Nors naudojant minimaliai invazyvius būdus galime turėti ilgai ir patikimai tarnaujančius tobulai gražius dantis, sveikatos apsibrėžti tik gražia spalva ir forma tikrai negalime. Kiekviena dantų grupė atlieka skirtingą funkciją, taigi, siekdami estetinio rezultato, turime laikytis labai griežtų taisyklių, kad dantys ne tik atrodytų gražiai, bet jais pacientas galėtų ir naudotis, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Deja, neretai tenka susidurti su situacijomis, kai, apžiūrėjus paciento burną, tenka susimąstyti, ar XIV, ar XXI vis dėlto dabar amžius? Elementarios burnos higienos stoka, stipriai ėduonies pažeisti, nutrupėję ar nudilę dantys, priekinio danties trūkumas, labai dideli tarpai, o neretai visas rinkinys kartu. Ir tokie žmonės sako – parskridau savaitei, per ją noriu holivudinės šypsenos, – pasakoja „Nordclinic“ gydytoja odontologė Ieva Šalaševičienė. – Ir, kas blogiausia, pačiam pacientui tai visiškai nekliūva. Gyventi metus ar trejus be priekinio danties – tarytum norma. Pasiteiravusi, kodėl šitiek laiko laukė, išgirstu, kad draugai paprotino ar pats žmogus pradėjo gyventi aktyvesnį socialinį gyvenimą. Kitaip tariant, net ir dabar jis tvarkosi šypseną ne sau, o kitiems. Tai, deja, labai dažna šiandienos rykštė – gyventi kitiems, bet ne sau.“

Gydytoja primena, kad kiekvienas dantis ar jų grupė atlieka skirtingas funkcijas, tad kai žmogus atkeliauja pas odontologą, tarkim, trejus metus vaikščiojęs be danties, dažnai jau būna prasidėjęs kaulo tirpimo, kraštinio kaulo lygio mažėjimo procesas, atsiradę gretimų ar antagonistinių dantų padėties pokyčiai, likusių burnoje dantų audinių praradimas, kiti dantys jau būna pasislinkę iš savo vietų arba dėl netaisyklingos padėties nulūžinėję. Tada jau nebepakanka tik implanto – tenka breketais grąžinti kitus dantis į vietas, sutvarkyti nulūžinėjusius dantis, koreguoti kaulo lygį, ir tik tada galima sukti implantą.

„Laiko ir kainos atžvilgiu viskas labai smarkiai išsitempia“, – įspėja medikė ir skatina visas problemas spręsti kuo greičiau. Tada ir piniginė, ir socialinis gyvenimas mažiau nukentės.

Ieva Šalaševičienė

Kova su paciento baimėmis

„Kova su paciento baime turbūt buvo, yra ir dar kurį laiką bus vienas iš pagrindinių iššūkių darbe. Kitas nelengvas darbas – tiksli komunikacija su pacientu. Ne viskas jam gražu, kas gražu gydytojui. Žinau, kad pacientas greičiausiai prašys pačių balčiausių dantų spalvų skalėje, o gydytojas primygtinai bandys jį perkalbėti. Atrasti tą aukso vidurį ir viską padaryti taip, kad abi pusės būtų laimingos – menas. O išsaugoti sveikus dantis karantino metu – dar ir didžiulis iššūkis, su kuriuo susidurti tenka nebe pirmą kartą“, – pastebi I. Šalaševičienė.

Jei karantino ar net švenčių metu, kai pakliūti pas mediką sudėtinga, su dantimi kažkas nutiks, tarkim, gabaliukas nulūš, pacientas greičiausiai jį prisiklijuos su klijais. Jei neturės klijų, ramia sąžine nusidildins su dilde, taip padarydamas sau didžiulę meškos paslaugą.

„Tenka susidurti net su atvejais, kai taupoma higienai, bet žmogų labai erzina liežuviu jaučiamos dantų apnašos. Geriausiu atveju tas apnašas jis pabandys dantų krapštuku pašalinti, blogesniu – panaudos aštrias ir smailas nagų žirklutes. Apnašas greičiausiai jam pavyks pasišalinti, dantį ir danteną sužaloti – taip pat. Kartais apima neviltis, ir nežinau, kaip pacientams paaiškinti savigyda neužsiimti“, – atsidūsta gydytoja odontologė I. Šalaševičienė.

Dantų priežiūra karantino metu

Medikė sako nežinanti, kokia Lietuvoje situacija bus ryt ar po savaitės, tad didelės apimties darbus, kuriems labai svarbus laikas, tenka planuoti atsargiau, konstruktyviau, nors žmonės laukia artėjančių švenčių ir jau rengiasi Kalėdų laikotarpiui – nori balintis dantis, pasikoreguoti vieną kitą nutrupėjusį dantuką, bet ilgalaikių gydymų ar procedūrų planuoti nesiryžta.

„Dabar svarbiausia žinoti pagrindines dantų priežiūros taisykles, ir jokių procesų neskubinti“, – įsitikinusi odontologė.

Namuose rekomenduojama turėti ir pagal rekomendacijas naudoti chlorheksidino tirpalą, taip pat burnai skalauti (jei dantenos ar burnos gleivinė taptų jautri) puikiai tiks ramunėlių ar medetkų nuoviras.

Atminkite: dantys valomi TIK minkštu šepetėliu. Dažnas pacientas sako mėgstantis dantis gerokai pabrūžinti vidutinio kietumo ar net kietų šerelių dantų šepetėliu, bet medikė primena, kad jie skirti nebent išimamiems protezams ar išimamiems ortodontiniams aparatams valyti.

Taip pat ji pataria namuose turėti vos kelis eurus kainuojančio ortodontinio vaško – šis pagelbės, jei nuskilo dantis, aštriomis atplaišomis nesusižalosite dantenų ar lūpų. Ir, žinoma, visuomet būtinas sveikas kritinis mąstymas labai atsargiai vertinant patarimus internete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)