Žili plaukai yra akivaizdus senėjimo požymis, su kuriuo žmonėms vienaip ar kitaip teks susidurti.

Šimtmečius vyrai ir moterys sugalvodavo įvairių būdų, padedančių paslėpti šiuos senėjimo požymius, tačiau dabar mokslininkai mano, kad žilų plaukų galima išvengti, rašo „Daily Mail“.

Niujorko universiteto Grossmano medicinos mokyklos mokslininkai, atlikę tyrimą, nustatė, kad kamieninės ląstelės, kurios gali išsivystyti į daugybę skirtingų ląstelių tipų, turi unikalią savybę įsiterpti tarp plaukų folikulų augimo zonų.

Dabar mokslininkai mano, kad rado būdą, kaip atsikratyti žilų plaukų nesikreipiant į kirpyklą.

Žinoma, kad senstant šios unikalios kamieninės ląstelės užsilaiko srityje, vadinamoje plaukų folikulo iškilimu.

Dėl to jos negali atsinaujinti į pigmentines ląsteles, kurios padeda mums išlaikyti natūralią plaukų spalvą – laikui bėgant plaukai nusidažo ir tampa žili.

Tyrimo autorių teigimu, tai, ką jie šiandien atrado, vieną dieną gali padėti žmonėms išlaikyti natūralią plaukų spalvą ir nebedažyti plaukų.

Tyrimo metu mokslininkai tyrė senus pelių plaukus ir daugiausia dėmesio skyrė melanocitų kamieninėms ląstelėms, kurios aptinkamos ir žmonėse, tirti.

Mokslininkai nustatė, kad normaliai augdamos šios ląstelės juda tarp besivystančio plauko folikulo dalių ir yra veikiamos skirtingo lygio baltyminių signalų.

Tačiau senstant plaukams, jiems iškrentant ir ataugant, vis daugiau šių kamieninių ląstelių užstringa ir negali būti veikiamos tam tikrų baltymų.

Dėl to jos negali virsti pigmentinėmis ląstelėmis – plaukai sensta.

Tyrimo rezultatai rodo, kad jauname amžiuje „užstrigusios ląstelės“ sudaro tik 15 % visų ląstelių, o vėlesniame amžiuje jų skaičius viršija 50 %.

Pasak pagrindinio tyrimo autoriaus Qi Sun, jis ir jo kolegos mano, kad šie procesai vyksta ir žmonėse.

Jei tai tiesa, ateityje mokslininkai galbūt galės panaudoti šias „įstrigusias ląsteles“ ir pakeisti šį procesą, priversdami ląsteles judėti.