Kodėl vieni žmonės pražyla anksčiau nei kiti?

Kaip ir jūsų odos toną, taip ir plaukų spalvą lemianti cheminė medžiaga vadinama melaninu. Laikui bėgant plaukuose esančios šio pigmento ląstelės miršta, todėl ir atsiranda pilka spalva. Remiantis tyrimu, šis procesas šviesiaodžiams paprastai prasideda įkopus į trečiąją dešimtį, azijiečiams – trisdešimtmečio pabaigoje, o tamsiaodžiams – nuo keturiasdešimties.

Jums šis procesas gali prasidėti anksčiau ar vėliau – tai labai priklauso nuo jūsų genų, ypač IRF4, reguliuojančio melanino gamybą ir kaupimą.

Naujausi mokslininkų atradimai

Neseniai atliktas tyrimas pagaliau įrodė tai, ką daugelis iš mūsų galėjo ir nujausti – dėl streso plaukai gali pražilti anksčiau. Mokslininkai išmatavo baltymų kiekį eksperimento dalyvių plaukuose ir nustatė, kad psichologinis stresas turėjo įtakos ląstelėse energiją gaminančioms mitochondrijoms. Kai kurie kiti veiksniai turi panašų poveikį, pavyzdžiui, vegetarinė mityba, vitamino B12 trūkumas ar tam tikros diagnozės, tarkime, baltmė.

Geros naujienos

Minėtame tyrime taip pat nustatyta, jog žmonės gali susigrąžinti buvusią plaukų spalvą, jei sumažintų savo gyvenime streso. Pavyzdžiui, vienas iš dalyvių, kuriam pavyko iš dalies atkurti spalvą, tiesiog atostogavo. Tačiau toks metodas turi tam tikrų apribojimų – deja, nepadės žmonėms, kurių plaukai jau daugelį metų yra pražilę.

Pagalbos priemonės namuose

Jei norite išsaugoti plaukų spalvą jų nedažydami, patariama pasirūpinti, kad gautumėte pakankamai vitaminų (be B12 dar ir E, D bei A) ir mineralų (cinko, geležies ir kt.). Taip pat švelniai ir atidžiai elgtis su pačiais plaukais (venkite juos laikyti nepridengtus saulės kaitroje, nenaudokite šiurkščių šampūnų ir pan.).

Keletas pasiūlymų:

1. Naktį prieš plaukų plovimą ištepkite juos kokosų aliejumi.
2. Sumaišykite šaukštelį šviežio imbiero bei šaukštą medaus ir valgykite šio mišinio kiekvieną dieną.
3. Kasdien išgerkite vieną stiklinę (240 mililitrų) morkų sulčių.
4. Sumaišius po stiklinę citrinų, agrastinio lapainio sulčių ir migdolų aliejaus, gautąjį produktą tepkite ant plaukų ir galvos odos dukart per dieną 3 mėnesius.

Žili plaukai – anaiptol ne tragedija

Visi žinome, jog priimti savo kūną su trūkumais yra sveika, tad turėtume išmokti branginti žilus plaukus – brandos ir išminties ženklą, kuris gali būti netgi stilingas. Štai keletas pražilusių įžymybių, iš kurių galite pasisemti įkvėpimo – Meryl Streep, Salma Hayek, Helen Mirren, Gwyneth Paltrow, Jamie Lee Curtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)