Neabejojame, kad esate girdėję patarimų, kad norint pastoti reikia dažniau iškelti kojas į viršų arba valgyti daugiau sveikųjų riebalų. Tačiau dabar vis labiau populiarėja metodas su menstruacine taurele, rašoma shape.com.

Menstruacinė taurelė yra ekologiška vienkartinių tamponų alternatyva, nes ją galima naudoti daug kartų. Tačiau išradingos moterys viena kitai gyvai ir internete pasakoja apie tai, kad menstruacinė taurelė yra puiki pagalbinė priemonė norint pastoti.

Moterų sveikatos ekspertė, akušerė-ginekologė Sherry Ross, parašiusi knygą „She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health. Period“, patvirtino faktą, kad daug porų, besistengiančių greičiau pastoti arba norinčių išvengti didelių išlaidų vaisingumo gydymo procedūroms, naudoja menstruacinę taurelę.

„Vienas iš būdų yra nutrauktas lytinis aktas – kai vyras ištraukia varpą prieš ejakuliaciją ir surenka spermą į menstruacinę taurelę, – sako Sh. Ross. – Kitas būdas – iškart po lytinio akto moteriai įsidėti į makštį menstruacinę taurelę, kad sperma neištekėtų ir liktų kuo arčiau gimdos.“

Sh. Ross teigimu, šį metodą gali naudoti ir tos poros, kurios taiko dirbtinį apvaisinimą.

Ar menstruacinė taurelė iš tiesų padeda pastoti?

Menstruacinė taurelė

Sh. Ross mano, kad šis metodas neabejotinai padidina tikimybę pastoti.

„Kiekvienos ejakuliacijos metu išskiriama milijonai spermatozoidų, – aiškina ji. – Menstruacinė taurelė spermą sulaiko, tad spermatozoidai gali judėti tik viena kryptimi – link kiaušinėlio. Gimdos kaklelio gleivės, kurių daugiausia išsiskiria ovuliacijos metu, padeda spermatozoidams nuplaukti iki gimdos kaklelio ir gimdos ir galiausiai pakliūti į kiaušintakį, kur ir apvaisinamas kiaušinėlis. Apvaisinimui užtenka tik vieno spermatozoido, kuris įsiskverbia į kiaušinėlį. Kai kiaušinėlis apvaisinamas, ląstelės ima dalytis ir susiformuoja embrionas, kuris galiausiai keliauja į gimdą ir prisitvirtina prie jos sienelės.“

Sh. Ross taip pat pažymi, kad užkirtus spermatozoidams kelią į išorę ir ilgesnį laiką laikant juos kuo arčiau gimdos, tikimybė pastoti išauga.

„Sveikas spermatozoidas išlieka gyvybingas tris dienas, – aiškina ekspertė. – Kuo ilgiau spermatozoidas išlieka šalia gimdos kaklelio, tuo didesnė tikimybė, kad jis nuplauks iki kiaušintakių ir apvaisins kiaušinėlį. Kadangi nėra oficialių nurodymų, kiek reikia laikyti menstruacinę taurelę norint pastoti, aš rekomenduočiau laikyti ją makštyje tiek, kiek tai yra saugu.“

Ji pataria laikytis bendrųjų taisyklių, ir menstruacinės taurelės nepalikti makštyje ilgiau nei 12 valandų.

Reprodukcinės endokrinologijos eksperto, ginekologo ir nevaisingumo gydymo specialisto Danielio A. Skoros teigimu, jei menstruacinę taurelę makštyje laikome ilgiau nei nurodytas laikas, gali pakisti makšties pH, o tai netgi gali sukelti grybelinę infekciją ar bakterinę vaginozę.

Mamos dalijasi savo patirtimi, kaip menstruacinė taurelė padėjo joms greičiau pastoti


Julia Dennison (36 m.), iš Niujorko. Ji pasakoja, kad menstruacine taurele vietoj tamponų naudojasi nuo tada, kai pamatė, kiek tai padeda sutaupyti pinigų. Tad kai sumanė pastoti, menstruacinę taurelę ji jau turėjo.

„Dabar jau turiu dukterį, bet kad jos susilaukčiau, pastoti bandžiau 9 mėnesius, todėl buvau pasirengusi išbandyti bet kokią gudrybę, kad per ovuliaciją išaugtų tikimybė pastoti, – sako J. Denison. – Kažkur perskaičiau, kad moterys po lytinio akto naudoja menstruacines taureles, kad išlaikytų spermą arčiau gimdos kaklelio. Taurelę jau turėjau, tad pamaniau – kodėl nepabandžius?“

J. Denison paaiškino, kad įsidėti taurelę po sekso nebuvo sunkiau nei įsidėti ją mėnesinių metų. Taurelę makštyje ji laikiusi kelias valandas.

„Kai tik pabandžiau, pastojau patį pirmą mėnesį! – džiaugiasi moteris. – Galbūt tai sutapimas, bet aš vis dėlto linkusi manyti, kad padėjo menstruacinė taurelė. Kai vėl bandysime pastoti, būtinai naudosiu šį metodą dar kartą.“

Kitos moterys pasidalijo panašia patirtimi.

Karly McBride (36 m.) iš Springfildo (Virdžinijos valstija) papasakojo, kad jiedu su vyru išsiaiškino, kad jos vyro vaisingumas sutrikęs, ir ji aktyviai dalyvavo bandančiųjų pastoti bendruomenėje.

„Šioje bendruomenėje ir išgirdau apie menstruacinės taurelės metodą – kitos moterys papasakojo, kad tai padėjo joms pastoti, – prisimena K. McBride. – Pagalvojau, kad visai verta pabandyti, ir vaistinėje nusipirkau kelias menstruacines taureles. Dauguma moterų sakė, kad jos laikydavo taureles prie lovos ir iškart po sueities įsidėdavo. Aš visada pamiršdavau įsidėti po sekso, o prisiminusi skubėdavau į vonią ir įsidėdavau. Negaliu pateikti įrodymų, kad būtent šio metodo dėka taip greit pastojau, nors prieš tai man metus nepavyko to padaryti. Vis dėlto manau, kad padėjo menstruacinė taurelė.“

Moteris rekomenduoja ir kitoms moterims pagalvoti apie šį metodą, bet prieš tai paeksperimentuoti, nes iš pradžių menstruacinę taurelę gali būti nelengva įsidėti, jei anksčiau nesate bandžiusios. (Norėdamos įsidėti taurelę, suspauskite jos šonus, o tada perlenkite pusiau, kad susidarytų „U“ raidės forma. Smiliumi ir nykščiu laikykite sulenktus šonus taip, kad kilpa būtų kitoje pusėje nei delnas. Tada įsidėkite taurelę kaip tamponą, horizontaliai įstumdamos sulenktos taurelės šonus į makšties angą. Galiausiai suimkite taurelės pagrindą ir pasukinėkite į abi puses. Kai ji visa apsisuks, reiškia, ji yra tinkamai įstatyta ir visiškai atsivėrusi.)

„Finansiškai tai labai neskausminga investicija, lyginant su vaisingumo gydymo procedūromis, – priduria K. McBride. – Galbūt šis metodas tinka ne kiekvienai, bet kadangi jis nereikalauja daug išlaidų, pabandyti tikrai verta.“

Meggan Hunt (41 m.), iš Spartos (Naujojo Džersio valstija) taip pat aktyviai dalyvavo bandančiųjų pastoti internetinėje grupėje.

„Dalyvauju persileidimą patyrusiųjų ir bandančiųjų pastoti po persileidimo grupėse, ir būtent tose grupėse moterys ir kalbėjo apie menstruacinės taurelės metodą, – dalijasi ji. – Likus mėnesiui iki numatytos dirbtinio apvaisinimo procedūros, iš desperacijos aš pabandžiau po sekso įsidėti menstruacinę taurelę, tada iškėliau kojas aukštyn ir taip gulėjau kelias valandas. Kai nuėjau pas gydytoją dirbtinio apvaisinimo procedūrai, man buvo atliktas tyrimas ultragarsu ir paaiškėjo, kad aš jau laukiuosi.“

Ar bandant pastoti verta išmėginti metodą su menstruacine taurele?

Nors šis metodas nėra įprastas, taip pat kol kas dar nėra pagrįstas moksliniais tyrimais, vis dėlto, jei šiuo metu bandote pastoti, vertėtų juo pasidomėti ir aptarti su sveikatos priežiūros specialistais. Nors teigiama kai kurių moterų patirtis gali būti tik atsitiktinumas, vis dėlto tikėtina, kad menstruacinė taurelė padėjo joms pastoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)