Tenka pripažinti, kad išsakytas teiginys – iš esmės teisingas, kadangi riebalai klubų ir pilvo srityje kaupiasi būtent todėl, kad persivalgome arba vartojame daug nesveikų produktų. Aišku, nemažai yra tokių žmonių, kurių organizmas sugeba sudeginti perteklines kalorijas ir paversti jas žmogui būtina energija, o ne kūno formas darkančiais riebalais.

Šiandien populiarėja teorija, kurios šalininkai mėgina įrodyti, kad atsikratyti antsvorio gali nepavykti ne tik dėl visų įprastai vardijamų aplinkybių, bet ir dėl psichologinių priežasčių. Kodėl šitai vyksta ir kaip apskritai išsiaiškinti tikrąją svorio augimo arba nesėkmingų bandymų jo atsikratyti priežastį, papasakojo portalo aif.ru kalbinta psichologė, moterų konsultantė, individualaus metodo, padedančio kovoti su iš vaikystės atėjusiomis psichologinėmis traumomis ir brandžiame amžiuje neapleidžiančiais klaidingais įsitikinimais, autorė Irina Maslova-Semionova.

Niekas nepadeda

Nepadeda nei griežtos dietos, nei intensyvios treniruotės? Pasiekus trokštamą rezultatą norisi pasilepinti gardžiu maistu? Manote, kad pora pyragaičių gali išsklaidyti prastą nuotaiką arba praskaidrinti įtampos kupiną dieną? Tai tėra svorio augimo pasekmės. Atminkite, kad persivalgymas, besaikis alkoholio vartojimas, rūkymas, azartiniai lošimai ir pan. yra priemonės, kurių griebiamės ne iš poreikio ar būtinybės, o vedini savigynos instinkto.

Galbūt jau esate girdėjusios, kad tada, kai kyla noras atsidaryti šaldytuvą ir pradėti valgyti, reikia akimirkai stabtelėti ir surašyti tuo momentu sukilusius jausmus bei emocijas ir paskui jas išanalizuoti. Šitaip, esą, pavyks suprasti, kokius skaudulius ketinate „užvalgyti“.

Vis dėlto I. Maslova-Semionova nemano, kad tai efektyvu. Juk jūs – ne psichologė. Tarkim, vyras vėliau grįžo iš darbo, jam nesinori pabūti su vaikais, jis tingi išmesti šiukšles ir nieko neveikdamas vartosi ant sofos. Ką gi darote jūs? Atsidarote šaldytuvą ir imate šveisti viską paeiliui. O ką tokiu atveju galėtumėte užrašyti? Kad vyras nepadeda buityje? Praėjus mėnesiui turėsite padorų sąrašiuką iš frazių „vyras – tinginys“, „viršininkas – despotas“ ir pan., o pati, deja, būsite priaugusi penkis kilogramus. Visa tai rodo, kad tikrosios priežastys glūdi daug giliau.

Pirmas klausimas, į kurį privalote sau atsakyti, yra štai koks: kodėl jūsų organizmui būtina nuo kažko gintis? Besaikis smaguriavimas, piktnaudžiavimas alkoholiu, kabojimas socialiniuose tinkluose ir panašūs dalykai tėra bėgimas nuo realybės. Bėgimas su plakatu, ant kurio išrašytas lozungas „Nenoriu to matyti, nenoriu su tuo susidurti“.

Verta paminėti, kad daugelis moterų neturi jokių objektyvių priežasčių gintis, kadangi yra sukūrusios darnias šeimas, gauna pakankamas pajamas, dirba išsvajotą darbą, geba save realizuoti, bet svoris nenumaldomai auga. Įdomu, kodėl organizmas ir tada nenustoja kaupti atsargas?

Nuo ko pradėti

Pats valgymo procesas nėra pernelyg įdomus. Daug prasmingiau paanalizuoti, kaip jautėtės konkrečią dieną, savaitę ar mėnesį, per kurį teko patekti į kokias nors keblias situacijas. Galbūt kamavo baimė, kaltė (nes, tarkim, nepasirūpinote vaikais, neatlikote kažko idealiai ar tobulai), gal prislėgė vienatvė (taip gali nutikti net turint šeimą), gal jautėte diskomfortą, buvo apėmusi gėda, sukilęs pasipiktinimas?

Norėdamos kuo aiškiau suprasti, kaip jautėtės, prisiminkite bet kurią per pastarąją savaitę išgyventą situaciją, kuriai susiklosčiusius, jautėtės nepatenkinta, suirzusi. Tai gali būti pavėlavimas, pareikštas papeikimas, įvykęs konfliktas. Prisiminėte? Apėmė nemalonus jausmas? Suspaudė širdį? Gerklėje įstrigo gumulas? Dabar pamėginkite įvardyti sukilusį jausmą. Tai buvo nerimas, nuoskauda, baimė? Jei visiškai tiksliai įvardyti nepavyksta, pagalvokite, kokia tuo metu pasijutote – menka, bevertė, apgailėtina, drovi?

Kiekvienu nemaloniu momentu suveikia viena ir ta pati strategija – kažką apie save pagalvojate, kažkaip į tai reaguojate, kažką pajuntate. Iš karto batono, aišku, nečiumpate, tačiau negatyvios emocijos kaupiasi. Nuo to, kaip pavyksta išgyventi stresą ir su juo susidoroti, priklauso jūsų veiksmai vakare (valgymas, alkoholio vartojimas, raminamųjų gėrimas, interneto naršymas), ir kaip tik jie gali privesti prie įvairiausių pasekmių, neišskiriant, žinoma, svorio augimo ir besirandančio polinkio į priklausomybes.

Šaknys glūdi vaikystėje

Įprastas elgesio ir reakcijų scenarijus buvo suformuotas ganėtinai seniai. Tai strategija, kuri įsitvirtino ir automatiškai suveikia kaskart, kai susiklosto nepalanki situacija. Labai svarbu suvokti, kaip reaguojate į stresą, o ne ką jaučiate, kai valgote. Tada jus, aišku, graužia sąžinė dėl dar vienos lėkštės sriubos arba trečio eklero. Bet tai nėra svarbiausia. Persivalgysite, ar ne, priklauso nuo to, kaip jaučiatės iškilus konfliktui, bendraudamos su žmonėmis, iki galo neatlikusios užduoties ir pan.

Pamėginkite mintyse atsukti laiką atgal. Galite pasinaudoti viena efektyvia metodika. Nubrėžkite metų laikotarpį atitinkančią tiesę. Ant jos pažymėkite savo svorį konkrečiu etapu. Netruksite pastebėti, kad vienu tarpu svoris padidėjo ir tarsi stabilizavosi. Vėliau jūs tai pilnėdavote, tai lieknėdavote, tačiau nuo tos fiksuoto svorio reikšmės pernelyg nenutolote. Dabar metas leistis į prisiminimus. Kas galėjo sukelti staigų svorio šuolį? Tikėtina, kad stiprus stresas, patirtas dėl artimo žmogaus netekties, skyrybų ar kt. Jūsų psichika neleidžia jums pasiekti mažesnio svorio padalos, nes niekaip neatmeta tikimybės, kad traumuojanti situacija gali pasikartoti.

Jei tą konkretų epizodą ryšitės aptarti su psichologu, galbūt pavyks atsiriboti nuo įsisenėjusių emocijų ir atsikratyti turimų įsitikinimų. Tada svoris, tikėtina, net be didelių pastangų ims mažėti.
Su psichosomatikos nulemtu svorio augimu tikrai galima ir net reikia kovoti. Svarbiausia – ieškoti priežasties ir suprasti, kad antsvoris – simptomas. Tikslą reikia formuluoti ne kaip norą sulieknėti, o kaip siekį išsiaiškinti, nuo ko organizmas ginasi.

Ką būtina suprasti

Universalios svorio augimo ir persivalgymo priežasties nurodyti neįmanoma. Kiekvienam žmogui būdingos konkrečios neurozės, visi skirtingai išgyvena stresą ir skirtingai jį malšina – valgo, vartoja alkoholį, žaidžia kompiuterinius žaidimus, leidžiasi į žlugdančius santykius. Visa tai gali būti vaikystėje patirtos traumos padariniai.

Vargu ar kas nustebs išgirdęs, kad tinkama mityba ir pakankamas fizinis aktyvumas – sveikos gyvensenos pagrindas. Bet jei jau iš tiesų viską išbandėte, o pokyčių taip ir nesulaukėte, pats metas užsiimti mąstymu ir išsiaiškinti, kokie įsitikinimai nuodija gyvenimą.

Antsvoris – tai organizmo būdas nurodyti problemas, kylančias dėl patirtų psichologinių traumų, asmeninių ribų nesuvokimo, agresijos. Sėkmė galima tik tuo atveju, jei pripažinsite simptomą ir dar pasidžiaugsite, kad per jį išsiaiškinote tikrąją problemą. Kai ją išspręsite, tada ir pasijusite laimėjusios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)