Šiuo metu šios juodos medžiagos panaudojimas įgavo naują kryptį – pasaulyje plinta dantų pastos su aktyvuota anglimi. „Instagram“ paieškų laukelyje įvedę raktažodį #charcoaltoothpaste, sulauksite beveik 12 tūkst. rezultatų, kuriuose modeliai ir nuomonės formuotojai propaguoja nesuskaičiuojamą daugybę prekės ženklų. Istorijos, kaip „aš tai išbandžiau“, sklando po visą internetą, ir net garsenybės gieda liaupses juodajai dantų pastai, rašo shape.com.

Visuotinai manoma, kad aktyvioji anglis organizme sugeria toksiškas medžiagas, todėl ji savaime yra detoksikuojanti priemonė. Dantų pastos atveju teigiama, kad aktyvuotoji anglis prisitvirtinta prie šiurkštaus dantų emalio paviršiaus ir absorbuoja bet kokias dėmes ar nešvarumus – po tokios procedūros dantys esą tampa balti, aiškino odontologijos klinikos „Martins Dental Partners“ periodontologė Valerie Martins iš Masačusteso Beverlio miesto.

Problema ta, kad viena tyrimų metastudija (mokslininkai peržiūrėjo iš viso 118 tyrimų šia tema), paskelbta žurnale „Journal of the American Dental Association“ (JADA), nerado patikimų įrodymų, kad toks produktas būtų efektyvus tiek balinant, tiek valant dantis. Be to, egzistuoja pavojus, kad žmonės tokias dantų pastas pradės naudoti reguliariai, pažymi V. Martins. Nors aktyvuotoji anglis gali labai gerai prisitvirtinti prie emalio porų, šią medžiagą reikėtų traktuoti kaip švitrinį popierių, sako ji.

„Jeigu pernelyg dažnai ją naudosite, ji gali nutrinti emalį nuo jūsų dantų. Tokiu atveju dantys ne tik taps jautresni, bet ir taps lengviau pažeidžiami ėduonies“, – teigė ji. Dėl suplonėjusio emalio dantyse taip pat gali atsirasti skylučių. (Veikiausiai ne tokio rezultato tikitės iš madingos dantų pastos?)

Jei dantų pasta su aktyvuota anglimi dantis valėte tik keletą kartų, jums nėra ko nerimauti. Tačiau jei tokią pastą pradėsite naudoti kiekvieną dieną, dėl abrazyvinių anglies savybių galite rimtai pažeisti savo dantis.

V. Martins nurodė, kad minėta studija taip pat tikrino, ar dantų pastos su aktyvuota anglimi (buvo ištirta 50 jų rūšių) turi fluoro – mineralo, kuris apsaugo nuo dantų ėduonies. Paaiškėjo, kad fluoro turėjo tik viena dantų pasta. Maža to, autoriai abejojo, ar aktyvuotoji anglis tikrai užblokuoja dantų pastoje esantį fluorą ir jis tampa neveiksmingas.

Jei patys išbandėte dantų pastą su aktyvuota anglimi ar matėte nuotraukas, kaip tai daro kiti, galite paliudyti, kad tai nėra estetiška procedūra: žmonių burnos tampa juodos, o kartais po tokio valymo ant dantų kraštelių lieka pilkų dėmelių (tai laikina, bet vis tiek nesinori, kad tokios dėmės liktų nuo „balinančios“ dantų pastos!).

Pasta iš bambuko anglies balina ne prasčiau, nei gausiai reklamuojama

Egzistuoja ir kitų (saugesnių, efektyvesnių ir estetiškesnių) būdų, kaip savo jėgomis išbalinti dantis. V. Martins pataria kartą per dvi savaites valyti dantis sodos ir vandenilio peroksido mišiniu.

Sumaišykite maždaug šaukštus vandenilio peroksido ir vieną šaukštą sodos. Švelniai abrazyvinės sodos savybės (būtent švelnios) pašalins dėmes ir natūraliai pašviesins dantis, pažymi ji. Tik atminkite, kad tai nėra kasdienės dantų pastos pakaitalas – tik papildoma priemonė, jei trokštate natūralaus baliklio. (Reguliariai naudodami bet kokią balinančią dantų pastą, venkite bet ko, kas stipriai šveičia, ypač jei turite ploną dantų emalį ar jautrias dantenas. Šiurkšti pasta gali padaryti daugiau žalos, negu suteikti naudos, priduria gydytoja.)

Ar veiksmingos kitos natūralios priemonės, pavyzdžiui, obuolių actas? „Šis būdas visiškai neturi mokslinio pagrindo, bet kadangi jis yra palyginus saugus, žmonės gali jį naudoti savo nuožiūra“, – teigė V. Martins.

Naudodami kitus madingus produktus, kurie neva balina dantis, būkite atsargūs, įspėja ji. Pavyzdžiui, balinančius gelius ir miniatiūrines šviesos diodų (LED) lemputes, kuriuos galėjome matyti tiek Kardashianų realybės šou, tiek „Bachelor“ („Viengungio“) žvaigždžių nuotraukose socialiniame tinkle „Instagram“? V. Martins nurodo, kad šiuose produktuose yra tik 12 proc. vandenilio peroksido, o tai yra labai mažai (profesionalios dantų balinimo priemonės turi nuo 20 iki 35 proc. vandenilio peroksido), taigi nesitikėkite profesionalaus rezultato.

Taip pat nereikia minėti to fakto, kad apie juos rašančių įžymybių dantys jau būna padengti balinančiu sluoksniu, taigi šie produktai bet kokiu atveju neturės jokio poveikio, nes „porcelianas neturi porų ir negali pasidengti dėmėmis“.

Kai kurie dantų balinimo produktai taip pat turi sudėtinių dalių, kurios nėra saugios žmonėms ar, anot tyrimų, gali būti „itin kenksmingos, jei praryjamos“, pažymi ji. Oi. Išvada? Jei nesate tikri, prieš pradėdami naudoti naujausią stebuklingą balinimo priemonę, pasikonsultuokite su savo odontologu, ir netikėkite viskuo, ką pamatote socialiniuose tinkluose ar reklamose – tai gryna rinkodara“, – priduria ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)