Neteisingas sprendimas – ir jūs jau kasotės arba kelias dienas vaikštote paraudusia oda, pabrėžia shape.com.

Jautri oda, tokia, kuri greitai sudirgsta nuo išorės veiksnių, – dažnas reiškinys, bet reakcijos, odos ligos skirtingos, taip pat skiriasi dirgikliai bei gydymas, aiškina Naujojo Orleano dermatologė, mokslų daktarė Deirdre O‘Boyle Hooper.

Žinant, kokios odos reakcijos tikėtis, galima parinkti ne tik tinkamiausią gydymą, bet ir apskritai išvengti nemalonumų. Tad jeigu jūsų oda labai jauti, jei kažkam esate alergiški, geriausia pasitarti su dermatologu – specialistas padės rasti sukėlėją.

Ir atsiminkite – jei pirksite jums labiausiai tinkančius marškinėlius, rankšluosčius, patalynės užvalkalus, oda dažniau bus švelni ir sveika nei sudirgusi, apimta uždegimo (įtakos turi ir odos priežiūra).

Štai patarimai, kaip oda reaguoja į įvairias medžiagų rūšis ir kaip jas skalbti:

Medvilnė

100 proc. medvilnė – tinkamiausia patalynės užvalkalams, rankšluosčiams ir drabužiams (taip pat ir apatiniams drabužiams), ji mažiausiai dirgina odą. „Schweiger Dermatology Group“ dermatologės, mokslų daktarės Maros Weinstein teigimu, medvilnė rečiausiai sukelia odos reakciją. Tiesa, patartina paisyti dviejų įspėjimų. Pirma, medvilnė – natūralus, akytas audinys, taigi jame užsilaiko įvairios dalelės – pavyzdžiui, žiedadulkės, dulkės – taigi medvilninius patalus reikės skalbti dažniau, jei jums būna sezoninė alergija.

Antra, medvilniniai drabužiai ir patalynės užvalkalai įprastai apdorojami formaldehido dervomis, kurios gali dirginti odą, aiškina Amerikos alergijos, astmos ir imunologijos kolegijos atstovė spaudai Luz Fonacier.

Poliesteris

Pati sintetinė medžiaga tinka jautriai odai, o rūpesčių atsiranda ją dažant arba žmogui prakaituojant. Medžiagos dažymui naudojami dažai – viena iš dažniausių dermatito priežasčių, teigia L. Foncier. „Šie dažai būna dviejų trečdalių alerginio kontaktinio dermatito (odos uždegimas, kilęs kontakto su alergenu vietoje) priežastis, jais dažniausiai dažomi sintetiniai pluoštai, kaip antai, poliesteris, nailonas ir elastanas“, – sakė ji.

Vilna

Nieko stebėtino, kad vilna, nors ir natūralus audinys, yra ekspertų sąrašo gale. Net jei jūsų oda nėra jautri, nuo vilnonio nertinio ims niežėti kaklą arba paraus riešai. To priežastis gali būti tek alergija (lanolinui – avių vilnų riebalams), tiek sudirgimas (nuo kasymosi ar nuo šiurkščios medžiagos). Kad ir kaip ten būtų, ekspertai įspėja – atsargiau su vilna. Sunku išsiskirti su vilnoniu susagstomu megztiniu? Įsiūkite medvilninį pamušalą, kad vilna nesiliestų prie odos, pataria dermatologė M. Weinstein.

Šilkas

Iš esmės šilkas – saugus pasirinkimas žmonėms, kurių jautri oda arba tiems, kam pasikartoja egzema. Deja, daugelis šilkų dažomi, įspėja M. Weinstein, turėkite tai omenyje, jei esate alergiški medžiagų dažams. Be to, orą sunkiai praleidžiančios medžiagos, pvz., šilkas ir poliesteris, gali neigiamai reaguoti su dezodorantu ir sukelti nemalonų kūno kvapą. „Susimaišius su dezodorantu ir prakaitu, kūno kvapas gali tapti nemalonu, net ir nesate gausiai prakaituojantis žmogus“, – sako ji.

Džinsinis audinys

Džinsinis audinys gausiai dažomas (prisiminkite tuos juodutėlius džinsus, kurių nesinori skalbti, arba tikrus džinsinius marškinėlius, kuriuos vilkite visą vasarą). Jei oda jautriai reaguoja į dažus (mėlyna spalva – dažnas dirgiklis, teigia D. Hooper), ant juosmens ar kirkšnyse gali atsirasti paraudimų, ypač jei džinsai apgludę, įspėja M. Weinstein (beje, nuo stipriai apgludusių džinsų gali skaudėti nugarą).

Laikra / elastanas

Iš elastano (ir poliesterio) siuvama daug sportinių drabužių – tamprės jogai, amžini marškinėliai ilgomis rankovėmis bėgimui ir t. t. Daugelis šių drabužių sugeria prakaitą, kad jo neliktų ant kūno.

„Šauni koncepcija, tėra vienas nesklandumas – drabužis sugeria prakaitą, bet kur jis dingsta? Lieka drabužyje“, – sako M. Weinstein. Jei po ilgo bėgimo nepersirengiate ar neperskalaujate drabužių, gali prasidėti folikulitas – plauko maišelio uždegimas, nuo kurio išberia baltais ir raudonais spuogeliais.

O dabar – šiek tiek apie medžiagų skalbimą

Visi gydytojai sutaria dėl vieno dalyko – visada pataria skalbti drabužius, patalynės užvalkalus ir rankšluosčius su bekvapiais, dažomųjų medžiagų neturinčiais skalbikliais. „Mano praktika rodo, kad kvapai – bene dažniausia egzemos priepuolių ir niežtinčios odos priežastis“, – pabrėžė D. Hooper.

Ant skalbimo priemonės buteliuko gali puikuotis užrašai „jautriai odai“, „visiškai natūralus“, bet jei nėra užrašo „bekvapis“, nepirkite šios priemonės. Taip pat venkite ir skalbinių minkštiklių su kvapais.
Jei jūsų oda jautri, išskalbus patalų užvalkalus, sumažės alergenų (žiedadulkių, dulkių erkučių ar chemikalų), sako L. Fonacier. Patartina rinktis skystus skalbiklius, nes nuo miltelių lieka žymių ant audinių, jos gali dirginti odą.

Ir dar vienas patarimas – jei jūsų skalbimo mašinoje yra dvigubo skalavimo funkcija, puiku – erzinantys chemikalai dar geriau išsiskalaus. Arba išsiskalbus partijai, galima antrą kartą įjungti tik skalavimo programą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją