Salvadoras Dali turėjo originalų įprotį. Jis atsisėsdavo ant kėdės, laikydamas rankoje raktą, ir užsnūsdavo. Kai raktas iškrisdavo iš rankos, jis pabusdavo ir toliau tapydavo. Elektros lemputės, šaldytuvo ir kt. daiktų išradėjas Thomas Edisonas turėjo panašų įprotį, rašoma portale www.handimania.com.

Vertingos minutės

Tiek S. Dali, tiek Th. Edisonas trumpam priguldavo pokaičio, kuris padeda atgauti jėgas. Tokio snūstelėjimo dieną esmė – pabusti ankstyvoje miego stadijoje (N1), kuri yra trumpiausia iš visų miego stadijų (8 valandų miego cikle toji fazė trunka apie 20 minučių). Abu kūrėjai tikėjo, kad šis neilgas pereinamasis etapas tarp įmigimo ir negilaus miego stipriai sužadina kūrybingumą. Mokslininkų iš Paryžiaus universiteto tyrimas pagrindė šią nuomonę.

Salvadoras Dali

Matematika ir miegas

N1 – pati budriausia miego stadija, jos metu sulėtėja akių judesiai, tačiau būname dar šiek tiek budrūs. Tuo metu kartais juntami raumenų spazmai arba atrodo, kad krentame. Mokslininkai iš Paryžiaus nutarė atlikti tyrimą apie snūstelėjimo dieną efektyvumą. Tyrime dalyvavo 103 savanoriai. Pirmiausiai jų paprašė išspręsti 10 matematikos uždavinių. Visuose uždaviniuose buvo užslėpta taisyklė.

Paskui tiriamieji turėjo 10 minučių trukmės pertrauką, kurios metu galėjo pailsėti tamsiame kambaryje. Visi susėdo į fotelius, rankose laikydami puodelius. Kai visi ėmė snausti ir prasidėjo N1 miego fazė, raumenys atsipalaidavo, puodukai iškrito ant grindų, ir visi pabudo. Po snūstelėjimo visų paprašė išspręsti dar 10 uždavinių.

Thomas Edisonas

Didesnis efektyvumas

Eksperimento metu paaiškėjo – tie tyrimo dalyviai, kurie nusnūdo, išsprendė visus uždavinius, o 83 proc. iš jų įžvelgė užslėptą taisyklę (visi bent 15 min. patyrė N1 miego fazę). Taip pat paaiškėjo, kad tiems, kurie perėjo į N2 miego stadiją, kūrybingumas nesuaktyvėjo.

Po šio eksperimento galima teigti – visada versta trumpam nusnūsti, siekiant suaktyvinti, sužadinti kūrybingumą. Žinoma, svarbu laiku pabusti, nepraleisti reikiamos akimirkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją