Kenčia imuninė sistema

Liaudies medicinos žinovai širdininkams, o taip pat ir kenčiantiem nuo žemo kraujospūdžio vyraujant kaitriems orams primena nepersitempti, pailsėti, šeimos gydytojai – gerti daug vandens ir... neperšalti. Mat kai už lango vyrauja permainingi orai, kenčia imunitetas.

„Išsirengiame, puolame prie vandens telkinių, geriame šaltus gėrimus. Atrodo, kad grūdiname organizmą, o iš tiesų padarome sau meškos paslaugą. Labai daug žmonių suserga tonzilitu. Vargina didžiulis gerklės skausmas, stiprus karščiavimas, o gydymui dažniausiai prireikia ir antibiotikų“, – teigia šeimos gydytoja Jurga Dūdienė.

Nepalankus sveikatai ir stiprus vėjas prie jūros, prie kurios veržiamasi išsiilgus kaitrios saulės. Specialistė sako dažnai taip pasigaunama herpesvirusinė infekcija, dažniausiai ant lūpų pasireiškianti pūsleline.

Peržiūrėti vaistų dozes

Kaitriu oru dažnas skundžiasi silpnumu ar galvos skausmu. Šeimos gydytoja aiškina, jog taip nutinka, nes žmogus neišgeria pakankamo skysčio vandens ir dehidratuoja.

Jurga Dūdienė

„Jei žmogus išprakaituoja ir neišgeria pakankamai skysčio, tirštėja kraujas ar net gali keistis kraujo krešumas. Išprakaitavus organizmas netenka dalies mikroelementų. Vertėtų išsitirti, koks kraujyje magnio, chloro, natrio kiekis. Jei jo trūkta, reikia gerti sūraus mineralinio vandens. Pusė litro šio buteliukas galėtų būti dienos įprotis“, – pataria specialistė.

Kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių ligų, J.Dūdienė pataria karštą dieną atidžiau stebėti kraujospūdį. Vieniems jis gali pakilti, kitiems gi, priešingai, – nukristi.

„Derėtų kreiptis ir į šeimos gydytoją, ar nereikia sumažinti vartojamų vaistų dozės, tartis, kaip vaistus vartoti vasaros metu“, – pataria gydytoja.

Tarp kitko

Vaikams gydytoja siūlo vengti žaidimų lauke nuo 11 iki 15 valandos, kai saulė būna aktyviausia. Mat mažieji gali labai greitai dehidratuoti.

„Auklėtojos, seneliai, kurie prižiūri vaikus, turėtų jiems vis priminti atsigerti, stebėti suvartojamų skysčių kiekį“, – atkreipia dėmesį specialistė.

Aktyvaus sporto mėgėjams kaitriausiu paros metu siūloma veiklą taip pat atidėti vėsesniam orui.