Nors gyventojams, įsikūrusiems arčiausiai Astravo, imtos dalinti kalio jodido tabletės, turėsiančios padėti apsisaugoti branduolinės nelaimės atveju, gyventojai atsargumo vardan jau dabar ima vartoti jodo papildus. Specialistai aiškina, jog dalinamos kalio jodido tabletės skirtos saugiam pabėgimui iš nelaimės paveiktos zonos. Visi kiti jodo papildai šiuo atveju liks beverčiai.

Veikia tik tam tikrą laiką

„Nelaimės atveju lašiukų, papildų ir jokios kitos jodo formos, išskyrus kalio jodido tabletes, nėra tikslinga vartoti. Branduolinės avarijos atveju tai neapsaugotų. Specialios kalio jodido tabletės yra skirtos, kad skydliaukė pasisavintų gerą – neradioaktyvųjį jodą“, – aiškina šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

Užsipirkti jų daugiau taip pat nėra tikslinga. Specialistė sako, jog ne be reikalo gyventojams tablečių dalinama po tris.

„Tabletės skirtos evakuacijos metu neprisigaudyti radioaktyvaus jodo, tačiau branduolinės nelaimės atveju be jo yra dar daug kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios kenkia sveikatai. Nebus taip, kad išgėrę tabletę galėsite toliau ramiai gyventi nelaimės vietoje. Vienintelis dalykas, ką kalio jodido tabletės duoda, – laiko, per kurį galite susikrauti daiktus ir bėgti iš gyvenamosios vietos“, – teigia T.Kundrotė.

Perdozuoti kalio jodido taip pat galima. Anot medikės, apskaičiuota, kad viena tabletė veikia 12 valandų. Taigi suvartoję dvi – turite parą laiko palikti radiacijos paveiktą teritoriją.

„Jei paros laiko susikrauti daiktams nepakanka, geriama papildoma – trečioji. Kaip bebūtų, nelaimės atveju visą informaciją, kaip ir kada vartoti tabletes, nurodo Sveikatos apsaugos ministerija“, – atkreipia dėmesį gydytoja.

Jodo galima perdozuoti

Tiesa, jodo prisotinti papildai nėra beverčiai. Tokius maisto papildus galima vartoti esant jo trūkumui, kai negauname reikiamo kiekio su maistu. Vis dėlto medikė sako, kad jodo vartoti nesant jo trūkumui, ne tik nėra reikalo, bet tai gali ir pakenkti.

„Jodo dideliais kiekiais nereikėtų vartoti, nes skydliaukė gali „protestuoti“ – dėl to gali atsirasti kitų ligų“, – įspėja ji.

Taigi manantieji, jog jodo papildų lašiukus panaudojus profilaktiškai įmanoma apsisaugoti nuo galimos branduolinės nelaimės, klysta. Tai ne tik neapsaugo nuo radiacijos, bet ir rizikuojama jodo perdozuoti.

Verta žinoti

Esant jodo trūkumui rekomenduojama vartoti jodo turtingo maisto: jūros dumblių, jūrinės žuvies – ypač tuno, juoduotos druskos, gerti mineralinio vandens, prisotinto jodo.