Laikykitės higienos nuoseklumo

Pastarosiomis dienomis griebiamasi ieškoti kokteilių receptų, iš salierų spausti sultis, į sriubą berti daugiau česnako, parduotuvėje į krepšelį įsimesti imbiero, citrinos. Neva taip koronavirusui bus šakės. Gydytoja dietologė Žana Antonova siūlo nepersistengti. Stebuklinga imunitetą stiprinanti mikstūra tėra iliuzija.

„Visokie sveikatingi kokteiliai, yra labiau iš serijos „viena bobutė pasakė“. Mes kiekvienas turime individualią imuninę sistemą, todėl papildomai jos specialiomis priemonėmis stiprinti nepavyks. Kokį imunitetą turime, tokį turime, tačiau galime pasistengti, kad jis nenusilptų“, – aiškina dietologė Žana Antonova.

Anot jos, sveikatai palankūs mitybos įpročiai galioja visomis gyvenimo sąlygomis ir visais metų laikais – nepriklausomai, už lango žiema ar vasara. Kasdien turime gauti per keturiasdešimt įvairių maistinių medžiagų, todėl turime jų kiekį užtikrinti kasdien į mitybos racioną įtraukdami visas maisto grupes.

„Žmonės dažniausiai ima rūpintis sveikata tada, kai ji sušlubuoja, tačiau turime siekti, kad problemų neišsivystytų – galvoti apie ligų profilaktiką. Apsisaugoti nuo virusinių ligų galima ne tik paisydami sveikos mitybos įpročių, bet ir laikydamiesi elementarių higienos taisyklių“, – teigia gydytoja.

Nors plautis rankas pastarosiomis savaitėmis ėmėme, matyt, kone dvigubai dažniau nei įprastai, Ž. Antonova primena, kad drėgnas patalpų valymas, buvimas gryname ore, fizinis aktyvumas, tinkamas miego ir poilsio režimas taip pat prisideda prie imuniteto palaikymo.

Žana Antonova

Rinkitės sezoninį maistą

Vis dėlto užtikrinus kasdienę higieną ir susikoncentravus į mitybos racioną, kuris gali padėti palaikyti imuninę sistemą, Ž.Antonova siūlo didžiausią dėmesį skirti sezoniniams vaisiams ir daržovėms. Tegu vasarą augantys agurkai ir pomidorai šiandien užleidžia pirmenybę šakniavaisiams.

„Rinkitės burokėlius, morkas, bulves, batatus, salierus, pastarnokus, taip pat kopūstus, moliūgus – pasirinkimo turime tikrai daug“, – vardija dietologė.

Taip pat specialistė primena, kad dabar pats metas pasisėti ant palangės prieskoninių žolelių – krapų, petražolių, svogūnų laiškelių. Mat juose vitaminų ir mineralų kiekis ypač gausus, o kasdien prieskoninių žolelių suvartoti užtenka labai po nedaug.

Tiesa, pasiruošusiems iš išvardintų gėrybių miksuotis sveikatingą kokteilį, Ž.Antonova apie juos atsiliepia su šypsniu.

„Kokteilių nauda yra smarkiai pervertinta. Tai nėra, kaip dažnai manoma koncentruotas vitaminų ir mineralų šaltinis. Turime dantis, todėl turėtume vaisius, uogas ir daržoves valgyti patys, netrinant jų į skystą pavidalą. Kokteiliai yra išeitis ligos, dėl kurios negalima kramtyti, atveju, taip pat turintiems problemų su dantimis, jų netekus. Taigi pirmiausiai maistines medžiagas organizmui turime užtikrinti ne trinto maisto sąskaita“, – sako gydytoja.

Kaupkite D vitamino atsargas

Vitaminas D

Nors specialistai jau seniai išaiškino sintetinių vitaminų ir papildų naudą, esą jais per daug nesižavėti ir stengtis jų gauti su kasdieniu maistu, Ž. Anotonova sako vartoti papildomai turėtume tik vitaminą D. Mat šio su maistu gauname nepakankamai. Tuo tarpu gyvendami šiaurės zonoje ir nelepinami saulėtomis dienomis organizmas negali užtikrinti šio vitamino gamybos.

„Vitaminas D yra vienas svarbesnių organizmo imuninės sistemos palaikymo dalių. Trūkstant jo dažniausiai sergama viršutinėmis kvėpavimo sistemos ligomis“, – atkreipia dėmesį gydytoja Ž.Antonova.

Verta žinoti

Ridikuose gausu geležies, kalio, natrio, B ir C vitaminų Ypač tinka įvairioms salotoms. Turintiems silpnesnį skrandį šie bus virškinami lengviau, jei prieš vartodami juos perpilsite karštu vandeniu. Taip dings jų aitrumas.

Morkose gausu karotino, vitaminų C, B, B2, B6, PP, E, K ir mineralinių medžiagų – kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio, jodo. Specialistai siūlo šias daržoves valgyti šviežias, kuo mažiau apdorotas. Verta įsidėmėti, kad daugiausia vitaminų yra morkos paviršiuje, todėl reikėtų stengtis ne skusti, o tik kruopščiai nuplauti, jei odelė dar plona.

Ridikėliuose vitamino C yra ne mažiau nei citrinoje. Jie ypač naudingi žarnyno veiklai, kadangi valo virškinimo traktą – padeda pašalinti žarnyne susikaupusias kenksmingas medžiagas.

Švieži burokėliai padeda pasisavinti gyvūninės kilmės baltymus, juose esantis cholinas gerina kraujotaką ir apsaugo nuo per didelio cholesterolio kiekio. Burokėlių ląsteliena ir organinės rūgštys skatina žarnyno veiklą, gerina virškinimą.