Kokią konkrečią naudą gražgarstės teikia būtent moters organizmui ir su kokiais kitais produktais jas verta derinti.

Sudėtis ir poveikis organizmui

Kaip kultūriniai augalai, gražgarstės pradėtos auginti palyginti neseniai, o ilgą laiką jos buvo renkamos tik suvešėjusios natūraliai, todėl tokia praktika buvo įmanoma išskirtinai Viduržemio jūros pakrantėse ir pietinėje Eurazijos dalyje įsikūrusiose šalyse.

Remiantis istoriniais šaltiniais, gražgarstėmis patiekalus gardindavo dar Romos imperijos gyventojai, o dabartinį susidomėjimą šiais aitraus skonio augalais paskatino vertinga sudėtis, prilygstanti visam kompleksui organizmui naudingų elementų, būtent: vitaminų (А, В, С, Е, К), mineralinių medžiagų, liuteino, beta karoteno, folio, pantoteno ir alfa lipo rūgščių, omega-9 riebalų rūgščių, fitosterolių ir sacharozės.

Dėl unikalaus gražgarstėse esančių mikroelementų balanso jų vartojimas skatina kenksmingo cholesterolio pasišalinimą ir padeda normalizuoti arterinį spaudimą. Reguliariai gaunant šių daržovių su maistu, mažėja infarkto ir insulto rizika.

Kalcis ir vitaminas K, užtikrinantis tinkamą kalcio įsisavinimą, padeda palaikyti kaulų tvirtumą, todėl patiekalai su gražgarstėmis, kuriose ir yra šių elementų, suveikia kaip osteoporozės profilaktika.
Alfa lipo rūgštis turi antioksidacinį poveikį. Ji ypač rekomenduojama diabetu sergantiems asmenims, kadangi efektyviai mažina kraujo cukraus lygį.

Apskritai, reguliariai vartojant gražgarsčių pastebimai taisosi savijauta, pildosi energijos atsargos ir gerėja atsparumas virusams. Medicinos specialistai ypač akcentuoja antibakterines ir nuo virusų apsaugančias augalo savybes, taip pat gebėjimą paskatinti organizme besikaupiančių skysčių pertekliaus pašalinimą. Minėtina ir tai, kad gražgarstės spartina medžiagų apykaitą, normalizuoja virškinamojo trakto veiklą, didina hemoglobino lygį ir saugo nuo dehidratacijos, kai tenka kęsti karštį.

Įtaka moterų grožiui ir sveikatai

Moterys gražgarstes ypač vertina dėl tokių jų savybių, kurios padeda greitai kompensuoti vitaminų ir mikroelementų trūkumą organizme, taip padėdamos išsaugoti natūralų plaukų grožį ir stiprindamos nagus. Papildžius gražgarstėmis kasdienį racioną pavyksta atsikratyti tokių problemų kaip aknė ir įvairios prigimties bėrimai. Šie aitraus skonio augalai padeda palaikyti veido ir viso kūno odos elastingumą.

Nėštumo ir žindymo laikotarpiais, gražgarstės gali tapti puikiu tiek jaunai mamai, tiek jos mažyliui naudingų medžiagų šaltiniu. Vartojant šių daržovių suintensyvėja laktacijos procesas, o motinos pienas tampa maistingesnis. Vis dėlto būtina atminti, kad, pavyzdžiui, per nėštumą suvartojamų gražgarsčių kiekį derėtų riboti, kadangi kai kurie į jų sudėtį įeinantys komponentai didina gimdos tonusą, o tai gali lemti persileidimą arba priešlaikinį gimdymą.

Gražgarstės padeda išlaikyti kojų grožį ir standumą, kadangi jose esantys flavonoidai stiprina kraujagyslių sieneles ir padeda užkirsti kelią tiek veninių mazgų formavimuisi, tiek venų nepakankamumo išsivystymui.

Gražgarstės

Svorio koregavimas

100 g gražgarsčių turi vos 25 kalorijas. Jose nėra riebalų, angliavandenių, užtai gausu ląstelienos ir baltymų. Salotų su gražgarstėmis dažnai įtraukiama į įvairias dietas. Vertingi komponentai gražgarstėse teikia žvalumo, padeda laikytis mitybos ribojimų.

Norintiems sparčiau mažinti svorį, dietologai pataria tuščiu skrandžiu suvalgyti kelis gražgarsčių lapelius – taip paspartinsite medžiagų apykaitą ir deginsite riebalus. Puikus patiekalas prieš einant sportuoti – baltymingas produktas (vištiena, kitokia mėsa, žuvis) ir šviežių gražgarsčių salotos.

Gražgarstės kosmetikoje

Kosmetinės priemonės su gražgarsčių aliejumi drėkina, maitina odą, atkuria tonusą, ėmus matytis pirmiesiems senėjimo požymiams, lygina smulkias raukšleles. Šis aliejus puikiai gydo ir aknės, įvairių uždegimų atveju, nes turi stiprų antibakterinį poveikį.

Aliejus su gražgarstėmis – puiki priemonė nuo plaukų slinkimo. Įpilkite jo į kaukes plaukams – plaukai sustiprės, ims blizgėti, greičiau augs.

Kada nepatartina valgyti gražgarsčių

Prieš įtraukiant gražgarsčių į kasdienį mitybos racioną, paskaitykite, kokių sveikatos sutrikimų turint nepatartina jų valgyti:

  • šlapimo organų akmenligė,
  • tulžies takų diskinezija,
  • kolitas,
  • gastritas su padidėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu,
  • skydliaukės veiklos sutrikimai,
  • kepenų ligos,
  • podagra.

Turint minėtų sveikatos sutrikimų, nereikia visiškai atsisakyti gražgarsčių, pakanka apsiriboti 1–2 porcijomis per savaitę, žinoma, prieš tai pasitarus su savo gydytoju.

Labai retai, bet pasitaiko alergijos gražgarstėms atvejų, kurios požymiai – gerklės ar pilvo spazmai, paburkusi burnos gleivinė, sutrikęs virškinimas.

Su kokiais produktais dera gražgarstės


Kaip ir daugelis salotų rūšių, gražgarstės puikiai dera prie daugumos patiekalų, produktų. Tiesa, kai kurie skonių deriniai yra išskirtinai gardūs:

  • Daržovės ir žalumynai. Daržovių salotos iš agurkų, pomidorų, ridikėlių, saldžiųjų paprikų, petražolių, krapų ir špinatų įgaus naujo skonio, įpjausčius gražgarsčių.
  • Visos mėsos rūšys. Keptą, keptą orkaitėje, troškintą garuose ir pan. mėsą galima patiekti su šviežiomis gražgarsčių šakelėmis ir lengvu jogurto padažu.
  • Raudona žuvis. Lašiša, upėtakis, kuprė termiškai apdorotos būna sausokos. Tiesa, šį trūkumą pataisysite salotomis iš šviežių daržovių ir gražgarsčių.
  • Varškė, minkštas sūris. Susmulkinkite gražgarstes ir pertrinkite su varške – puikūs sveiki, vertingi pusryčiai.
  • Viduržemio jūros šalyse gražgarsčių dažnai deda į įvairius apkepus, ant picos.

Pastarosios rekomendacijos nėra griežtos taisyklės, kita vertus, vienas dalykas svarbu – gražgarstės turi būti šviežios, traškios. Paminėtina, kad maži lapeliai bus aštresnio, ryškesnio skonio. Nuskintos gražgarstės laikomos šaldytuve ne ilgiau nei 6 dienas.

Gražgarstės naudingos ne tik moterims, jos yra afrodiziakas vyrams, stiprina seksualinį geismą, netgi koreguoja potencijos problemas. Tad puikus patiekalas romantinei vakarienei – salotos su gražgarstėmis ir krevetėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)