1. „Kas tau – gal PMS?“

Priešmenstruacinis sindromas – tai visuma simptomų, kuriuos moteris jaučia artėjant mėnesinėms. Jiems priskiriami galvos ir pilvo skausmai, liūdesys, dirglumas, ūmumas, padidėjęs nuovargis, problemos su miegu, virškinimo sutrikimai, pilvo pūtimas, skysčių susikaupimas, odos bėrimai, nepasotinamas alkis. Tai yra, labai daug moters sveikatos ar nuotaikų kaitos problemų galima potencialiai susieti su PMS, rašo health.mail.ru.

Ir vis dėlto, jei draugė ar bendradarbė nesidalina su jumis informacija apie savo mėnesinių ciklą, geriau neužsiminkite apie PMS vos išgirdę menkiausią jos nusiskundimą. Gal ji apsinuodijo maistu, neišsimiegojo arba buvo apstumdyta viešajame transporte – o jūs vis apie tą PMS!

2. „Tau ir vėl mėnesinės? Juk ką tik buvo PMS!“

Jūs painiojate terminus. Priešmenstruacinis sindromas prasideda apytikriai likus savaitei iki „kritinių dienų“, o baigiasi dažniausiai pirmą mėnesinių dieną. Tai logiška – jei PMS ištiktų per mėnesines, jis vadintųsi „menstruaciniu sindromu“.

Prasidėjus mėnesinėms galimi kiti nemalonumai – daugiausiai pilvo skausmai ir spazmai pilvo apačioje. Žinoma, jei skausmai stiprūs, mėnesinių metu moteris jausis ir elgsis taip pat, kaip ir per PMS – tai yra, ji bus irzli ar netgi agresyvi.

Šis negalavimas turi atskirą terminą – dismenorėja. Skausmingas mėnesines patiria apytikriai 10 proc. moterų: jų savijauta mėnesinių metu taip pablogėja, kad nuo vienos iki trijų dienų jos negali normaliai dirbti ir užsiimti kasdiene veikla.

Todėl jei jūsų pažįstama sako, kad jai mėnesinės ir ji prastai nusiteikusi – neverta dejuoti dėl „amžino PMS“: verčiau pasiūlykite jai nuskausminamųjų tabletę.

3. „O tu kartais ne nėščia?“

PMS simptomai iš tiesų primena kai kuriuos nėštumo simptomus: verksmingumas, dirglumas, padidėjęs apetitas, padidėjusi krūtinė. Pastarasis simptomas, beje, PMS atveju yra susijęs su skysčių susilaikymu ir krūtinė (deja) padidėja tik laikinai.

Tik štai klausimas apie nėštumą ko gero dar labiau netikęs nei visų bėdų nurašymas PMS.

4. „Atrodo, tu sustorėjai!“

Prieš mėnesines sumažėja hormono progesterono kiekis, dėl to moters organizmas ima kaupti daugiau skysčių. Kūnas ištinsta – žiedai nebeužsimauna ant pirštų, kelnės nebeužsisega per liemenį, o svarstyklės gali rodyti vieną-du papildomus kilogramus.

Susikaupę skysčiai kartu su kilogramais prasidėjus mėnesinėms pasišalins per kelias dienas, o jūsų netaktišką komentarą moteris atsimins ilgai.

5. „Koks dar sumuštinis, juk tu laikaisi dietos?“

Priešmenstruacinis sindromas labai trukdo sulieknėti. Visų pirma, per PMS dauguma moterų nuolat jaučia alkį, ypač joms norisi saldaus ir riebaus maisto. Antra, nuotaikų kaita, liūdesys ir dirglumas, būdingi PMS, skatina moterį „užvalgyti“ neigiamas emocijas kuo nors saldžiu. O sportuoti esant tokios būklės paprastai nebūna nei jėgų, nei nuotaikos.

6. „Kažkaip dažnokai tau tas PMS!“

Nieko čia neįprasto, paprasčiausiai paskaičiuokime. Vidutinis mėnesinių ciklas trunka 28 dienas, bet jo trukmė gali svyruoti nuo 21 iki 35 dienų. Priešmenstruacinis sindromas prasideda likus 7-10 dienų iki ciklo pradžios.

O dabar paskaičiuokime. Jei moters ciklas ir PMS vidutiniai, priešmenstruacinį sindromą ji patirs kas ketvirtą savaitę, jis truks apie savaitę per mėnesį. O jei jūsų pašnekovei nepasisekė, PMS gali trukti 10 dienų iš 21-os ciklo dienos – tai yra, pusę gyvenimo! Pridėkime dar kelias mėnesinių dienas, kurių metu moteris gali patirti dismenorėją – ir gyvenimas virsta nuolatiniu pragaru. Nenuostabu, kad tokia moteris nuolat prastai nusiteikusi.

Vietoj kritikos žodžių verčiau patarkite jai kreiptis į ginekologą. Galbūt gydytojas jai pasiūlys hormoninius kontraceptikus – jie sumažins ir PMS simptomus, ir skausmingas mėnesines.

7. „Visoms būna PMS, bet aš juk kažkaip valdausi!“

Taip, praktiškai visos moterys periodiškai patiria vienokius ar kitokius PMS simptomus. Bet daugeliui jų jie iš tiesų netrukdo normaliai gyventi. Tik 20–40 proc. moterų simptomai tokie stiprūs, kad labai smarkiai paveikia jų savijautą.

3–8 proc. moterų PMS smogia taip, kad jos kurį laiką panyra į depresijai artimą būseną. Tokia kraštutinė PMS forma vadinama priešmenstruaciniu disforiniu sutrikimu.

Mokslininkai mano, kad kai kurioms moterims hormoniniai pokyčiai prieš mėnesines paskatina serotonino lygio sumažėjimą. Serotoninas yra neurotransmiteris, kuris dalyvauja kontroliuojant nuotaikas. Dėl to prieš kritines dienas jos panyra į apatiją ir beviltiškumo jausmą, jaučia labai stiprų nuovargį, pyktį, nerimą, nemigą, nuotaikų svyravimus.

Priešmensturacinis disforinis sutrikimas – labai rimtas negalavimas, kurio negalima lyginti su „įprastu“ PMS. Jį patiriančioms moterims nepavyksta „susiimti“, kaip kitoms, kurių toks sutrikimas nekankina. Greičiausiai, būseną teks koreguoti medikamentais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)