Informaciniame biuletenyje „Mitybos riebalai ir širdies bei kraujagyslių ligos“ teigiama, kad buvo atlikti septyni kontroliniai tyrimai, kurių metu kokosų aliejus buvo lyginamas su mononesočiaisiais ar polinesočiaisiais aliejais.

Birželio 15 dieną paskelbta ataskaita byloja, kad kokosų aliejus padidino MTL (mažo tankio lipoproteinų) arba „blogojo“ cholesterolio kiekį visų septynių kontrolinių tyrimų metu, ir net šešių tyrimu atveju padidėjimas buvo laikomas reikšmingu.

Išties, vienas gerai žinomas faktas dažnai atsiduria antrame plane: nėra didelio skirtumo lyginant kokosų aliejų su sočiaisiais aliejais, esančiais tokiuose riebaluose kaip sviestas ar jautienos lašiniai.

Tiesą sakant, kokosų aliejus turi tiek daug sočiųjų riebalų (82 procentai riebalų jame yra sotieji), kad gerokai pranoksta lydytus kiaulės taukus (39 procentai), sviestą (63 procentai) ir jautienos lašinius (50 procentų).

Ligų kontrolės centras praneša, kad beveik 32 procentai amerikiečių turi aukštą cholesterolio kiekį, o tokiems žmonėms Amerikos sveikatos asociacija pataria, kad sotieji riebalai neturėtų sudaryti daugiau kaip šešių procentų kasdienio kalorijų kiekio.

Tad natūralu, kad atsižvelgiant į gautus duomenis ir siekiant užkirsti kelią cholesterolio augimui, jie įspėjami nevartoti kokosų aliejaus.

„Kadangi kokosų aliejus didina MTL cholesterolį, kuris yra širdies ir kraujagyslių ligų priežastis, o apie kompensuojamą palankų poveikį nėra žinoma, mes patariame nenaudoti kokosų aliejaus“, – sakoma Amerikos širdies asociacijos informaciniame biuletenyje „Mitybos riebalai ir širdies bei kraujagyslių ligos“.

Pastaruoju metu kokosų aliejus buvo vertinamas kaip sveika alternatyva. Taigi ši išvada drastiškai supurtys tokį suvokimą. Tyrime paminėta neseniai atlikta viešoji amerikiečių apklausa, kurioje teigiama, kad 72 procentai žmonių mano, kad kokosų aliejus yra laikomas sveiku. Šie rezultatai buvo palyginti su dietologų išvadomis, pagal kurias tik 37 procentai mitybos specialistų mano, kad tai tiesa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)