Neprošal žinoti, kad galvos smegenys ganėtinai nukenčia nuo daugybės nevalingai atliekamų veiksmų.

Įpročiai, kuriuos esame linkę laikyti nekaltais ir nekenksmingais, nuolatos alina galvos smegenis, todėl jų funkcija prastėja. Viską komplikuoja ir tai, kad daugelis žmonių gydytis pradeda per vėlai – kai smegenys jau įsisirgusios.

O kaipgi jūs rūpinatės savo galvos smegenimis?

Pirmiausia, privalote joms bent nekenkti – nedaryti tam tikrų klaidų, rimtai pabloginančių galvos smegenų būklę ir funkciją.

Toliau išvardyti tik kai kurie smegenims kenkiantys įpročiai. Vertėtų pasiaiškinti, ar jie nėra būdingi jums.

1. Nepusryčiavimas

Tikrai nemažai žmonių nevalgo pusryčių. Vieni taip elgiasi todėl, kad nori sulieknėti, kiti – iš skubėjimo, treti – dėl apetito nebuvimo ir t. t. Deja, toks įprotis sutrikdo galvos smegenų aprūpinimą maisto medžiagomis.

2. Persivalgymas

Reguliarus persivalgymas stipriai pakenkia smegenų ir širdies kraujagyslėms. Apie insultai, matyt, girdėjote? Taip, jis tikrai gali įvykti, o tai – siaubinga patirtis.

3. Rūkymas

Visi žino, kad rūkyti – nesveika. Vardijant neigiamus rūkymo padarinius, būtina paminėti ir kylančią Alzheimerio bei Parkinsono ligų riziką.

4. Gausus cukraus vartojimas

Cukrus ne tik didina diabeto grėsmę, bet ir blogina baltymų bei maistinių medžiagų įsisavinimą, o šitai skatina smegenų irimą ir deformaciją.

5. Kvėpavimas užterštu oru

Ši aplinkybė mums nepavaldi, bet apie ją žinoti vis tiek reikia. Didžiausias oro užterštumas nustatomas didžiuosiuose miestuose, o kvėpuojant užterštu oru galvos smegenys patiria deguonies stygių.

6. Miego trūkumas

Daugelis žmonių nuolatos neišsimiega. Atminkite, kad miegas yra tiesiog būtinas, kad smegenys pailsėtų, nepatirtų pernelyg didelio krūvio.

7. Miegojimas užsiklojus galvą

Įprotis miegoti užsiklojus galvą – anaiptol ne retenybė. Ydingas jis yra todėl, kad trukdo deguoniui nukeliauti iki smegenų, todėl smegenys kenčia.

8. Darbas sergant

Šis įprotis išties pavojingas. Jei dirbate, kai organizmo imunitetas visiškai nusilpęs, verčiate smegenis patirti ypač didelį krūvį. Sergant, visam kūnui, įskaitant ir galvos smegenis, reikia duoti pailsėti, kad organizmui būtų lengviau atsigauti.

9. Negalvojimas

Mąstymas yra pagrindinis galvos smegenų darbas, todėl jei didžiąją laiko dalį praleidžiate nieko neveikdami, jūs, aišku, labai pakenkiate savo smegenims. Ką gi patartina daryti? Skaityti, žiūrėti, kalbėtis, spręsti uždavinius, užsiimti kūrybine veikla, mokytis kalbų ir t. t.

10. Nebendravimas

Bendravimas – geriausiai smegenis stimuliuojanti veikla, todėl kasdien bendraukite su žmonėmis. Užsidarymas nuo pasaulio neleidžia išgyventi naujų potyrių, todėl galvos smegenys gali pamažu atbukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)