– Kokius dažniausius mitus esate girdėjusi apie permanentinį makiažą?

– Dažniausiai girdimi mitai iš tiesų nėra jokie mitai, o tiesiog baimės, įtakotos žinomų nepavykusių pavydžių – kad keisis spalva, antakiai bus mėlyni, juodi ar raudoni, kad permanentinis makiažas atrodys nenatūraliai, kaip su flomasteriu nupiešta, kad išliks visą gyvenimą. Nei vienas šių teiginių nėra tiesa, jeigu permanentinis makiažas atliekamas kokybiškai. Šiuolaikinės technikos leidžia pasiekti labai natūralių, lengvų, švelnių rezultatų, kuomet bruožai tiesiog paryškinami, tačiau nesimato, kad kažkas dirbtinai daryta, atrodo, kad moteris tiesiog natūraliai ryškesnė, gražesnė, pigmentas blunka pamažu nekeisdamas spalvos, tiesiog šviesėdamas ir po keleto metų pasišalina iš odos.

– Ko moterys labiausiai baiminasi prieš pasiryždamos pasigražinti tokiu būdu ir kiek tos baimės realios?

– Baimės, sakyčiau, yra dvejopos. Vienos klientės baiminasi pojūčių procedūros metu: skausmo, procedūros saugumo, kitos nerimauja dėl būsimo rezultato.

Labai svarbi permanentinio makiažo kokybė, o visų svarbiausia – švara ir higiena. Nebijokite klausti savo meistro, kokias adatas (vienkartines ar daugkartines) naudoja, kokiu būdu užtikrinama švara, venkite abejotinų vietų šioms procedūroms, atkreipkite dėmesį, ar paviršiai, prie kurių liečiasi jūsų oda ir plaukai, arba procedūrai naudojamos priemonės, yra uždengti, ar patalpos švarios, šviesios, meistras dėvi pirštines.

Kadangi permanentinio makiažo procedūros metu pažeidžiamas viršutinis odos sluoksnis, permanentinio makiažo metu yra infekcijos, hepatito C ir kitų krauju plintančių ligų tikimybė, kai nėra tinkamai pasirūpinta higienos reikalavimais.

.

Kartais moterys baiminasi dėl rezultatų – netinkamos formos ar per ryškių, juodų, ar, dar blogiau – mėlynų ar net raudonų antakių. Norint tokios rizikos išvengti siūlyčiau pirmiausiai labai atsakingai rinktis meistrą, pas kurį procedūrą atliksite, peržiūrėti darbus, galbūt, atvykti konsultacijos. Kiekvienas meistras turi savo braižą ir skonį, vieni mėgsta ryškiau, kiti natūraliau, vieni parenka aštresnes formas, kiti – nuosaikesnes, natūralesnes, taigi labai svarbu, kad skonis sutaptų ir atitiktų Jūsų lūkesčius. Nuo meistro kvalifikacijos priklausys jo gebėjimas išgauti norimą rezultatą, tad atkreipkite dėmesį į patirtį, stažą, pasidomėkite, ar meistras kelia kvalifikaciją, gilina žinias, dalyvauja konferencijose, mokymuose.

Be galo svarbi yra antakių forma, tad prieš procedūrą visuomet piešiamas eskizas kosmetikos priemonėmis, tariamasi ir ieškoma tinkamiausio varianto būtent Jūsų veidui. Patarčiau aptarti ir techniką, spalvą, atsižvelgiant į tai, kokį makiažą ir stilių renkatės kasdien. Permanentinis makiažas nėra skirtas pakeisti dekoratyvinei kosmetikai, o bruožams pabrėžti, paryškinti. Atminkite, kad su juo ir atsibusite, ir grybausite ar maudysitės jūroje, tad čia galioja taisyklė – geriau per mažai, per šviesiai, nei per ryškiai ir per daug.

– Ne vienas esame matę ir švelniai tariant nepasisekusių variantų: per ryškių, blogos formos ir net neįprastų spalvų antakių. Kas tai lemia: klientų norų pildymas, odos specifika ar meistro nekompetencija?

– Būna būna. Visi esame tai matę, ir šios patirtys didžiąja dalimi įtakoja baimę atlikti šią procedūrą. O to priežastys gali būti kelios. Daugumą tokių atvejų lemia meistro nekompetencija, netinkamo pigmento parinkimas arba dažo implantavimas į netinkamą odos sluoksnį (gylį). Pasitaiko, kad spalvos pokytį gali įtakoti ir sveikatos būklė ar medikamentų vartojimas, todėl prieš atliekant procedūrą meistras paprastai apklausia klientę aktualių klausimų apie sveikatos būklę.

Įvykus tokiai situacijai ir pakitus pigmento spalvai, svarbu žinoti, kad spalvą galima koreguoti, pakeisti.

.

– Papasakokite, su kokiais kurioziniais pageidavimais yra tekę susidurti?

– Kadangi labai didelį dėmesį skiriu antakių formai, tai asmeniškai mane labiausiai nustebino klientės prašymas nuskusti esamus antakius, o naujus „ištatuiruoti“ virš jų, nes norėjo labiau pakeltų antakių. Rekomendavau jai natūralesnę formą, paaiškinau, kad antakiai yra veido dalis, jų forma pas kiekvieną žmogų yra unikali, ir tai, kas tinka Onutei, nebūtinai tiks Marytei. Visuomet reikėtų stengtis išlikti kuo natūralesnėje antakių padėtyje, sutvarkant tik simetriškumą, suvedant aukščius ir panašiai, o ne kopijuoti kažkieno kito bruožus.

– Kalbant apie kompetenciją. Ar dažnai tenka taisyti kitų specialistų klaidas ir ar lengva tai daryti?

– Deja, bet dažnai tenka atlikti antakių permanentinio makiažo taisymo procedūras – tiek formos, tiek spalvos korekcijas. Tai jau anksčiau minėti mėlyni, žali, raudoni ar netinkamos formos antakiai. Formos taisymai visuomet yra sunkiausi, kadangi šiais atvejais, prieš perdengiant nauja spalva, dažnai tenka dalį antakių (ar visus) šalinti ar bent šviesinti. Taisymo procesas, kai taisoma ir forma, ir spalva, gali užtrukti ir daugiau nei pusę metų.

Visuomet daug lengviau iš karto padaryti gerai ir džiaugtis rezultatais. Būtent dėl to labai svarbi meistro kompetencija. Dažniausiai taip nutinka, kai bandoma sutaupyti, kadangi į savo kvalifikaciją investuojančių, aukščiausios kokybės priemones, pigmentus, adatas naudojančių, higiena besirūpinančių meistrų kaina visuomet yra aukštesnė. Tačiau po nepavykusios procedūros vis tiek tenka kreiptis į aukštos kvalifikacijos meistrą, kadangi taisymus atlikti išties daug sudėtingiau ir tai reikalauja itin daug žinių ir patirties.

– Beje, ar būna taip, kad permanentinis makiažas visai „neįkimba“? Jei taip, kokios priežastys tai nulemia?

– Permanentinis makiažas – tai pigmento implantavimas į viršutinį epidermio sluoksnį, labai panašiai kaip tatuiruotė, skiriasi tik gylis ir pigmento sudėtis. Dėl šių skirtumų permanentinis makiažas blunka, antakių zonoje jis blukti pradeda daugmaž po dvejų metų. Šis laikas nėra visiems vienodas, priklauso nuo odos, nuo gyvenimo būdo, vienai gali pradėti blukti ir po metų, kitai po ketverių ar dar daugiau. Kaip taisyklė, riebioje odoje permanentinis makiažas laikosi trumpiau, kiek sunkiau ir prigyja.

.

Jeigu neatlikta korekcija, negalima vertinti rezultato, kadangi pasitaiko, kad po pirmosios procedūros, organizmas išstumia didesnę dalį pigmento nei įprastai (įprastai apie 30–40 proc. pigmento neprigyja). Tiesiog organizmas į pigmentą, kaip į svetimkūnį, sureaguoja stipriau, o po korekcijos pigmentą jau „pažįsta“ ir paprastai viskas būna gerai.

Prastas prigijimas ir laikymasis būna ir dėl hormoninio fono pakitimų. Kartais, pavyzdžiui, permanentinis makiažas atliekamas besilaukiančiai moteriai, kuri apie nėštumą dar nežino, ir tuomet tikėtina, kad rezultatas bus labai silpnas.

– Ar egzistuoja permanentinio makiažo mados? Jei taip, kokie antakiai, lūpos ir akys šiuo metu ant bangos?

– Taip, mados išties egzistuoja, ypač pastebimos antakių formose ir spalvose, kiek mažiau akių ir lūpų permanentiniame makiaže. Jau kuris laikas nebemadingi siauručiai antakiai, prieš pora metų buvo atėjusi plačių, netvarkingų antakių banga, kuri Lietuvoje per daug neprigijo. Šiuo metu pasaulis daugiau orientuojasi į natūralią išvaizdą, t.y. permanentinis makiažas neatkartoja kažkokios madingos formos, o yra pritaikomas kiekvienam veidui individualiai, atkartojant natūralius bruožus, tiesiog juos paryškinant, paslepiant trūkumus (pavyzdžiui, nesant antakių plaukelių kažkurioje antakio zonoje, jie ten „nupiešiami“. Spalvos pasirinkimas taip pat individualus, pagal kliento spalvinį tipą.

– Kokios procedūros populiariausios?

– Iš visų ilgalaikio makiažo procedūrų vienareikšmiškai populiariausias antakių permanentinis makiažas. Tačiau jį laikyčiau ne prabangos dalyku, o tiesiog būtinybe, ypač vyresnėms moterims. Mes, lietuvaitės, retai kuri galime pasigirti natūraliai vešliais, ryškiais antakiais, o jie vis tik labai keičia veidą, sukuria veide harmoningą nuotaiką. Kosmetikos priemonėmis kiekvieną rytą „nusipiešti“ antakius yra nemenkas vargas, be to, rengiantis ar prakaituojant karštą dieną kosmetikos priemonės nusivalo, susitepa. O su permanentiniu makiažu moteris paryškinta nuo pačio ryto, tiesiog taupomas laikas.

Akių, lūpų permanentinis makiažas, ko gero, yra antroje vietoje pagal populiarumą.

Beje, Lietuvoje sparčiai populiarėja ir pasaulyje klientų labai pamėgta procedūra – skalpo mikropigmentacija, kai permanentinio makiažo principu maskuojamas praplikimas galvoje. Ši procedūra tinkama tiek vyrams, tiek moterims, jos metu išretėję galvos plaukų plotai nudažomi taškeliais, imituojančiais plauko svogūnėlį.

– Kada geriau darytis permanento procedūras: žiemą ar vasarą, kiek laiko reikia užsidėti jo sugijimui. Ar, tarkime, skubant pasidaryti prieš šventes, nepadarysime sau meškos paslaugos ir Naujųjų vakarėlyje būsime priverstos sėdėti su juodais akiniais?

– Procedūras atliekame ištisus metus, ypač didelis bumas, žinoma, būną pavasarį, nes visos jau įvertinę permanentinio makiažo patogumą vasarą, kai atostogaujame, maudomės jūroje, deginamės, karštame ore prakaituojame, ir visuomet atrodome žaviai.

Permanentinis makiažas bet kokiu atveju yra odos sužeidimas, tad jam reikalingas gijimo procesas. Per kelias valandas po procedūros gali pasireikšti paraudimas, patinimas.

Labai svarbu laikytis meistro pateiktų priežiūros instrukcijų, tepti procedūros vietą paskirta priemone. Negalima pažeistos vietos liesti rankomis, nes yra tikimybė infekcijos patekimui. Patariama vengti baseinų, deginimosi saulėje, soliariume, saunų, pirčių, grožio procedūrų ir intensyvaus sportavimo, kuomet prakaituojama.

Svarbu apriboti dekoratyvinės kosmetikos naudojimą permanentinio makiažo procedūros vietoje, neatlikti kosmetinių, estetinių veido procedūrų, rūgštinių valymų ir pan. Svarbu visą gijimo laikotarpį nelupinėti procedūros vietoje susidariusių šašelių, jie nukris patys. Lupimas gali pakenkti pigmento įsisavinimui. 3–4 dienos po procedūros spalvos intensyvumas yra 40–50 proc. ryškesnis negu galutinis rezultatas. Po keleto dienų, nukritus šašiukams, spalva atrodo šiek tiek šviesesnė, kadangi į odą įvesti pigmentai stabilizuojasi 7 dienas, bet dar gali šiek tiek kisti mėnesio laikotarpyje. Spalva bei atspalvis priklauso nuo odos struktūros ir natūralaus odos pigmento.

Šašeliai nukrenta daugmaž po savaitės ir matome galutinį rezultatą, tai reiškia, kad norint tvarkingų, pilnai sugijusių antakių, akių ar lūpų, tarkime, Naujiesiems metams, procedūrą reikėtų atlikti bent savaite anksčiau.

Reikėtų nepamiršti, kad praėjus 1–3 mėnesiams po procedūros gali būti reikalinga korekcija smulkiems spalvos ar formos niuansams pakoreguoti.

– Išvardinkite, kam (arba kada) permanentinis makiažas negalimas visai?

– Esant kai kurioms būklėms procedūra neatliekama: nėščioms ir maitinančioms moterims, žmonėms, turintiems kraujo krešėjimo problemų, turintiems širdies stimuliatorius ar kitų organų protezus (reikalingas gydytojo leidimas), kuomet taikomas intensyvus gydymas (chemoterapija, spinduliavimas ir pan.) reikalingas bent 20 dienų intervalas. Prieš atliekant procedūrą klientai apklausiami dėl aktualių sveikatos būklių. Beje, pagal teisės aktų reikalavimus, permanentinio makiažo paslaugos nepilnamečiams asmenims gali būti atliekamos tik pateikus rašytinį tėvų (globėjų) sutikimą.

– Ką patartumėte bet kuriai moteriai, norinčiai darytis šią grožio procedūrą?

– Atidžiai rinktis meistrą, kad jo darbai atitiktų Jūsų skonį ir, kai apsispręsite, visiškai juo pasitikėti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)