– Akinius nuo saulės vis daugiau žmonių nešioja ne tik vasarą. Kiek akimis skirtingų sezonų metu yra pavojingi ultravioletiniai spinduliai?

– Drąsiai galime paneigti mitą, kad akiniai reikalingi tik vasarą. Oftalmologai juos siūlo dėvėti pagal poreikį ištisus metus. Pavyzdžiui, žiemą saulės spinduliai pasiekia žemę ir pro debesis, o sniegas atspindi net 80 proc. šių spindulių. Dėl to, UV spinduliuotė tampa dar didesnė ir pavojingesnė nei vasarą, esant saulėtiems orams. Būtent žiemą saulės akiniai atlieka ir dar vieną funkciją – papildomai gali apsaugoti nuo žvarbaus vėjo bei su juo susijusio akių jautrumo bei sausumo.

UV spindulių žala ilgainiui kaupiasi ir gali turėti nuolatinį poveikį mūsų akims bei regėjimui. UV spinduliai būna trijų bangų ilgių – UVA, UVB, UVC. Nustatyta, kad UVA yra kenksmingiausi mūsų akims, nes pereina per visas skaidrias akies terpes ir pasiekia tinklainę. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra labiausiai pataria saugotis 100-400 nm trumpabangių UV spindulių, nes jie veikia kaip kancerogenas. Dėl kenksmingo UV poveikio gali kilti ir tokių akių problemų, kaip priekinio akies segmento uždegimai – fotokeratitai, fotokunjungtyvitai. Taip pat būdingas akių jautrumas, ašarojimas, šviesos baimė.

Daug rimtesnės, dėl UV spindulių pasitaikančios pasekmės yra tinklainės pažeidimai. Taigi, pamiršę apsaugoti akis, galime sukelti negrįžtamų regėjimo sutrikimų ar net aklumą. Intensyvūs spinduliai sukelia netaisyklingą paviršinių akies audinių augimą. Be gerybinių junginės darinukų, gali išsivystyti ir piktybiniai dariniai, plokščialąsteliniai junginės navikai. Gali atsirasti ir akių vokų odos vėžys, jis pastebimas apatiniame voke, nes šis yra labiausiai veikiamas kenksmingų saulės spindulių. Taip pat žinoma, kad kenksmingi UV spinduliai daro įtaką akies lęšiuko drumstėjimui – kataraktos radimuisi.

– Išvardijote daug negalavimų. Įmanoma viso to išvengti?

– Padėti gali drėkinamieji akių lašai, dirbtinės ašaros ir buvimo saulėje ribojimas. Tinkamas dirbtines ašaras gali padėti išsirinkti specialistas arba vaistininkas, svarbiausia, kad šios būtų be konservantų. Tiesa, jų lašinimas neapsaugo nuo kenksimingo UV spindulių poveikio akims. Saugant akis taip pat būtina dėvėti galvos apdangalus plačiais bryliais, kepuraites su snapeliu. Pasigirsta teiginių, jog kontaktinių lęšių nešiotojams nereikia akinių nuo saulės. Tačiau tiesa tokia, kad naujieji kontaktiniai lęšiai nors ir blokuoja dalį UV spindulių, neapsaugo akių vokų, aplinkinės odos nuo kenksmingo saulės poveikio. Taigi, efektyviausia apsaugos priemone vis dar išlieka saulės akiniai.

– Kaip suderinti stilių ir sveikatą bei išsirinkti tinkamus akinius?

– Pirkdami akinius neapsigaukite jų stiklų tamsumu – tamsus stiklas dar nereiškia, kad jis visiškai blokuoja ultravioletinius spindulius. Be to, akinių kaina taip pat neturėtų būti rodiklis, nes net ir brangūs akiniai ne visada apsaugo nuo UV spindulių. Norėdami įsitikinti, ar akinių stiklas praleidžia šiuos spindulius ar ne, skaitykite etiketę arba pasikonsultuokite su pardavėjais. Manau, geriausia tokį produktą rinktis optikoje, kur konsultantas profesionaliai parinks tinkantį akinių modelį. Labai svarbu akinių lęšių dydis ir kokybė. Akiniai turi visiškai uždengti akis, kad saulė nepatektų pro jų kraštus. Žiūrėdami į etiketę, ieškokite ženklo „UV 400“. Europoje ir mūsų šalyje puikiai tinka antros trečios tamsumo kategorijos akinių lęšiai – tai žymima ant akinių kojelės vidinės pusės. Dauguma brangesnių akinių turi ir gamintojo sertifikatus. Vairuojant nepamainomi poliarizuoti akinių lęšiai. Jie neutralizuoja horizontalių, blizgių paviršių atspindžius – šlapio asfalto, vandens paviršiaus. Kalnuose be tokių akinių neišsiverstume, nes ten saulė dar pavojingesnė ir ryškesnė.

Kitokius saulės akinius rekomenduojama rinktis trumparegiams. Tai skatinama daryti pagal specialų užsakymą, kai pagaminti akiniai yra su dioptrijomis arba fotochrominiai. Jie pamažu reaguodami į UV spindulių kiekį užtamsėja.