Lazerinės ir estetinės dermatologijos klinikos „Estetus“ gydytojas dermatovenerologas Andrius Jurėnas atsiųstame pranešime žiniasklaidai sako, kad Lietuvos vyrų situacija neišsiskiria iš Europos konteksto, įvardija dažniausius jų nusiskundimus bei galimybes juos spręsti.

„Įvairiais mokslinės literatūros duomenimis, 30 – 70 proc. bendros Europos populiacijos susiduria su odos ir plaukų problemomis ar ligomis. Jų paskirstymas nėra išskirtinis vienos lyties atžvilgiu – vyrai susiduria beveik su tomis pačiomis ligomis ar problemomis, kurios dažniausiai kamuoja moteris. Lietuvos situacija labai panaši į tą, kuri fiksuojama bendroje Europos populiacijoje“, – pasakoja A. Jurėnas.

Gydytojas dermatovenerologas tęsia, kad mūsų šalyje vis dar yra vyrų, kurie maskuoja savo turimas problemas – kaktos srityje pasireiškusius bėrimus slepia po galvos plaukais, o smakro zonoje – po neskusta barzda. Tačiau A. Jurėno praktika rodo teigiamus ženklus – vis daugiau vyrų atvirai kalba apie turimas problemas su gydytoju ir ieško jų sprendimo būdų.

„Dėl odos ir plaukų sveikatos klausimų konsultuojami vyriškos lyties pacientai šiuo metu sudaro 30 – 40 proc. bendro pacientų skaičiaus. Šis rodiklis anksčiau buvo gerokai mažesnis, tad tendencijos tikrai džiuginančios. Be to, dėl estetinių priežasčių suteikiamos konsultacijos vyrams taip pat nebėra retenybė – jų skaičius siekia penktadalį bendro konsultacijų skaičiaus“, – teigia gydytojas dermatovenerologas.

Andrius Jurėnas

Pagrindinės problemos ir daromos klaidos

Gydytojas dermatovenerologas A. Jurėnas išskiria tris problemų grupes, dėl kurių dažniausiai tenka konsultuoti ne tik vyrus, bet ir vaikinus ar berniukus. Pirma grupė – įvairūs veido ir kūno odos bėrimai, atsirandantys dėl aknės, rožinės, atopinio dermatito ar kitų lėtinių ligų paūmėjimų bei tokie gerybiniai dariniai kaip papiloma ar seborėjinė keratozė ir piktybiniai, išsivystantys dėl onkologinių susirgimų.

„Neretai tenka gydyti androgeninę alopeciją, genetiškai nulemtą ir su vyriškais hormonais susijusią ligą, dėl kurios retėja plaukai, taip pat telogeninį plaukų slinkimą, pasireiškiantį persirgus įvairiomis infekcijomis, dėl patirto streso, mikroelementų ar vitaminų trūkumo. Be to, vyrai dažnai kreipiasi norėdami spręsti su randais, prasta veido odos kokybe, raukšlėmis ir veido bruožų korekcijomis susijusias problemas“, – sako gydytojas dermatovenerologas.

Anot A. Jurėno, odos ir plaukų problemos neretai atsiranda dėl dažnai daromų klaidų, pavyzdžiui, vyrai pamiršta ar nežino, kad veidą reikėtų prausti ryte ir vakare, o tai daryti ne su paprastu muilu, sausinančiu odą, bet priežiūros priemonėmis, parinktomis pagal odos tipą ir būklę. Taip pat neretai vyrai barzdą skuta prieš plauko augimo kryptį, dėl to atsiranda jo įaugimas, folikulitas ar randeliai. Klaidų nepavyksta išvengti ir šiltuoju metų laiku – dėl nenaudojamų apsauginių priemonių nuo saulės greičiau sensta oda, didėja pigmentinių dėmių atsiradimo bei onkologinių susirgimų išsivystymo rizika.

„Kalbant apie dažniausias klaidas, susijusias su plaukų retėjimu ir slinkimu, būtina pabrėžti tai, kad neretai vyrai delsia ir konsultacijai kreipiasi pavėluotai – ne pasireiškus pirmiesiems požymiams, o problemai jau gerokai pažengus“, – aiškina „Estetus“ klinikos gydytojas dermatovenerologas.

Šiuolaikinė medicina medicinos teikiamas galimybes

A. Jurėnas akcentuoja laiku pacientui parinkto tinkamo gydymo svarbą bet kurios problemos sprendimui, nes tai leidžia visiškai jas išspręsti ar suvaldyti ir kontroliuoti, tokiu būdu išvengiant paūmėjimų, prailginant remisiją ir pagerinant paciento gyvenimo kokybę.

„Gydant aknę ar rožinę be tradicinio vietinio ir sisteminio medikamentinio gydymo, galima skirti įvairias aparatines ir lazerines procedūras su intensyvia pulsine šviesa ar radiodažniu, taip pat fotodinaminę terapiją. Nors geriausi rezultatai įprastai pasiekiami taikant kombinuotą gydymą, tačiau kartais pacientas medikamentų vartoti nenori ar negali dėl įvairių kontraindikacijų. Tokiu atveju, turimas problemas galima spręsti tik aparatinėmis ir lazerinėmis procedūromis. Gerybinius odos darinius taip pat sėkmingai galima pašalinti su lazeriu“, – teigia gydytojas dermatovenerologas.

Kalbėdamas apie galimybes spręsti plaukų slinkimo ir retėjimo problemą, A. Jurėnas pabrėžia tai, jog be tradicinio medikamentinio gydymo, pacientui gali būti taikoma mezoterapija, plaukų užpildų su hialuronu injekcijos ir trombocitais praturtintos plazmos terapija. Visos šios procedūros ne tik stabdo plaukų slinkimo ir retėjimo procesą, bet ir skatina naujų plaukų augimą, stimuliuoja jų folikulus bei aprūpina reikalingomis maisto medžiagomis ir mikroelementais.

„Priklausomai nuo rando pobūdžio ir jo šviežumo, gali būti taikomas gydymas frakciniu ar pulsiniu dažų lazeriu, taip pat radiodažnio, įvairių užpildų, gliukokortikosteroidų injekcijų ar trombocitais praturtintos plazmos procedūros. Jos leidžia gerokai pagerinti estetinį vaizdą, numalšinti diskomfortą keliantį niežėjimą, dilgčiojimą, skausmą ar tempimą rando vietoje bei jį suplokštinti“, – aiškina gydytojas.

Anot A. Jurėno, vyrai, kaip ir moterys, nori sustabdyti laiką bei atsikratyti jo paliktų pėdsakų veide – šio rezultato pasiekti galima su estetinėmis procedūromis. Pavyzdžiui, frakcinis odos jauninimas gerina veido odos kokybę, sumažina jos senėjimo požymius, sutraukia poras, lygina raukšles ir randelius, o mikroadatinis odos atjauninimas „Secret RF“ radiodažnio sistema leidžia stangrinti odą, lyginti jos spalvą ir grąžinti sveiką švytėjimą. Padėti gali ir hialurono bei botulino toksino užpildų injekcijos, kurios gelbsti ne tik puoselėjant odos jaunystę, bet mažinant mimikos raukšles ir kontūruojant bruožus – išryškinant smakrą ar skruostus.

Kaip rūpintis oda tinkamai?

Gydytojas dermatovenerologas pataria, kaip pasirūpinti vyrų oda, kad pavyktų sumažinti jos problemų atsiradimo riziką. Pirmiausia, anot jo, reikia įsivertinti savo odos tipą ir būklę, naudoti jai skirtas priežiūros priemones ir tai daryti tinkamai.

„Svarbu veidą prausti ryte ir vakare, o po sporto ir suprakaitavus – papildomai. Šaltuoju metų laiku oda dažniau sausėja, susiduria su vėju, dideliais temperatūrų pokyčiais, greičiau netenka drėgmės, todėl labai svarbu kasdien ją palepinti riebesnės konsistencijos, maitinančiu kremu, praturtintu keramidais, kuris apsaugo nuo šalčio bei sukuria jos apsauginę plėvelę. Vasaros metu vertėtų rinktis drėkinančius kremus ir naudoti apsaugines priemones nuo saulės“, – pataria A. Jurėnas.

Gydytojas dermatovenerologas tęsia, kad labai svarbu užtikrinti ir tinkamą skutimosi techniką – skustis pagal plauko augimo kryptį, o jeigu dažnai kartojasi bėrimai, naudoti vienkartinius skustuvus ar elektrines barzdaskutes. Taip pat aplikuoti skutimosi putas ir kremą po skutimosi.

„Kiekvienas vyras turėtų užsiimti savistaba – pats vertinti, stebėti savo odą, atkreipti dėmesį į naujai atsirandančius darinius, kurie negyja ar kraujuoja, o tokius pastebėjus, nedelsiant kreiptis į dermatologą konsultacijai“, – priduria A. Jurėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją