Pridėkime žodį „nepaaiškinamas“ ir tai reikš, kad pagrindiniai nevaisingumo testai yra normalūs (kiaušinėlių, kiaušintakių ir kiaušidžių, spermos tyrimai), tačiau gydytojai gūžčioja pečiais, nes nesupranta, kodėl jūs negalite pastoti. Nepaaiškinamo nevaisingumo diagnozė nuskamba 15 proc. porų, rašoma huffingtonpost.com.

Tad kaip paaiškinti tai, kas nepaaiškinama?

„Pirmiausia stengiuosi paaiškinti moterims ir jų partneriams, kad šiuolaikiniai testai įvertinti nevaisingumui neparodo visų galimų priežasčių. Standartinių nevaisingumo testų rezultatai neaprėpia subtilesnių, retesnių nevaisingumui įtakos turinčių priežasčių", –
teigia Janet M. Choi, kuri yra Medicinos specialistų valdybos (angl. American Board of Medical Specialties) sertifikuota reprodukcinės endokrinologijos gydytoja, Niujorko reprodukcinės medicinos centro vedėja.

Pavyzdžiui, moters organizme gali būti pakankamas kiekis kiaušinėlių, tačiau dėl jų kokybės (jai įtakos turi amžius) gali būti sunkiau natūraliai pastoti. Arba spermos tyrimas neatskleidžia nedidelių defektų, turinčių įtakos vaisingumui. Kiaušintakiai gali atrodyti sveiki, bet galbūt išsamesnis mikroskopinis tyrimas parodytų jų funkcijos sutrikimų.

Endometriozė diagnozuojama atliekant laparoskopiją, kuri neįeina į bazinį nevaisingumo tyrimą. Vadinasi, dalis moterų, kurioms diagnozuotas nepaaiškinamas nevaisingumas, vaikų nesusilaukia dėl endometriozės. Vaisingumą gali mažinti ir nediagnozuota celiakija (nuo jos netikrinama, atliekant bazinius nevaisingumo testus).

Ką daryti, kad padaugėtų šansų susilaukti kūdikio?

Jei to dar nepadarėte, patartina keisti kai kuriuos įpročius:

  • Mažinkite kofeino vartojimą (iki 1–2 kavos puodelių per dieną), alkoholio vartojimą (iki 3–4 gėrimų per savaitę) – yra tyrimų, rodančių, kad besaikis kofeino ir alkoholio vartojimas mažina vaisingumą.
  • Rūkote? Meskite. Nuo rūkymo greičiau sensta kiaušinėliai (kiaušinėlių atjauninti neįmanoma) ir prastėja spermos kokybė.
  • Stenkitės išlaikyti normalų kūno masės indeksą (KMI). Per didelis arba per mažas KMI siejamas su nevaisingumu (ir persileidimais).
  • Stresas nelaikomas nevaisingumo priežastimi, bet jis tikrai nepadeda pastoti. Jei vargina stresas, jaučiate nerimą, kreipkitės į psichoterapeutą ar manualinės terapijos specialistą. Galbūt vertėtų lankyti jogos užsiėmimus ar pasirinkti sporto rūšį, kuri padėtų nuraminti protą (bent laikinai).

Kokiomis medicinos priemonėmis gydomas nepaaiškinamas nevaisingumas?

Net jei jūsų gydytojas neranda nevaisingumo priežastis, tai nėra nuosprendis, kad negalėsite susilaukti vaikų. Medikamentai nuo nevaisingumo kartu su intrateurine inseminacija (IUI) arba apvaisinimu mėgintuvėlyje (IVF) gali žymiai padėti pastoti moterims, kurioms diagnozuotas nepaaiškinamas nevaisingumas.

Kiekvieną mėnesį tęsiami bandymai natūraliai pastoti tik 1–4 proc. kas mėnesį padidina nėštumo tikimybę. Jaunesnėms moterims (iki 37 metų) galima derinti klomifeną (įprastą vaistą nuo nevaisingumo) su IUI – tai padidina kasmėnesinio pastojimo tikimybę 9–10 proc. Iki 40 m. amžiaus moterims taikant IVF, kasmėnesinio pastojimo tikimybė padidėja iki 25–40 ar net daugiau. Jei nė vienas iš minėtų metodų neduoda rezultatų, lieka dirbtinis apvaisinimas su donoro kiaušinėliais, kurio sėkmė – 50 proc. ar net daugiau.

Kokių pasirinkimų turite, jei nenorite bandyti dirbtinio apvaisinimo?

Galima toliau bandyti pastoti natūraliai, nors šansų nėra daug. Pasiteiraukite gydytojo, galbūt jums rekomenduos kokią operaciją, o galbūt vertėtų gydytis endometriozę (jei jums ją diagnozavo). Tyrimai rodo, kad išgydžius endometriozę, padidėja šansų pastoti.

Kokios galimos perspektyvos?

Tobulėjant mokslui ir technologijoms, bus greičiau nustatomos nevaisingumo priežastys, taigi mažės nepaaiškinamo nevaisingumo atvejų. Pavyzdys – naujas kraujo tyrimas „Fertilome“, kuris tiria galimas genetines nevaisingumo priežastis. Kol kas ši informacija tėra informatyvaus pobūdžio, bet tikimasi, kad artimoje ateityje bus galima parinkti gydymą pagal genetinius duomenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)