5 faktai apie gaktos plaukus:

Nemažai žmonių laiko gaktos plaukus tiesiog nesusipratimu, visada juos skuta ar šalina kitokiais būdais. Kai kas netgi laiko juos pasibjaurėtinu, nehigienišku dalyku. Tikėtina, kad portale hellodoctor.com pateikiami 5 faktai apie gaktos plaukus pakeis jūsų nuomonę.

1. Veikiausiai jie evoliucionavo kaip seksualinės brandos požymis

Vienas esminių klausimų apie gaktos plaukus – kodėl jie atsirado? Juk mes, priešingai nei kiti primatai, ant kūno nebeturime plaukų. O ant gaktos plaukai auga.

Pagal vieną teoriją, gaktos plaukai gali būti seksualinės brandos požymis. Skamba pagrįstai, juk plaukai ant gaktos ima augti, kai prasideda lytinė branda. Mūsų protėviai nevilkėjo daug drabužių, o pasirodę plaukai gaktos srityje rodydavo, kad žmogus jau subrendęs seksualinei sueičiai.

Kitas įdomus faktas – manoma, kad gaktos plaukai sugeria ir saugo feromonų kvapą, ir tai padeda susirasti porą.

2. Vis dar neaišku, kodėl gaktos plaukai storesni už plaukus kitose kūno vietose

Mokslininkai vis dar negali pagrįstai atsakyti, kodėl plaukai ant gaktos yra stori. Lyginant su plaukeliais ant rankų, kojų, pažastyse, gaktos plaukai – gerokai storesni, o, lyginant su plaukais ant galvos, jie neauga tokie ilgi.

Vienas galimas paaiškinimas – būtų nepraktiška, jei gaktos plaukai augtų ilgi. Tikriausiai jie evoliuciškai neauga ilgi – juk seksualiniai santykiai kur kas patogesni, jei gaktos plaukai trumpi.

3. Iki 20 a. pradžios gaktos plaukų neskusdavo

Šiais laikais gaktos plaukai šalinami įvairiais būdais – vašku, kremais, skutami ir kt. Ar žinojote, kad iki 20 a. pradžios gaktos plaukų nešalindavo? Istoriškai senovės Egipte sekso paslaugas teikiančios moterys skusdavo gaktos plaukus, tiesa, taip darydavo dėl higienos, be to, tai buvo jų profesijos ženklas.

Skutimosi peiliukų gamintoja „Gillette“ pagamino pirmą skutimosi peiliuką moterims 1915 m., tai tarsi buvo užslėpta žinia, kad plaukai ant moters kūno – negražu. Penktą dešimtmetį išpopuliarėjus bikiniams, plaukus gaktos srityje ir kituose kūno vietose imta dar stropiau šalinti, nes bikinis ir plaukeliai ant kūno – nesuderinami dalykai.

4. Skutant gaktos plaukus didėja lytiniu būdu plintančių ligų rizika

Štai vienas įdomiausių faktų apie gaktos plaukus – juos skutant didėja rizika užsikrėsti lytiniu būdu plintančioms ligomis. Taip yra todėl, kad skutant oda dirginama, joje gali likti smulkių įbrėžimų, per kuriuos į organizmą lengviau patekti virusams, bakterijoms, ligų sukėlėjams.

Kai kurie skutimosi produktai gali sukelti dermatitą, o reguliariai skutant kyla rizika, kad į odą įaugs plaukeliai, gali paberti, niežėti.

5. Sveikatos požiūriu nėra pagrindo skusti gaktos plaukus

Kalbant apie įtaką sveikatai, nėra reikalo skusti plaukus nuo gaktos. Higienos sumetimais, pakanka kasdien praustis, o nusiprausus sausai nusišluostyti kirkšnis ir lytinių organų sritį. Gaktos plaukų skutimas ar šalinimas vašku sveikatai jokio poveikio neturi, tai daroma vien estetiniais sumetimais.

Kiekvienas žmogus pats sprendžia – šalinti gaktos plaukus ar ne. Nesijauskite privalantys juos skusti vien todėl, kad visuomenėje tai dažnai daroma. Svarbiausia paisyti savo nuomonės ir patogumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)