„Huffpost.com“ paprašė infekcinių ligų ekspertų patarti, kaip namuose saugiai laikyti medžiagines kaukes.

Laikykite kaukes švarioje, sausoje vietoje.

Tai gali būti atskiras stalčius, dėžė, popierinis maišelis. Tegu kaukės nesiliečia prie daiktų, kuriuos dažnai čiupinėjate (galimai – nešvariomis rankomis). Taip pataria infekcinių ligų gydytojas, medicinos dėstytojas Kalifornijos universitete San Fransiske Peteris Chin-Hongas.

„Pavyzdžiui, nelaikyčiau kaukių apatinių drabužių stalčiuje ar ten, kur laikomi virtuviniai rankšluosčiai, – teigė jis. – Neikite iš proto, nesistenkite gyventi absoliučiai steriliai, tarsi būtumėte biosaugos laboratorijoje. Svarbiausia – laikyti švarias medžiagines kaukes tokioje vietoje, kur nėra dažnai liečiamų daiktų.“

Jei eidami iš namų dažnai pamirštate pasiimti kaukę, galite laikyti švarias kaukes netoli lauko durų, siūlo George Washingtono universiteto Milkeno visuomenės sveikatos instituto mokyklos epidemiologijos dėstytoja Amanda Castel. Laikykite kaukes pakabintas už auselių ir išeidami kurią nors nusikabinkite.

Jei kaukes kabinsite, nesumaišykite švarių su nešvariomis. Naudotoms kaukėms paskirkite dėžę ar maišą, ant jo galite netgi priklijuoti lapelį su užrašyta paskirtimi. Arba iš karto dėkite į skalbinių dėžę.
Jei turite galimybių, laikykite švarias kiekvienos šeimos nario kaukes atskirai.

„Šiuo metu daugiausia galvojame apie COVID, o juk yra apie 300 peršalimą sukeliančių virusų, – teigė P. Chin-Hongas. – Pasimokykite kontroliuoti infekcijos plitimą. Jei kiekvienas šeimos narys bus atsakingas už švarias savo kaukes, sumažės rizika pernešti virusą nuo objektų (dar vadinamų fomitais) ant galimai nešvarių rankų, kuriomis, beje, pernešami ir dažni kvėpavimo takų ligų virusai.

Juk nenorėtumėte, kad jūsų vaikas nešvariomis rankomis čiupinėtų visas kaukes, juk taip galima pernešti užkratą. Kita vertus, jei jūsų šeimai patogu laikyti visas kaukes vienoje dėžėje, taip ir darykite.

„Galite laikyti kaukes vienoje vietoje, o vieną šeimos narį paskirti už jas atsakingu – kad jis dėliotų švarias kaukes tik plautomis rankomis ir pan.“, – rekomendavo P. Chinas-Hongas.

A. Castel pritaria, kad galima laikyti šeimos kaukes vienoje vietoje, tik nerekomenduoja jomis dalintis, keistis.

Kaukės

Nusiėmę kaukę ne namuose, įdėkite ją į popierinį maišelį.

Nusiėmę neįsimeskite kaukes tiesiai į rankinę, neįsikiškite į kišenę, kur ji gali išsitepti, suplyšti ar susiliesti su užkrėstai daiktais. Pirmiausia švariomis rankomis įdėkite kaukę į švarų popierinį maišelį (arba į užsegamą plastikinį maišelį), o paskui galite dėti maišelį į rankinę.

„Nešiokitės kaukę mažame maišelyje, kad ji išliktų sausa, švari, nesuplyštų“, – pabrėžė A. Castel (tiesa, ji išeina iš namų jau užsidėjusi kaukę).

Kai išsiimate kaukę iš maišelio, laikykite ją už ąselių, raištelių (švariomis rankomis). Nelieskite vidinės kaukės pusės, kuri liečia veidą.

Jei laikinai prireikia nusiimti kaukę, – pvz., restorane ar pan., – sulenkite kaukę perpus ir įdėkite į švarų maišelį. Vieni ekspertai pataria perlenkti ją perpus taip, kad vidinė pusė, liečianti burną ir nosį, būtų viduje, kiti siūlo priešingai – sulenkti išorinę puse į vidų.

„Kaukės dėvėjimo pirminis tikslas – apsisaugoti, kad neužkrėstumėte kitų žmonių, tad jei įtariate, kad galbūt užsikrėtėte, bakterijų bus ant vidinės kaukės pusės. Todėl būtų logiška sulenkti vidine puse į vidų, – teigė A. Castel. – Kita vertus, galbūt išorinė kaukės pusės užkrėsta kažkieno iškvėptais oro lašeliais su bakterijomis – tokiu atveju būkite atsargūs, nelieskite išorinės kaukės pusės. Šiaip ar taip, stenkitės, kad jūsų kaukė būtų švari, plaukite rankas prieš ją liesdami ir po to, kad sumažintumėte užsikrėtimo riziką.“

Nepamirškite dažnai skalbti medžiaginių kaukių.

Dalies ekspertų teigimu, tą pačią medžiaginę kaukę galima dėvėti kelis kartus per dieną, jei ji nėra drėgna, dulkėta ar įplyšusi. Kiti siūlo būti atsargesniems ir skalbti kaukę po kiekvieno užsidėjimo ir kas kartą užsidėti naują, t. y. švarią kaukę.

„Pakanka įdėti kaukę su kitais nešvariais drabužiais į skalbimo mašiną ir išskalbti, – sakė P. Chin-Hongas. – Džiovinkite saulėje ar ant radiatoriaus. Jei skalbiate kaukę rankomis, pirma 5 min. pamirkykite vandenyje su balikliu, paskui išskalbkite ir išskalaukite.“

Rekomenduojama į pusantro litro vandens pilti 4 šaukštelius baliklio (su 5,25–8,25 proc. natrio hipochlorito).

Vienkartinių chirurginių kaukių negalima skalbti ir dėvėti kelis kartus.

Atsiminkite, kad reikia ne tik dėvėti kaukes, bet ir laikytis kitų prevencinių priemonių.

„Nemanykite, kad vien kaukės pakaks, norint apsisaugoti nuo koronaviruso – svarbu laikytis kitų prevencinių priemonių, kaip antai, paisyti rankų higienos ir socialinio atstumo“, – pabrėžė P. Chin-Hongas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)