Pieno produktai – tai produktai, pagaminti iš pieno. Dažniausiai iš karvės duodamo pieno. Turime žinoti, kad karvės pieną duoda tik tam tikrą laikotarpį po veršiuko atsivedimo. Vadinasi, pienas ir yra skirtas veršiukui. Žmogus šį procesą pasisavino ir pieną vartoja savo reikmėms. Gaminami įvairūs produktai: sūris, varškė, kefyras, jogurtas, pasukos, įvairūs desertai, papildai sportininkams ir t.t. Jeigu pienas yra naudingas veršiukui – gal jis naudingas ir žmogui? Apžvelkime pieno pliusus ir minusus.

Pieno produktų netoleravimas gali sukelti nežymius arba rimtus sveikatos sutrikimus. Nežymūs – tai virškinimo sutrikimai, pilvo pūtimas, viduriavimas ar šalinimo sutrikimai, pykinimas ir pan. Sunkesni – įvairios alergijos, astma ir autoimuninės ligos tokios kaip diabetas. Įdomu tai, kad sergant I tipo diabetu, kasos beta ląstelių baltymus mėgdžioja kazeinas (pieno baltymas) ir dar kito viruso baltymas, todėl imuninės ląstelės nebeatpažįsta savų ir svetimų ląstelių, pradeda pulti ir naikinti kasos ląsteles, organizmas nebegali pagaminti pakankamai insulino cukraus lygiui kraujyje kontroliuoti – vystosi autoimuninė liga (diabetas).

Pieno cukruslaktozė ir yra viena svarbiausių pieno keliamų problemų, kurias būtina aptarti. Kaip ir minėta, produktai, turintys laktozės įtakoja cukraus lygio kraujyje svyravimus.

Nepaisant to, kad daugelis natūralių pieno produktų yra žemo glikeminio indekso, laktozė gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Organizme gliukozė skyla į monosacharidus gliukozę ir galaktozę. Kadangi šis procesas užtrunka, kai kurie mitybos specialistai teigia, kad pieno produktai yra žemo glikeminio indekso. Vienok kiti mokslininkai, tarp jų Jungtinių Amerikos valstijų Sveikatos mokslų departamento profesorius L. Cordain, nurodo, kad laktozė turi įtakos cukraus lygio kraujyje šoktelėjimui. Jis teigia, kad organizmo reakcija į laktozę yra ekstremali ir išskiriamas itin didelis kiekis insulino. Atsižvelgiant į tai, žmonėms, sergantiems diabetu, profesorius rekomenduoja vengti pieno produktų.

Nemažai mitybos specialistų jau kalba, kad ne tik pieno produktai, bet ir PAPILDAI, pagaminti iš pieno, gali būti pavojingi sveikatai. Tai kazeino ir pieno išrūgų baltymų papildai, dažniausiai parduodami miltelių pavidalu.

Kazeino kazomorfinai prasiskverbia per jaunų veršiukų žarnyno barjerą (taip pat ir žmogaus, jei jis vartoja šiuos produktus) ir jungiasi prie enterinės ir centrinės nervų sistemos opioidinių receptorių. Kazomorfinai stipriai lėtina maisto slinkimą žarnynu ir sparčiai skatina augimą (tai reikalinga jauniems žinduoliams). Kazeinas žmogaus organizme skatina specifinį imuninės sistemos atsaką ir gausų histamino išsiskyrimą. Histaminas dažnu atveju sukelia galvos skausmus, trikdo virškinimą, stiprina astmos simptomus, sunkina alergijas.

Išrūgos – tai baltymų ir hormonų (imunoglobulinų, insulino, augimo faktoriaus IAF1, estrogenų ir kt.) mišinys. Atsižvelgiant į tai, pieno išrūgos yra stipriai insulogeninis maistas, kuris skatina insulino išsiskyrimą.

Kai kurios papildų kompanijos tikina, kad stiprus insulino atsakas, išgėrus išrūgų papildų, po fizinio krūvio skatina greitesnį medžiagų gabenimą į ląsteles, nes šiuo metu organizmas jautresnis insulinui. Atsižvelgiant į tai, pieno išrūgų papildai gali būti vartojami tik liesiems, insulinui jautriems, tikslo siekiantiems sportininkams. Todėl po fizinio krūvio pirmenybę visada teikite maistui, o ne papildams.

Insulinas – ne vienintelis galintis kenkti hormonas. Vartojant pieno produktus, organizme sparčiai daugėja augimą skatinančių medžiagų. Augimo hormonai būtini veršiuko augimui užtikrinti. Vienok, kuomet veršiukas nujunkomas, pienas jam nebeduodamas ir visas maistines medžiagas jis gauna kaip ir kiti žinduoliai – su jiems įprastu pašaru.

Atsižvelgiant į tai, pienas neturėtų būti duodamas ir žmonių vaikams, kuomet jie nustojami maitinti krūtimi. Juo labiau, kad pieno gaminių vartojimas siejamas su įvairiomis vaikų ligomis: jaunatviniais spuogais, astma, trumparegyste, atsparumu insulinui ir net I tipo diabetu.

O kaip kalcis?

Dažnai teigiama, kad žmogui, o ypač mažiems vaikams, pienas yra būtinas kasdienis produktas. Piene yra kalcio, kuris reikalingas kaulams. Tačiau pripažinkime, kad žmogus yra vienintelė būtybė gamtoje, kuri geria kitos rūšies gyvūno pieną. Taigi ar jame gali būti žmogui būtinų kasdien maistinių medžiagų be kurių žmogus negalėtų gyventi? Išties viename pieno puodelyje yra net 300 mg kalcio!

Vienok moksliniai tyrimai rodo, kad žmogaus organizmas ne tik nepasisavina piene esančio kalcio, pienas, užuot stiprinęs kaulus, blogina jų būklę šalindamas kalcį. Kaip tai nutinka ? Pienas rūgština organizmą, o kalcis – puikus rūgšties neutralizatorius. Geriausias kalcio šaltinis organizme – kaulai. Štai iš čia kalcis rūgščiai neutralizuoti ir imamas. Galiausiai užuot papildę kalcio atsargas išties jas tik išnaudojame. Atsiranda kalcio deficitas.

Statistika rodo, kad šalys, kuriose pieno suvartojimas yra mažiausias, mažiausias yra ir kaulų lūžių skaičius ir atvirkščiai, šalyse kur pieno produktai vartojami gausiai – lūžių skaičius didesnis. Amerikoje atliktas senyvų pacientų klubo lūžių rizikos veiksnių tyrimas atskleidė, kad kuo ilgesnį gyvenimo laikotarpį vartojami pieno produktai, tuo didesnė yra kaulų lūžių rizika vyresniame amžiuje.

Gamta mums suteikia daug kitų produktų, kuriuose gausu kalcio: brokoliai, špinatai, kale, lapiniai kopūstai ir visos žalios lapinės daržovės, sezamo sėklos, migdolai – puikūs kalcio šaltiniai, kurie nesukels sveikatos problemų.

Pienas turi probiotikų

Rauginto pieno produktai (kefyras, jogurtas, pasukos) turi probiotikų. Išties, dėl fermentacijos proceso, jogurtas ir kiti rauginto pieno gaminiai turi ne tik probiotikų, bet ir mažiau laktozės bei pieno baltymų. Todėl dalis žmonių geriau toleruoja rauginto negu šviežio pieno produktus. Raugintuose pieno produktuose taip pat yra ir probiotikų – gerųjų bakterijų. Kaip bebūtų, šiandien moksliniai tyrimai nėra priėję vieningos nuomonės ar rauginto pieno produktai yra tinkamas gerųjų bakterijų šaltinis žmogui, nes pieno baltymai ir laktozė dažnu atveju sukelia neigiamas imuninės sistemos reakcijas, tad žala gerokai nusveria abejotiną naudą.

Gerųjų bakterijų galime gauti valgydami raugintas daržoves: kopūstus, kimči, agurkus, burokėlius ir t.t. Taip pat yra ir probiotikų papildų be glitimo, pieno ir kitų alergenų. Pastarieji probiotikų šaltiniai nesukels priešiško imuninės sistemos atsako ir teigiamai veiks visą organizmą.

O kaip ghi sviestas?


Ghi sviestas – tai lydytas sviestas, kuris gaunamas kaitinant sviestą ant silpnos ugnies, tol kol išgaruoja visas vanduo, atsiskiria tirščiai ir sviestas virsta skaidriais riebalais.

Šis sviestas jau šimtmečius naudojamas indų virtuvėje ir ajurvedos medicinoje. Teigiama, kad tai vitaminų A ir E šaltinis, kuris turi konjuguotos linolio rūgšties – labai stipraus antioksidanto. Šis sviestas, kaip ir kokosų aliejaus, turtingas trumposios grandinės riebalų rūgštimis, kurias tiesiogiai absorbuoja kepenys (kaip angliavandenius) ir naudoja kaip energiją. Taigi, ghi sviestas dažnai rekomenduojamas net sportininkams kaip puikus ir kokybiškas energijos šaltinis. Ghi stimuliuoja ir skrandžio rūgšties išsiskyrimą, tokiu būdu gerindamas virškinimo procesą.

Ghi sviestas yra tinkamas naudoti aukštoje temperatūroje, nes nekinta jo struktūra, kaitinant nesigamina nei kancerogenai nei laisvieji radikalai, priešingai, negu kaitinant daugelį aliejų.

Vienok svarbu paminėti tai, kad lydant sviestą lieka maža dalis pieno baltymų ir laktozės. Yra šaltinių, teigiančių, kad šie kiekiai sveikatai nėra nepavojingi ir šį svieęstą gali vartoti net tie žmonės, kurie netoleruoja laktozės, tačiau jeigu yra nustatyta alergija arba pieno produktų netoleravimas, ghi sviesto reikėtų atsisakyti. Net ir labai nedideli kiekiai alergeno ilgainiui neigiamai veikia imuninę sistemą ir blogina sveikatą.

Apibendrinant galima teigti, kad pienas nėra būtina žmogaus mitybos dalis. Pieno netoleruoja net 75 proc. Pasaulio gyventojų. Pieno produktai dažnai sukelia įvairius negalavimus: virškinimo sistemos sutrikimus, viduriavimą, šalinimo sutrikimus, pykinimą ir net skatina tokių ligų kaip diabetas, astma, įvairios alergijos vystymąsi. Pienas taip pat nėra nepakeičiamas kalcio ir probiotikų šaltinis. Kalcio galime gauti iš žalios spalvos lapinių daržovių, brokolių, sezamų ir migdolų, o raugintos daržovės – puikus probiotikų šaltinis. Vienok, jeigu nuspręsite vartoti pieno produktus – rinkitės žole šertų karvių, ekologiškus, raugintus pieno produktus (kefyrą, jogurtą) taip pat ghi sviestą. Dabar parduotuvėse galima rasti ir varškės ar sūrio be laktozės, tačiau šie produktai turi nemažai kazeino.