Keisti ar nekeisti?

Iš kur žinoti, ar čiužinys dar tinkamas, ar reiktų keisti? Paprastai čiužinys tinkamas naudoti apie 10 metų, tiems, kurių svoris didelis, – ir trumpiau. Tačiau iš tiesų gaminio ilgaamžiškumas priklauso nuo medžiagų kokybės, tvirtumo, atsparumo trinčiai. Didelę įtaką turi ir tai, kaip čiužinys prižiūrimas: ar jis gerai vėdinimas, reguliariai valomas ir apsukamas.

Jau vien tai, kad pagalvojote apie čiužinio tinkamumą, rodo, jog tas, kurį turite, jums ne visai tinka. Jei čiužinys spaudžia šonus, girgžda verčiantis ant kito šono, jei nuolat nusiritate į vieną kurią nors pusę, atrodo, laikas jį keisti. Senas čiužinys būna prisigėręs prakaito, apmirusių nusilupusios odos dalelių, gali būti, kad jame gyvena erkutės, nuo kurių galima susirgti alergija, astma ar egzema.

Koks tinkamiausias?

Daugelis susiruošusiųjų pirkti naują čiužinį nežino, kaip jį pasirinkti, koks čiužinys tinkamiausias. O pasirinkimo taisyklės paprastos. Svarbiausia – jaustis patogiai. Pasak Vokietijos miego mokslo specialisto Floriano Heidingerio, renkantis čiužinį be galo svarbu jį išbandyti. „Pagulėkite, pasivartykite, atkreipdami dėmesį, ar gulint į jį remiasi jūsų pečiai ir klubai. Jei čiužinys tinkamas, gulint ant šono stuburas turi išlikti tiesus“, – pabrėžia jis.

Geriausiai užmiegama, kai čiužinys ir pagalvė leidžia atsipalaiduoti bei užtikrina anatomiškai teisingą kūno padėtį. Lova turi prisitaikyti prie žmogaus iš karto, vos tik atsigulus. Ji turi pajusti ne tik ūgį ir svorį, bet ir individualią miegojimo pozą bei jautrias spaudimui kūno vietas.

Dažniausiai miegodami per naktį pakeičiame kelias miegojimo pozicijas. Dėl to svarbu, kad bet kurioje miego pozoje stuburas išliktų tiesus. Čiužinio elastingumas ir tvirtumas yra kokybiško miego pagrindas. Atsižvelgiant į tai, dauguma ekspertų rekomenduoja rinktis elastingesnius, vidutinio kietumo čiužinius.

Jei skauda nugarą

Miego mokslo specialistai teigia, jog norint išvengti nugaros skausmų reikėtų rinktis vadinamuosius ortopedinius čiužinius, kurie visa savo struktūra prisitaiko prie žmogaus kaulų bei raumenų sistemos. Tokie čiužiniai miegant padeda išlaikyti taisyklingą stuburo padėtį, raumenų grupių balansą ir krūvį stuburo slanksteliams, mažina neigiamą poveikį periferiniams nervams.

Jei kamuoja sąnarių ir kaulų skausmai, patariama įsigyti ergonominėmis zonomis suskirstytą čiužinį. Kiekviena jų atitinkamai reaguoja į tam tikros kūno dalies svorį ir spaudimą. Tai padeda išlaikyti taisyklingą stuburo padėtį, labiau atpalaiduoti raumenis ir pagerinti kraujo apykaitą. Kokybiškas čiužinys turėtų savo branduolyje turėti suformuotas septynias anatomines zonas. Pirmoji (galvos) zona kiečiausia, kadangi mažiausiai įsispaudžia, antroji – minkščiausia, nes pečiai yra jautrūs ir išsikišę, toliau seka juosmens ir dubens sritys. Pastaroji paprastai daroma vidutinio kietumo, kad dubuo įkristų išlygindamas stuburą. Specialistų teigimu, jei nekreipiama dėmesio į zonas, pradeda tirpti pečiai arba kojos, nepailsi stuburo ir viso kūno raumenys. Čiužiniai, turintys mažiau nei 7 anatomines zonas, neatitinka žmogaus anatomijos ir vietoje to, kad suteiktų žmogui tinkamą atramą, gali net ir pakenkti bendrai žmogaus savijautai bei sveikatos būklei.

Medžiaga, iš kurios padarytas

Mūsų laikais čiužiniai gaminami iš specialių technologiškai pažangių medžiagų. Jei čiužinio pagrindą sudaro putų poliuretanas, jis itin elastingas ir patvarus, puikiai praleidžia orą, tai leidžia kūnui naktį kvėpuoti, nesideformuoja. Toks čiužinys palaiko nekintamą kūno temperatūrą, žiemą ant jo miegoti nešalta, o vasarą – nekaršta.

Tiems, kurie kenčia nuo alergijų, vertėtų nepamiršti įvertinti, ar jis turi nuimamą užvalkalą, kurį galima skalbti automatiniu būdu 30 °C temperatūroje, valyti sausu būdu ir lyginti (naudojant ne aukštesnę nei 110 °C temperatūrą). Tai palengvina gaminio priežiūrą ir leidžia išvengti alergenų kaupimosi ant čiužinio ir jo viduje.

Nuolat truputį šąlantiems tinka šiltesnio pagrindo gaminiai, pavyzdžiui, su viskoelastinės medžiagos sluoksniu. Jis reaguoja į kūno skleidžiamą šilumą ir maloniai jį apgaubia. Prie miegančiojo poreikių prisitaikantis miego pagrindas užtikrina stabilią temperatūrą ir leidžia kaip reikiant atsipalaiduoti.

Norint išvengti pelėsių ir grybelių, kurie veisiasi paprastuose čiužiniuose, patartina rinktis čiužinius, padengtus specialia medžiaga, stabdančia šį procesą, – būna ir tokių.