Kaip rodo žurnale „iScience“ išpublikuotas neseniai atliktas tyrimas, kulnų kilnojimas sėdint suaktyvina plekšninius raumenis, be to, kelioms valandoms paspartina medžiagų apykaitą, mažina cukraus lygį kraujyje, yra antrojo tipo cukrinio diabeto prevencija.

Hiustono universiteto sveikatos ir žmogaus fiziologijos kurso dėstytojas Markas Hamiltonas inicijavo tyrimą, norėdamas pagrįsti, kad kulnų kilnojimas sėdint reguliuoja cukraus lygį kraujyje efektyviau už įvairų sportą, svarmenų kilnojimą ir protarpinį badavimą.

Kaip daryti kulnų kilnojimo pratimą atsisėdus ir ką parodė atliktas tyrimas?

Plekšninis raumuo yra blauzdoje, jis dalyvauja žmogui atsistojant, einant, šokant ir pan., aiškino M. Hamiltonas.

Priešingai nei dauguma raumenų, kuriems reikalingi sukaupti angliavandeniai (glikogenas), kad jie funkcionuotų, plekšniniai raumenys gauna energijos iš kitų energijos šaltinių derinio – iš gliukozės bei riebalų ir kt. Kadangi plekšniniams raumenims glikogeno poreikis mažesnis, jie gali valandų valandas atlaikyti krūvį ir nepavargti, teigė tyrimui vadovavęs M. Hamiltonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją