Bendrosios praktikos gydytojas skyrė antibiotikų nuo šlapimo takų ar kokios kitos infekcijos (ne viruso – juk žinote, kad nuo virusų antibiotikai nepadeda), jūs vykdote nurodymus ir geriate vaistus, kaip nurodyta. O ar žinote, ko negalima daryti, vartojant antibiotikus?

Niujorke dirbanti vidaus ligų gydytoja Keri Peterson portalui womenshealthmag.com teigia, kad antibiotikai ne tik naikina bakterijas, bet ir gali vienaip ar kitaip veikti organus, kūno dalis.

„Antibiotikai būna skirtingi, tad visada paklauskite gydytojo ar vaistininko, ko patartina vengti vartojant jums skirtus antibiotikus“, – aiškina K. Peterson.

Štai bendros rekomendacijos dėl keturių dalykų, kurių negalima daryti, vartojant antibiotikus:

1. Antibiotikai gali susilpninti kontraceptinių piliulių poveikį.

„Kad ir ką teko girdėti, dauguma antibiotikų nesilpnina hormoninių kontraceptikų poveikio“, – teigia K. Peterson. Bet yra išimčių. Pavyzdžiui, tam tikri antibiotikai gali sumažinti kontraceptinių vaistų hormonų lygį, kuris saugo nuo ovuliacijos. Tad jei vartojate antibiotikus, patartina saugotis papildomai – pvz., su prezervatyvu – kol geriate antibiotikus ir mažiausiai savaitę po antibiotikų vartojimo, pataria K. Peterson.

2. Negalima vartoti alkoholio

Kol vartojate antibiotikus labai svarbu negerti alkoholio dėl kelių priežasčių. Alkoholis nemažina daugumos antibiotikų veiksmingumo, tačiau galimas energijos sumažėjimas, galite lėčiau sveikti po ligos, įspėja K. Peterson. Tiek alkoholis, tiek antibiotikai gali sukelti viduriavimą, galvos svaigimą, mieguistumą, tad vartojant juos abu šalutinius poveikius galite pajusti dvigubai stipriau. Vis tiek manote, kad vienas kitas suaugusiųjų gėrimas, vartojat antibiotikus, nieko baisaus?

Atsiminkite: tam tikrų antibiotikų – su veikliąja metronidazolo medžiaga (nuo makšties infekcijų ir parazitų), su veikliąja tinidazolo medžiaga (nuo bakterinės vaginozės), su veikliosiomis sulfametoksazolo ir trimetoprimo medžiagomis (nuo šlapimo takų ir ausų infekcijų) – niekada negalima maišyti su alkoholiu, antraip galimas galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, padažnėjęs širdies plakimas, aiškina medikė.

3. Nepamirškite probiotikų

Antibiotikai naikina pavojingas bakterijas, bet tuo pačiu iššluoja ir gerąsias bakterijas iš žarnyno. Dėl to gali sutrikti žarnyno veikla, prasidėti viduriavimas, sako K. Peterson. Ne juokai. To galima išvengti jei vartodami antibiotikus, gersite ir probiotikų.

4. Pasiskaitykite rekomendacijas, ar vartoti antibiotikus su maistu, ar tuščiu skrandžiu

Kai kuriuos antibiotikus reikia išgerti valgio metu, kad nedirgintų skrandžio, kitus, su veikliąja pencilino medžiaga (gydančius bakterines infekcijas), reikia išgerti tuščiu skrandžiu, kad juos geriau įsisavintų.

K. Peterson teigimu, visada pasiskaitykite vaistų vartojimo instrukciją ar gydytojo nurodymus, prieš vartodami antibiotikus su maistu. Jei pamiršote, galite pasitikrinti interneto svetainėje apie vaistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt