Magnio poveikis sveikatai – plataus spektro, natūralu, kad jis siejamas ir su ligų prevencija. 2018 m. leidinyje „Journal of Endocrinology“ išpublikuotame tyrime rašoma, kad magnis – viena iš prevencijos priemonių nuo antrojo tipo diabeto, Alzhaimerio ligos, aukšto kraujospūdžio, lėtinio inkstų nepakankamumo ir insulto.

Magnis – išskirtinai svarbus mikroelementas žmogaus organizmui, deja, mums dažnai jo trūksta. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad du trečdaliai amerikiečių negauna rekomenduojamos magnio dienos normos – 310–320 mg suaugusioms moterims ir 350–360 mg nėščiosioms.

Laimė, nėra sudėtinga kasdien gauti reikiamą magnio kiekį. Sveikatos apsaugos ir mitybos srities specialistai pataria, kaip tai daryti.

Kuo magnis naudingas sveikatai:

Malšina raumenų spazmus, įtampą

Jeigu sportuojate, o po užsiėmimų jaučiate stiprų raumenų maudimą, nuovargį, pagelbės magnis. Kodėl? Todėl, kad sportuojant smegenys siunčia signalą ir išlaisvina kalcį raumenyse esančiose struktūrose, dėl to raumenų skaidulos sutrumpėja ir susitraukia (todėl jaučiamas maudimas, mėšlungis), aiškina E. Locke. O magnis yra tarsi yin raumenų yang – jis skatina raumenis atsipalaiduoti ir pasiruošti kitoms treniruotėms.

E. Locke teigimu, magnis padeda ne tik sportuojant, bet ir kitokių raumenų spazmų atveju, pvz., menstruacijų metu jaučiant pilvo spazmus; magnis malšina gimdos susitraukimus, skatina ją atsipalaiduoti.

Stiprina širdį

2018 m. tyrimų duomenimis, organizme esant didesniam magnio kiekiui, mažėja širdies ir kraujagyslių ligų (pvz., hipertenzijos, širdies smūgio) rizika.

Magnis didina azoto oksido kiekį kraujyje, o tai skatina kraujagysles atsipalaiduoti, atpalaiduoja raumenis, taip pat ir širdies. Manoma, kad dėl tokio poveikio magnis mažina kraujospūdį, kas yra labai svarbu, norint užkirsti kelią širdies ligoms. Magnis skatina tolygų širdies ritmą. Be magnio kalcis gali per stipriai stimuliuoti širdies raumens ląsteles ir sukelti gyvybei pavojingą širdies aritmiją.

Švelnina depresiją

Kai organizmui trūksta magnio, gali paūmėti depresija. Kita vertus, vartojant užtektinai magnio, gerėja nuotaika, stiprėja psichinė sveikata. Pasak E. Locke, kai žmogui šiek tiek trūksta magnio, o kalcio truputį per daug, smegenų sinapsės funkcionuoja netolygiai, – aiškino E. Locke. – Mechanizmas toks pat, kaip ir raumenų spazmų atveju, tiek kad spazmai vyksta smegenyse.“

Nors ir yra tyrimų, rodančių, kad magnio papildai gali sušvelninti depresijos simptomus, ir tai teikia optimizmo, norint suprasti tikslų mineralo poveikį smegenims ir nuotaikai, reikalingi išsamesni tyrimai.

Mažina inkstų akmenų riziką

Magnis trukdo kauptis inkstuose kalciui, neleidžia jam kristalizuotis.

Švelnina migreną

Daktarė E. Locke pasakojo, kad pacientams su stipriais migrenos priepuoliais skirdavo magnio injekcijų, nes seniai pastebėjo, kad magnis efektyviai malšina galvos skausmą. 2015 m. tyrimo duomenimis, kasdien vartojant po 600 mg magnio, net 42 proc. sušvelnėdavo migrena. O JAV Migrenos tyrimų fondo duomenimis, magnis – vena iš pirmų priemonių nuo migrenos, kurią absoliučiai saugu vartoti.

Gerina miego kokybę

Atsiranda tyrimų, liudijančių, kad magnis gerina miego kokybę. Vieno klinikinio tyrimo, kuriame dalyvavo 43 vyresnio amžiaus žmonės, duomenimis, tie, kurie du mėnesius kasdien vartojo po 500 mg magnio, greičiau užmigdavo ir ilgiau išmiegodavo, nei kiti tiriamieji, kuriems davė placebo. Kito nedidelio tyrimo duomenimis, magnis gerina miegą ir turintiems neramių kojų sindromą.

Kaip suprasti, ar jums netrūksta magnio

Pamėginkite įsiklausyti į savo organizmą. Jeigu dažnai jaučiate silpnumą, nuovargį, didelė tikimybė, kad jums trūksta magnio, juk šis mineralas labai svarbus energijos gamybai organizme, teigia daktarė, mitybos specialistė Carrie Lam.

Galimi ir peršalimą primenantys simptomai – pykinimas, jėgų nebuvimas, net vėmimas. Kaip suprasti, ar peršalote (ar prikibo virusas), ar visgi trūksta magnio? Pasak C. Lam, peršalimo simptomai užklumpa staiga, o esant mineralų trūkumui, savijauta prastėja palaipsniui.

Žinoma, aiškiausiai vitaminų ar mineralų trūkumą parodys kraujo tyrimas.

Tiesa, sveikatos apsaugos specialistų duomenimis, didelis magnio trūkumas pasitaiko ne taip jau dažnai – taip yra todėl, kad inkstai reguliuoja, kiek magnio išskirti su šlapimu.

Magnio šaltiniai

Koks mažiausiai sudėtingas (ir lengviausias) būdas nuolat gauti reikiamą kiekį magnio? Valgykite magnio turinčių maisto produktų: sėklų, riešutų, žalių lapinių daržovių, kai kurių gyvūninės kilmės produktų, teigia diplomuota dietologė iš Niujorko, interneto svetainės „Real Nutritinio“ įkūrėja Amy Shapiro.

Štai keli A. Shapiro rekomenduojami magnio šaltiniai:

  • migdolai (30 g – 80 mg),
  • moliūgų sėklos (30 g – 56 mg),
  • juodasis šokoladas (30 g – 43 mg),
  • juodosios pupelės (pusė stiklinės – 60 mg),
  • sojos varškė (pusė stiklinės – 126 mg),
  • žalios lapinės daržovės (pusė stiklinės – 78 mg).

Jei jūsų racione stinga magnio turinčių produktų arba jei elementariai norisi jo vartoti gausiau, pasitarkite su kvalifikuotu specialistu – galbūt jums rekomenduos magnio papildų miltelių ar kapsulių pavidalu.

Bet kokiu atveju, E. Locke primena valgyti ir magnio šaltiniai laikomo maisto – avokadų, lašišos, alyvuogių aliejaus.

Ne mažiau svarbus klausimas – ar įmanoma suvartoti per daug magnio? Pasak E. Locke, tokia tikimybė maža; nemalonių simptomų gali būti, jei vartojate magnio papildus. Nuo didelės papildų dozės galima diarėja, pykinimas, pilvo diegliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)