„Pakanka įtraukti į kasdienį racioną nežymių pokyčių, ir sulauksite rezultatų, – teigia C. Saas. – Sunku per vieną dieną pereiti nuo įprastos mitybos prie dietinio valgiaraščio, geriau palaipsniui įnešti korekcijų – tada lieknėsite, bet nebus atkryčių.“

Sumažinus suvartojamų kalorijų skaičių, ne visada sulieknėjama, nes kūno masė priklauso nuo daugelio veiksnių, taip pat ir nuo hormonų. Tai patvirtino San Fransiske, Kalifornijos universitete atliktas tyrimas.

Antsvorio turinčias eksperimento dalyves padalino į keturias grupes. Pirmoji grupė per dieną suvartodavo 1200 kalorijų, fiksavo, ką valgo. Antra grupė valgė įprastai, tik užrašinėjo suvartojamų kalorijų kiekį. Trečia grupė apribojo suvartojamų kalorijų kiekį iki 1200 kalorijų, bet nieko neskaičiuodavo (maistą šios grupės narėms patiekdavo). Ketvirta grupė maitinosi įprastu būdu, nieko neribojo ir neskaičiavo.

Trijų savaičių trukmės tyrimo pradžioje ir pabaigoje mokslininkai matavo kortizolio lygį kiekvienos moters organizme. Paaiškėjo, kad kalorijų ribojimas ir valgomo maisto skaičiavimas skatino organizmą gaminti daugiau streso hormono. O kortizolis skatina apetitą, žadina didesnį saldžių, riebių patiekalų norą, dėl to didėja svoris, ant pilvo kaupiasi riebalų sluoksnis.

Štai kodėl dietologai nepataria imtis drastiškų pokyčių ir nekelti sau streso.

Kaip suvartoti 1000 kalorijų mažiau, bet neperalkti

C. Saas ir daugelio kitų dietologų nuomone, per 12 mėnesių įmanoma sutaupyti iki 300 000 kalorijų, drastiškai nekeičiant savo raciono. Ar žinote, kad, per metus sumažinusi mitybos racioną 60 000 kalorijų, 72 kg sverianti moteris gali sulieknėti vidutiniškai 5 kg?

Pavyzdžiui, pakeitus per pietus išgeriamą skardinę „coca colos“ stikline vandens su citrinos skiltele, per metus galima sumažinti bendrą kalorijų kiekį net 49 tūkst. kalorijų.

Tiesa, dietologai įspėja – keičiant, skaičiuojant kalorijas ir pan. iš mitybos neturi dingti būtinos maistingos medžiagos. Svarbu pasisotinti, kad po poros valandų neimtumėte jausti alkio, meniu turi būti užtektinai liesų baltymų, visagrūdžių gaminių ir sveikų riebalų.

Teisingas pakeitimas – mažiname raciono kaloringumą


- Jeigu valgote plaktą kiaušinienę iš dviejų kiaušinių, keptą su aliejumi, keiskite ją dviem virtais kiaušiniais.
Per metus sutaupysite 26 280 kalorijų.

- Jeigu rytais valgote baltos duonos, keiskite ją visagrūde duona.
Per metus sutaupysite 55 480 kalorijų.
Jei pietums suvalgote sumuštinį su dviem riekelėmis sūrio, nuo šiol dėkite tik vieną sūrio riekelę.
Per metus sutaupysite 39 420 kalorijų.

- Jeigu uogų ir vaisių gaunate iš vaisių kokteilio su jogurtu, vietoje jo suvalgykite stiklinę uogų.
Per metus sutaupysite 55 845 kalorijų.

- Jei salotų užpilą gaminate iš 2 šaukštų alyvuogių aliejaus ir 1 šaukšto balzaminio acto, nuo šiol keiskite proporcijas į 1 šaukštą aliejaus ir 2 šaukštus acto.
Per metus sutaupysite 38 690 kalorijų.

- Jei desertui mėgstate suvalgyti šokoladinių ledų, keiskite juos šokoladiniu pudingu.
Per metus sutaupysite 46 355 kalorijų.

- Jeigu geriate kavą su riebiu pienu, imkite pilti perpus mažiau pieno į kavą.
Per metus sutaupysite 7 600 kalorijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)