Nereikia nė sakyti, kad riebi oda reikalauja specialios priežiūros, o netinkamos priemonės ar įpročiai tik dar labiau paskatina riebalų gamybą. Tad svarbiausia sukontroliuoti riebalų perteklių, o ne visiškai sustabdyti riebalų gamybą. Jei odą stengiamės sausinti, riebalinės liaukos ima dar intensyviau gaminti riebalus.

Curejoy.com pateikia patarimus, kaip subalansuoti odą ir sukontroliuoti riebalinių liaukų veiklą.

1. Veidą valykite valomuoju aliejumi

Atrodytų, ko jau ko, bet aliejaus riebiai odai tikrai nereikia, tačiau viskas yra atvirkščiai. Valomasis aliejus ištirpina riebalus, purvą ir makiažo priemones, ir dar sudrėkina odą. Nenuostabu, kad tai viena pagrindinių priemonių Korėjos grožio pramonėje, ir jau po tuputį populiarėja pas mus.

Itin geras pasirinkimas būtų šaltalankių aliejus – įrodyta, kad jis padeda sukontroliuoti riebalinių liaukų veiklą. Taip pat galite išbandyti simondsijų aliejų, kuris, manoma, imituoja odos riebalus, todėl riebalinės liaukos išskiria mažiau riebalų ir tai taip pat padeda subalansuoti riebią odą.

Vis dėlto reikėtų paminėti, kad tai tik teorija, nėra surinkta užtektinai ją pagrindžiančių mokslinių įrodymų, todėl tiesiog reikia bandyti ir žiūrėti, kaip jūsų oda reaguoja į aliejų.

2. Veidą prauskite ne dažniau nei du kartus per dieną
Moteris prausia veidą
Kai oda riebi, norisi ją švariai nušveisti kelis kartus per dieną. Bet labai svarbu apriboti veido prausimą iki dviejų kartų per dieną (ir dar tada, kai suprakaituojate). Jei prausite per dažnai, oda neteks visų natūralių riebalų, o jie reikalingi tam, kad oda būtų sveika ir elastinga.

Nuvalę veido odą aliejumi būtinai ją nuprauskite, kad nusiplautų riebalų perteklius ir purvas. Stenkitės vengti priemonių su salicilo rūgštimi ar benzoilo peroksidu. Nors šios priemonės kovoja su akne, jos be galo sausina odą. Sausinkite pačius spuogus – tepkite šias priemones tik ant spuogų, o sveika oda išvengs jų radikalaus poveikio.

3. 2–3 kartus per savaitę tepkite veidą kauke

Kadangi riebi oda labiau linkusi į išbėrimus ir aknę, rekomenduojama 2–3 kartus per savaitę ją tepti veido kaukėmis – tai atkimš poras, padės pašalinti susikaupusius riebalus ir purvą. Be to, tai puikus būdas dešimt minučių pailsėti.

Galite naudoti kaukę, sugeriančią riebalus – tai padės sukontroliuoti jų perteklių. Be to, ieškokite veido kaukių, kuriose būtų hialurono rūgšties arba alfa hidroksi (AHA) rūgšties – jos taip pat mažina riebalų gamybą.

Kaukes galima pasidaryti ir namie iš natūralių ingredientų. Štai keli pavyzdžiai riebiai odai tinkančių kaukių.
Papajos: jos suteikia natūralaus spindesio. 2014 m. leidinyje „Indian Journal of Pharmaceutical Science“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad papajos veiksmingai kovoja su bakterijomis ir riebalų pertekliumi. Jos taip pat sumažina natūralaus pigmento melanino, sukeliančio hiperpigmentaciją, kiekį, bet neišsausina odos. Šviežią papają sutrinkite į košelę ir naudokite kaip kaukę ar valiklį.

Molis: molis puikiai sugeria riebalų perteklių. Jo yra daugumos komercinių priemonių sudėtyje, bet neverta išlaidauti. Įsigykite kosmetinio molio miltelių iš vaistinės ar sveiko maisto ir priemonių parduotuvės. Sumaišykite su papaja ir turėsite natūralią riebalus sugeriančią kaukę. Užtepkite ją ant veido, bet nelaikykite ilgiau nei 15 min. Ir jokiu būdu nelaukite, kol ji visiškai išdžius ir ims traukti odą.

Kiaušinių baltymai su citrina: liaudiška priemonė riebiai odai. Manoma, kad kiaušinio baltymas su citrinos sultimis sutraukia poras. Ją pasigaminsite taip: sumaišykite vieno kiaušinio baltymą su vienu šaukšteliu šviežiai išspaustų citrinų sulčių ir užtepkite ant veido kaip kaukę. Galite įmaišyti trintų braškių – palepinsite odą vitaminu C. Vis dėlto, jei esate alergiška citrinai arba jūsų oda jautri, verčiau nerizikuokite ir rinkitės kitą kaukę.

Prieš tepdami veidą kauke visada patikrinkite jos poveikį ant nedidelio odos lopinėlio. Užtepkite nedidelį kiekį kaukės ant kaklo, už ausies arba vidinėje riešo pusėje. Palikite kelias valandas, po to patikrinkite, ar neatsirado suerzinimo židinių.

4. Nepamirškite drėkinti veido

Net riebią odą reikia drėkinti, nes odai išsausėjus riebalinių liaukų veikla dar labiau sustiprės. Naudokite bekvapį drėkiklį, pagamintą vandens pagrindu – taip jūsų porų neapsunkins riebalų perteklius.

5. Į veido priežiūros priemonių sąrašą įtraukite medų

Medus yra labai universali priemonė. Jis mažina riebalų gamybą, drėkina odą ir naikina aknę sukeliančias bakterijas, tokias kaip Propionibacterium acnes ir Staphylococcus epidermidis.

Medų dėkite į veido kaukes, naudokite kaip priemonę nuo spuogų, arba tiesiog kas antrą dieną užtepkite šiek tiek medaus ant veido, po to nuskalaukite.

6. Naudokite natūralų žaliosios arbatos toniką

Odaa

Tonikas mažina poras ir šalina riebalus. Nors kosmetikos skyriuje tonikų netrūksta, mes siūlome pasigaminti natūralų toniką iš žaliosios arbatos. Žaliojoje arbatoje yra polifenolių (antioksidantų), kurie kontroliuoja uždegimą, riebalų išsiskyrimą ir bakterijas, todėl ji puikiai tinka suerzintai, riebiai odai. Tereikia užpilti žaliosios arbatos lapelius šiltu vandeniu, supilti gautą arbatą į buteliuką su purškiamu antgaliu ir reguliariai apipurkšti šia priemone nuvalytą ir nupraustą veidą.

7. Visada nešiokitės sugertuką ar servetėlę

Kiekviena moteris ar mergina, turinti riebią veido odą, žino, kaip nemalonu, kai veidas nuolat blizga, lyg būtų suprakaitavęs. Jei nuolat veidą pudruosite, jis atrodys nenatūraliai matinis ir blyškus, todėl geriau visada su savimi nešiotis sugeriamąjį popierių. Nors ši priemonė neužkerta kelio riebalų gamybai, ji puikiai pašalina blizgesį ir riebalų perteklių, kurį išskiria riebi oda, ypač karštą vasaros dieną. Tad vis retkarčiais patapšnokite veidą sugertuku ar servetėle – ši priemonė nebrangi, nesunkiai gaunama.

8. Kartą per savaitę nušveiskite odą avižų ir migdolų pasta

Rūpinantis oda labai svarbu reguliariai nuo jos pašalinti susikaupusias negyvas ląsteles, riebalus ir purvą. Reguliariai šveičiant odą ląstelių išskiriami riebalai neužkimš porų ir nekils uždegimai, spuogai. Geriausia naudoti natūralias priemones, tokias kaip avižų ir maltų migdolų šveitiklis, kuris nušveis odą, bet jos pernelyg neišdžiovins (nes tai, kaip žinome, skatina dar didesnę riebalų gamybą). Sumaišykite šiuos du produktus su medumi ir švelniai įmasažuokite į odą, ją pašveiskite, po to nuplaukite vandeniu. Šveiskite ne dažniau nei du kartus per savaitę.

9. Valgykite sveiką maistą

Nors nėra surinkta užtektinai įrodymų, pagrindžiančių sveiko maisto naudą odos sveikatai, tradicinėje medicinoje laikomasi nuomonės, kad riebios odos būklė blogėja valgant per daug riebaus maisto. Todėl verčiau pasistenkite valgyti daugiau žalialapių daržovių, vaisių, riešutų ir viso grūdo produktų – toks maistas užtikrins visas reikalingas maistines medžiagas, tad sveikata ir odos būklė pagerės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)