Morkų sulčių vertė

Morkų sultys iš tiesų vertingos. Išspaudose lieka didžioji dalis chemikalų ir pesticidų, kuriais dažnai purškiami laukai. Be to, morką būtina kruopščiai sukramtyti – tik tokiu būdu įmanoma gauti iš daržovės naudingą struktūruotą vandenį.

Morkų sultyse yra ištisas kompleksas mūsų organizmui būtinų medžiagų: fitoncidų (kaip ir česnakuose, svogūnuose), B grupės vitaminų, vitamino C, mineralinių komponentų.

Kad ir kokios vertingos būtų sultys, kai kam nepatartina jų gerti – tiems, kas serga skrandžio, žarnyno ligomis, cukriniu diabetu.

Kaip geriausia vartoti morkų sultis?

Sultis reikia išspausti prieš pat vartojimą. Kad organizmas geriau įsisavintų morkų sultis, rekomenduojama į jas įpilti aliejaus, grietinėlės ar įdėti grietinės (stiklinei – 1 šaukštelis).
Tradiciniai morkų sulčių gaminimo receptai žinomi nuo vaikystės.

Morkų sultys su alyvuogių aliejumi

Šis receptas atkeliavo iš Italijos – alyvuogių, picos ir makaronų tėvynės.

1. Jums reikės 2–3 vidutinio dydžio morkų, 1 šaukšto medaus, šaukštelio maltų kalendrų ir šaukštelio alyvuogių aliejaus.

2. Išspauskite iš morkų sultis, įdėkite į jas medų, prieskonius ir išmaišykite mediniu šaukštu.

3. Galite papuošti gėrimą mėtos lapeliu.

4. Alyvuogių aliejų galite pakeisti kokiu nors kitu aliejumi, svarbiausia, kad jis būtų šalto spaudimo, nes tada išsaugo daugiau vertingų mikroelementų.

Morkų sultys su aliejumi

Šis receptas tinkamas profilaktikai nuo peršalimo ar gydantis slogą.
Jums reikės 1 morkos, šaukšto kokio nors aliejaus, 2 lašų česnako sulčių.

1. Aliejų pakaitinkite ir supilkite į šaukštą morkų sulčių.

2. Į mišinį įlašinkite česnako sulčių.

3. Šio vaisto lašinkite į nosį 3–4 kartus per dieną.

Vietoje česnako sulčių tiks erškėtuogių aliejus arba alijošiaus sultys.