Ląstelės zombiai uoliai tyrinėjamos, siekiant suprasti, kaip sustabdyti gyvenimo metus skaičiuojantį mechanizmą.
Neseniai žurnale „Nature Structural & Molecular Biology“ buvo aprašytas tyrimas, kurio autoriai ląsteles zombius sieja su tokiomis senstant pasireiškiančiomis ligomis kaip vėžys, demencija bei širdies ligos, ir bando paaiškinti, kaip tos ląstelės išsivysto.
Atliekant tyrimą pavyko nustatyti, kad ląstelių zombių formavimąsi gali paskatinti telomerų (apsauginių chromosomų dalių, esančių abiejuose kiekvienos chromosomos galuose) oksidaciniai pažeidimai, atsirandantys dėl laisvųjų radikalų ir antioksidantų disbalanso organizme.
Minėtas tyrimas, aišku, nėra vienintelis, kurio objektas – ląstelės zombiai. Šių ląstelių specifika ir žmogui senstant joms tenkantis vaidmuo mokslininkus domina palyginti daug metų.
Vis dėlto gali būti, kad iki šiol apie ląsteles zombius nieko negirdėjote, todėl, matyt, iškilo keletas (o gal daugybė?) klausimų tokių kaip: kas tai per ląstelės ir kokią įtaką jos daro, kai žmogus ima senti? Bandysime šį tą paaiškinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją