Kuo gi agurkai naudingi sveikatai ir kodėl jų būtina įtraukti į kasdienį maisto racioną, padės suprasti toliau pateikta informacija iš portale „Bright Side“ skelbiamos publikacijos.

Teikia papildomą apsaugą nuo nervų ligų

Agurkuose esantis fisetinas pripažintas kaip teigiamai veikiantis smegenų funkcijas. Agurkuose taip pat yra fosforo, o jo stygius siejamas su padidėjusia kognityvinių sutrikimų rizika. Taigi, jei valgysite pakankamai agurkų, neturėtumėte skųstis proto apsnūdimu ir koncentracijos problemomis.

Spartina lieknėjimo procesą

Agurkuose gausu vandens, todėl jie sukelia sotumo jausmą ir taip padeda nepersivalgyti, kas ypač pageidautina siekiant sulieknėti. Agurkuose nėra riebalų ir jie tikrai nekaloringi, todėl tai puikus pasirinkimas visiems, kuriems padidėjęs svoris ima kelti rūpesčių.

Mažina vėžio riziką

Flavonoidams priskiriamas fisetinas kelia vis didesnį vėžinius susirgimus tiriančių mokslininkų dėmesį. Jo, kaip jau minėte, yra agurkuose. Be antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, fisetinas, esą, turi ir tokių, kurios bent kiek sumažina tam tikrų rūšių vėžio vystymosi grėsmę.

Gerina virškinimą

Agurkuose esanti ląsteliena ir solidi dozė vandens prisideda prie virškinimo proceso normalizavimo. Virškinimo sistemos funkcijas pagerina ir šiose daržovėse esantys vitaminai. Kasdien suvalgant po agurką gali pavykti atsikratyti sutrikusių žarnyno judesių keliamų problemų ir sureguliuoti tuštinimosi ritmą.

Gerina organizmo hidrataciją

Maždaug 95 proc. agurko sudaro vanduo, todėl vartojant agurkus kasdien pakils organizmo hidratacijos lygis, o tai – teigiamų rezultatų atnešiantis pokytis. Jei nesiseka reguliariai gurkšnoti vandenį, suvalgant po agurką per dieną pavyks patenkinti organizmo skysčių poreikį.

Prisideda prie odos būklės gerinimo

Pakankama organizmo hidratacija – būtina sąlyga siekiant pagerinti odos būklę. Svarbu ir tai, kad agurkuose yra B grupės vitaminų – niacino ir riboflavino, taip pat vitamino C ir cinko, o jie ypač teigiamai veikia odą. Šiose daržovėse esanti kavos rūgštis padeda kovoti su odos sudirgimu ir uždegimu. Agurkuose esančios maistinės medžiagos sulėtina odos senėjimo procesą.

Stiprina plaukus ir mažina jų slinkimą

Agurkuose esantys B grupės vitaminai teigiamai veikia galvos odą ir plaukų būklę. Biotinas, riboflavinas, niacinas, taip pat vitaminai B5, B6 ir C skatina plaukų augimą bei užkerta kelią priešlaikiniam plaukų retėjimui ir žilimui.

Gerina širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijas

Agurkuose yra kalio, magnio ir vitamino K. Ši trijulė gerokai prisideda prie širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijų normalizavimo. Vitaminui K tenka svarbus vaidmuo užtikrinant tinkamą kraujo krešėjimą ir kalcio lygio kraujyje sureguliavimą. Nepakankamas magnio ir kalio kiekis paprastai siejamas su padidėjusiu kraujospūdžiu. Reguliarus agurkų vartojimas, kaip paaiškėjo, turi įtakos ir blogojo cholesterolio kiekio mažinimui.

Gerina kraujo cukraus lygio reguliavimą

Agurkuose yra įvairiausių fenolio junginių, flavonoidų ir triterpenų. Ne vieno tyrimo išvadose nurodoma, kad gausiai valgant agurkų gali pavykti išvengti drastiškų cukraus kiekio kraujyje padidėjimų.

Gerina kaulų tvirtumą

Prie kaulų būklės gerinimo labiausiai prisideda agurkuose esantys vitaminas K ir kalcis. Įrodyta, kad vitaminas K mažina kaulų lūžių riziką, be to, padeda geriau pasisavinti kalcį.

Valo organizmą nuo toksinų

Manoma, kad agurkai turi natūralių detoksikacinių savybių, todėl reguliarus jų vartojimas padės išvalyti organizmą, konkrečiai – kepenis ir žarnyną, nuo toksinų.

Gerina dantų būklę

Agurkuose yra molibdeno ir fluorido, o šių elementų derinys, kaip paaiškėjo, kompensuoja dantų gedimą. Dantų būklę gerina ir daržovėse esantis kalcis.

Mažina hormonų disbalansą

Fosforas yra kaip tik tas elementas, kuriam tenka didžiausia atsakomybė už hormonų pusiausvyrą organizme. Jis veikia endokrinines liaukas ir skatina konkrečių hormonų gamybą bei išskyrimą. Minėtina, kad agurkuose yra maždaug 4 proc. suaugusiesiems rekomenduotinos fosforo paros normos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)