Pėdoms skiriamas dėmesys varijuoja, priklausomai nuo metų laiko. Žinoma, vasarą, prasidėjus atvirų batelių ir basučių sezonui, jomis rūpinamės labiausiai. Viena vertus, nesinori kęsti karščio, kita vertus, visada maga pasipuikuoti dailiais ir išpuoselėtais nagučiais.

Deja, vien jų nusilakuoti nepakanka. Suskilinėję kulnai ir įsimetusi grybelinė infekcija tikrai gali būti vienos iš priežasčių, kodėl įsispirti į lengvą vasarinį apavą nesutiktumėte už jokius pinigus, net jei tvirtai žinotumėte, kad būsite matomos tik kelių metrų atstumu.

Tad ką daryti, kai alinamai karšta? Kaip gelbėtis iš situacijos, jei nusimato poilsis prie jūros? Tik nesinervinkite, o geriau čiupkite vadžias į savo rankas – pačios pasidarykite pedikiūrą. Ši grožio procedūra tikrai nėra tokia sudėtinga, kaip galbūt manote.

Tereikia žinoti pagrindinius žingsnius ir jų eiliškumą. Taigi, susipažinkite su toliau pateikta pedikiūro ABC iš „The Guardian“ Gyvenimo būdo skilties ir kibkite į darbą.

Kaip dažnai darytis pedikiūrą?

Apie tai, kuo užsiima profesionalai, čia, žinoma, nekalbėsime, bet elementariausias pedikiūras – tikrai jūsų jėgoms. Ir kartkartėmis jį pasidaryti būtina. Dalykas tas, kad aplaidus požiūris į pėdų priežiūrą gali privesti ne tiktai prie estetinių problemų.

Nenukarpyti nagai gali įaugti, o sukietėjusi kulnų oda – suskilinėti. Kai taip nutiks, teks kęsti skausmą.

„Nelaukite, kol nagai pasieks kritinį ilgį, arba oda pernelyg sukietės. Veiksmų turite imtis kiek anksčiau, – sako Šefilde (Anglija) veikiančio probleminių pėdų priežiūros centro vadovė Louise Reaney. – Kas 2–3 savaites kojų nagus reikia atsargiai nusikarpyti ir nusidildinti.

Porą kartų per savaitę specialia pėdų dilde reikia nušveisti sukietėjusią odą. Teptis kremu derėtų kas dieną.“

Ar tinkamą pedikiūrą įmanoma pasidaryti savarankiškai?

Jei tiktai galite pasiekti pėdas, taip. Pirmiausia, reikia įsigyti pemzos akmenuką arba specialią pėdų dildę. Tai gali būti švitriniu popieriumi padengtas arba nedidelę metalinę tarkutę primenantis įrankis. Prireiks ir kokybiškų kojų nagams karpyti skirtų žnyplučių.

Nuo ko pradėti?

Pirmasis žingsnis – pamirkyti pėdas šilto muilino vandens dubeny. Kol pėdos mirks, gerokai pašveiskite jas kempine. Tada pėdas gerai nusausinkite – ypač kruopščiai iššluostykite tarpupirščius.

Dabar teks pasidarbuoti pėdų dilde arba pemzos akmeniu: švelniai pašiūruokite sukietėjusios odos sritis.

Atėjo metas nusikirpti nagus. Šį darbą atlikite žnyplutėmis. Stenkitės kirpti tiesiai arba suformuodamos nedidelį linkį. Šiukštu nelieskite nagų šonų, kadangi tada nagai gali imti įauginėti. Nagų pakraščius nudilinkite nagų dilde.

Kai visa tai atliksite, ištepkite pėdas kremu. Geriausia rinktis tokį, kuriame yra 10 proc. šlapalo. Jo pavyks įsigyti bet kurioje vaistinėje. Vis dėlto jeigu pėdų oda ypač stora, linkusi išsausėti, o kulnai dažnai skilinėja, pėdas neprošal ištepti net 25 proc. šlapalo turinčiu kremu.

Kaip elgtis su nagų odelėmis?

Atstumti palei nago pagrindą augančią kietoką odelę – įprasta praktika tiek manikiūro, tiek pedikiūro salonuose. Vis dėlto podiatrai (probleminių pėdų priežiūros specialistai) ją vertina skeptiškai.

„Odelių atstūminėti nereikia, – sako Londone veikiančios pėdų klinikos vadovas Andrew Gladstone‘as. – Odelės atlieka tam tikrą funkciją, o jas atstūminėjant galima sukelti paronichiją – odos palei nagą infekciją. Esu susidūręs su ne vienu tokiu atveju.“

Prasidėjus infekcijai, jos apimta vieta patinsta, parausta, ima skaudėti.

Ar įmanoma ką nors padaryti ne taip?

Atliekant patį elementariausią pedikiūrą, jokių gudrybių išdarinėti nereikia, todėl tikimybė padaryti klaidą – ganėtinai menka. Vis dėl to tam tikrus veiksmus derėtų atlikti labiau susikaupus.

„Daugiausia problemų sukelia kojų nagų karpymas, – sako A.
Gladstone‘as. – Žmonės neretai įkerpa nagą, o tada jį traukia, dažnai nuplėšdami ir šiek tiek odos. Taip elgiantis nesunku prisišaukti bėdą.“

Ir A. Gladstone‘as, ir L. Reaney griežtai perspėja apie skutimosi peiliukų ir kitokių aštrių įrankių keliamą pavojų. Kad ir kokia kieta ir suragėjusi būtų kulnų oda, tokiomis priemonėmis naudotis nederėtų.

„Nekrapštinėkite ir negramdykite srities prie nagų kampučių, – perspėja A. Gladstone‘as. – Jei palei nagą matoma oda jokių problemų nekelia, palikite ją ramybėje.“

Ką daryti įaugus nagui?

Pačios tikrai nieko gero nepadarysite, mano specialistai.
„Aš nuolatos kartoju savo pacientams, kad įaugusių nagų geriau neliesti, – sako A. Gladstone‘as.

– Nebent higienos sumetimais pažeistą vietą galima pamirkyti šiltame vandenyje su druska, bet ne daugiau. Jei pasiseks, problema išnyks savaime, o krapštant ir rakinėjant galima tik dar labiau ją padidinti.“

Ką daryti užpuolus grybelinei infekcijai?

Grybelinės infekcijos, kaip antai grybelinis kojų susirgimas (dar vadinamas atleto pėda), yra gana dažnos ir pirmiausia pažeidžia tarpupirščius. Odos niežėjimas, trūkinėjimas, lupimasis yra įprasti grybelinės infekcijos simptomai.

Ligos negydant, ji gali pažeisti ir nagus: jie sustorės, pakis jų spalva.

Pastebėjus grybelinės infekcijos požymius, pėdas derėtų nusiplauti drungname vandenyje ir kruopščiai nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

(Tokį rankšluostį bus galima iškart išmesti, todėl nekils pavojaus, kad nuo jo užsikrės kuris nors kitas tuose pačiuose namuose gyvenantis asmuo.)

Šluostyti pėdas reikia atsargiai, ypač – infekcijos paveiktas sritis, kad jų nepažeistumėte.

Kai pėdos bus visiškai sausos, patepkite jas priešgrybeliniu kremu. Šią procedūra kartokite dukart per dieną.

Jei beveik visą dieną tenka avėti batus, juose susidaro šilta, tamsi ir drėgna terpė, ypač palanki infekcijai suvešėti. Kad taip nenutiktų, batus dieną derėtų persiauti. Taip pat svarbu kas dieną keisti kojines ir skalbti jas aukštoje temperatūroje.

„Rekomenduojama rinktis iš natūralaus – medvilnines arba bambuko pluošto pagamintas kojines, – pataria L. Reaney. – Laikantis tinkamos pėdų higienos, infekcijos simptomai turėtų dingti.“

Beje, jei savarankiškai problemos išspręsti nepavyksta, kreipkitės į specialistą. Jis gali duoti patarimų ir, tarkim, atsiradus karpų arba nuospaudų. Šiuos nemalonius darinius tikrai galima išnaikinti net nereceptiniais preparatais.

Pedikiūras padarytas! Ar reikia dar ką nors žinoti?

Paskutinis nurodymas – avėkite batus.

„Jei namie vaikštinėjate basomis, pėdos išsausėja daug labiau nei apmautos kojinėmis ir apautos batais“, – sako A. Gladstone‘as.

Pėdos kenčia ir tada, jei ištisas dienas prašmirinėjate po namus su šlepetėmis.

„Bent kartą per dieną pavaikštinėkite apsiavę tinkamo dydžio batais arba sportbačiais“, – pataria L. Reaney.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)