Tačiau tiesa štai kokia: bulvės nėra blogas produktas. Tiesą sakant, tinkamai paruoštos ir tinkamai vartojamos bulvės yra sveikos ir gali netgi padėti pasiekti svorio metimo tikslus.

„Bulvės yra labai sveikas natūralus maistas, todėl esu jų gerbėja, – teigia dietologė Amanda Conway. – Tiesiog reikia žiūrėti į savo mitybą kaip visumą ir atkreipti dėmesį į tai, kaip jas valgote.“
Tad atsikratykite kaltės ir klaidingų įsitikinimų – štai keturios priežastys nustoti nekęsti bulvių.

1. Bulvės neleidžia persivalgyti

Išgirdus žodį „bulvė“ dažnai pagalvojama apie tuščius angliavandenius. Bet atėjo laikas šią netiesą paneigti. Bulvės iš tikrųjų yra sotumo indekso (tai matavimas, kiek sotūs jaučiasi žmonės suvalgę konkrečių maisto produktų) viršuje. Tiesą sakant, pagal šį indeksą sotumo prasme vieną bulvę atstoja septyni kruasanai.

Tai gali paaiškinti, kodėl leidinyje „Journal of the American College of Nutrition“ pristatyto tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad sveikus bulvių patiekalus valgę žmonės numetė svorį, per savaitę suvartodami nuo penkių iki septynių bulvių porcijų. Paskaičiuokite: tai beveik po porciją kiekvieną dieną!

Taigi, kodėl bulvės tokios sočios? Kaip pažymi Purdue universiteto mokslininkai, bulvėse yra 4,7 gramo ląstelienos, tai yra tiek pat, kiek obuolyje. Be to, bulvėse gausu atsparaus krakmolo, kuris užima vietą virškinamajame trakte ir sulėtina virškinimą. Anot dietologo Alexo Caspero, tai užtikrina sotumo jausmą ilgesniam laikui.

2. Bulvėse iš tikrųjų nedaug kalorijų

Vidutinio dydžio bulvėje yra vos 163 kalorijos. Žinoma, jeigu ją valgysite su grietine, sūriu ar šonine, šis skaičius gerokai išaugs. Tačiau kadangi bulvėse esantis atsparus krakmolas nėra lengvai virškinamas (dėl to jis ir yra atsparus), mūsų organizmai kiekvienos kalorijos nepasisavina, sako A. Caspero.

Be to, 2018 metais atlikus tyrimą paaiškėjo, kad kai antsvorio turinčios ar nutukusios moterys valgė mažesnio energetinio tankio produktus – įskaitant ir bulves – dienos pradžioje, jos numetė svorio ir jis neatsistatė. Kokias priežastis įvardija mokslininkai? Tyrimo dalyvės liko sočios visos dienos bėgyje ir neieškojo daug kalorijų turinčių alternatyvų.

Jeigu norite sveikas bulves nepaversti kalorijų šaltiniu, stenkitės jas valgyti virtas ar keptas orkaitėje su salotomis ar daržovėmis, taip pat užkeptas orkaitėje su prieskoniais, graikiniu jogurtu ar pupelėmis.

3. Bulvės tinka sportuojantiems

Kiekvienas ištvermės reikalaujančius pratimus atliekantis žmogus žino, kad angliavandeniai padeda ištverti ilgas treniruotes, todėl visai nenuostabu, kad ilgus metus bėgikai pasikliaudavo būtent šia daržove.

Greitas paaiškinimas: jūsų kūnas intensyvių ir ilgų treniruočių metu energiją gauna iš raumenų glikogeno (sukaupti angliavandeniai). Gavęs angliavandenių, jūsų kūnas gali nuveikti daugiau. O kuo intensyviau ir ilgiau sportuojama, tuo daugiau kalorijų sudeginama, kas natūraliai keičia jūsų kūną.

Ir nors dauguma prieš maratoną bulvių besigriebiančių bėgikų nesuvokia to, tačiau iš tikrųjų bulvės turi daugiau kalio nei bananai. Tam, kad tinkamai veiktų raumenys, labai svarbu, kad šio elektrolito būtų pakankamai.

4. Bulvės yra maistingesnės nei jums atrodo

Viena iš priežasčių, kodėl sveikos bulvės yra koneveikiamos – tai yra „krakmolinga“ daržovė. Tačiau turime žinoti, kad krakmolas nėra blogai. Iš tikrųjų tai sudėtingas angliavandenis ir moksliniai tyrimai jį nuolat sieja su svorio metimu. Taip yra todėl, kad bulvėse yra atsparaus krakmolo, kurio gebėjimas geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje yra moksliškai įrodytas, o tai savo ruožtu palengvina svorio metimą ir užkerta kelią atsparumui insulinui, sako A. Caspero.

Nors bulvės glikemijos indekse yra gana aukštai (tai reiškia, kad jos gali sukelti staigų cukraus kiekio pakilimą), šį poveikį panaikinti galite jas derindami su baltymais ar sveikais riebalais, pavyzdžiui, kiaušiniais ar avokadais, pataria A. Conway.

Taigi, galite drąsiai per vėlyvus pusryčius garnyrui vietoj salotų rinktis bulves. Gal tik jų košę su pienu ir sviestu palikite ypatingoms progoms… Žinote, tokioms, kai iš tikrųjų galima išreikšti savo dėkingumą šiai nesąžiningai nuvertintai daržovei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)