– Kada gydytojai sako, jog prakaituojama per daug?

– Prakaitavimas – tai natūralus organizmo reiškinys, kuris reikalingas kad mūsų organizmas vėsintųsi. Pernelyg gausus prakaitavimas yra vadinamas hiperhidroze ir jis nustatomas tuomet, kai prakaituojama daugiau, nei organizmui reikia vėsintis ir palaikyti natūralius procesus. Tad jeigu žmogus gausiau prakaituoja lauke esant karščiams ar sportuodamas, tai yra normalus pastovios kūno temperatūros palaikymo reiškinys. Jeigu prakaitas pila net ramiai sėdint, kai nėra karšta, nesant fizinio krūvio, jau galima įtarti, kad prakaituojama per daug. Su padidėjusiu prakaitavimu susiduria trys procentai pasaulio žmonių. Jis gali būti siejamas ir su genetika ar sąlygotas ligų.

– Moterims tai kelia didelį diskomfortą...

– Žinoma. Pastebima, jog ypač gausus pažastų prakaitavimas moteris skatina vengti aptemtų, šviesių spalvų drabužių, kartais net riboja socialinius kontaktus. Jos itin nepatogiai jaučiasi darbe ar aplinkoje, kur yra daug žmonių. Prakaituojant delnams nemalonu kolegai ištiesti ranką.

– Nejau nepadeda paprastos higienos priemonės?

– Jeigu žmogus naudoja tik dezodorantą, nepadeda. Šis tik suteikia gaivumo pojūtį ir yra malonaus kvapo, bet nuo padidėjusio prakaitavimo neapsaugo. Reikėtų rinktis antiperspirantą, kuris sumažina prakaitavimą. Jeigu žmogui užtenka vietiškai veikiančio antiperspiranto, kuris stabdo prakaito išsiskyrimą, galbūt jam ir nėra hiperhidrozės. Juk ir antiperspirantai yra skirtingo stiprumo: kai kuriuos jų dėl itin didelės specialių prakaitą slopinančių medžiagų koncentracijos galima naudoti tik kartą arba kelis kartus per savaitę. Taip pat namuose galima pasitelkti natūralias priemones – ąžuolo žievių nuovirą ir juo nupilti gausiai prakaituojančias kūno vietas, tarkime, delnus ar pėdas.

– Populiarėja intervencinės procedūros prakaito gydymui – jos efektyvios?

– Botulino injekcijos yra viena efektyviausių procedūrų hiperhidrozei gydyti. Jos prakaitavimą procedūros vietoje sumažina iki devyniasdešimt procentų. Bet labiausiai moteris džiugina faktas, kad nebereikia sukti galvos dėl nemalonaus kvapo ir estetinės išvaizdos. Procedūros metu skausmas minimalus, jos trukmė apie pusvalandį. Dažna diskusija yra šios procedūros kaina, tačiau jeigu skaičiuotume, kiek pinigų per metus moterys išleidžia antiperspirantams, tikėtina, jog suma būtų panaši.

– Vasara – vestuvių metas. Kada planuoti procedūrą?

– Kad gausus prakaitavimas netrikdytų ypatingą dieną, kaip ir daugumą priešvestuvinių procedūrų, botulio injekcijas prakaitavimui mažinti siūloma atlikti likus bent mėnesiui iki šventės. Pirmiausia, jeigu atsirastų mėlynės, jos spėtų užgyti. O antra – bus garantuotas efektyvumas, nes galutinis botulino toksino veikimas yra po kelių savaičių. Apskritai šią procedūrą moterims geriausia atlikti pavasarį, tuomet, jau įkaitus orams, nebejusite šios problemos ir vasara bus daug malonesnė.

– Kiek laiko galima gyventi pamiršus prakaitą?

– Visiškai nepamiršite. Organizmui yra normalu ir reikalinga prakaituoti, tiesiog jo bus išskiriama gerokai mažiau, nebus pažliugusių pažastų jausmo. Po botulino toksino procedūros efektas juntamas jau po poros dienų ir priklausomai nuo individualių gyvenimo aplinkybių bei organizmo išsilaiko nuo šešių iki dvylikos mėnesių. Tad pažastys šiek tiek prakaituos, bet tikrai nejusite baimės pakelti rankas.