijos prikaustė prie pastovaus noro kažką valgyti. Kadangi gyvenime visuomet pavykdavo gan lengvai ir greitai numesti 3–5 kg ir vėl atrodyti ir jaustis gerai, maniau, kad susitvarkysiu ir šį kartą, deja…“ – pasakoja A. Bružienė.

Aušra Buožienė

Norėdama greičiau sulieknėti moteris išbandė ne vieną dietą: pagal kraujo grupę, 7 dienų, bananų, grikių, Viduržemio, mažai angliavandenių turinčią (angl. „Low carb“) mitybą, kopūstų sriubos ir t. t. Tuo metu jos lyg ir suveikdavo, bet perėjus prie įprastos mitybos laikui bėgant viskas sugrįždavo su kaupu. O ankstesnės dietos antrą kartą jau būdavo neveiksmingos.

„Būdama 164 cm ūgio tuomet svėriau 78 kg ar net daugiau, nes po šio skaičiaus tiesiog nebesiryždavau svertis. Tai buvo rekordinis manos svoris – net per abu nėštumus tiek nebuvau priaugusi. Nors šiaip sveikata buvo gera, nesijaučiau gerai, nepatikau sau nei dėl ir išvaizdos, nei dėl nuolatinės blogos nuotaikos, nei dėl nenoro nieko daryti“, – prisimena Aušra.

Draugės paraginta moteris ryžosi užsirašyti į keto mitybos kursus.

Perprasti keto mitybą nebuvo labai paprasta – iš pradžių baiminosi, kad teks vartoti daug riebalų, nes anksčiau kaip tik stengdavosi rinktis kuo liesesnį maistą. Bet kursuose sužinojo labai daug išsamios informacijos apie maistą, papildus, pratimus ir t. t.

Aušra Buožienė

Taip prasidėjo Aušros kelionė su keto: „Sunkiausia buvo ne atsisakyti cukraus, bulvių ar pyragaičių. Kur kas sunkiau buvo atėjus po darbo gaminti, skrupulingai skaičiuoti, sverti maistą ir taip 6 mėnesius! Valgydavau du kartus per dieną baltymus, daržoves, riebalus, gerdavau vandenį, juodą kavą, elektrolitus, jokių užkandžių. Bet tirpstantis svoris, sugrįžusi energija, puiki savijauta, nuotaika bei gaunami komplimentai buvo pagrindinė motyvacija“.

Aušra Buožienė

Per 8 mėnesius griežtos, švarios keto mitybos moters svoris tiesiog tirpo – nuo 78 kg iki 52 kg. Nuotaika, energija liejosi per kraštus. Tiesa, vėliau į mitybą įtraukus keto desertukus, duoną, svoris truputį priaugo iki 57–59 kg. Bet didžiausias Aušros džiaugsmas yra, kad svoris nebešokinėja, kad kartais savaitgaliais sau gali leisti ir „Low carb“ mitybą.

Aušra Buožienė

„Nieko nebesveriu, neskaičiuoju, akis jau gerai „atidirbta“. Viena, ką darau lig šiol – įdėmiai skaitau produktų etiketes, aiškinuosi sudėtį. Valgau 2 kartus, tarp valgymų darau 16 val. pertrauką, kartais ir ilgesnę. Maisto racione be riebalų – baltymai, daržovės, salotos, uogos. Išsikepu kartais ir ir keto desertų. Skaičiuoju angliavandenius, cukrų: renkuosi tik tokius, kur 100 g produkto ne daugiau kaip 4 g cukraus. Taip pat stengiuosi, kad racione būtų daug skaidulų. Daug ką gaminu atskirai sau ir vyrui, kai ką valgome kartu. Produktų pasirinkimas puikus. Labai mėgstu gaminti, daug receptų randu internete, o ir fantazijos man netrūksta – įsijungiu muziką, dainuoju ir sukuosi prie puodų“, – atvirauja Aušra., tačiau nesigiria, kad jos pačios receptus feisbuke, kuriuos įvardija kaip aukštąjį pilotažą, bando atkartoti daugybė žmonių.

Ji neslepia vis dar sulaukianti daug komplimentų, jaučiasi puikiai, pilna planų, idėjų ką nors nuveikti, sukurti, keliauti, džiaugtis gyvenimu. O keto tapo jos gyvenimo kasdienybe.

„Manau, siūlyti visiems laikytis keto mitybos plano nebūtų išmintinga. Taip, man labai tinka ši mityba, kaip ir „Low carb“ (ypač savaitgaliais, švenčių progomis). Linkiu visiems atrasti, kas jiems tinka, tas tikrai įmanoma, taip pat džiaugtis, mylėti ir būti mylimiems“, – pokalbį baigia A. Buožienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)