Ogi pats Hipokratas V amžiuje prieš Kristų atrado salicilą – pagrindinę veikliąją aspirino medžiagą. Ją didysis graikų gydytojas išgaudavo iš pelkinių vingiorykščių (lot. Filipendula ulmaria, rus. таволга) ir gluosnių žievės.

Salicilą gydytojai sėkmingai taikė skausmui ir karščiavimui mažinti. Vėliau chemikai susintetino salicilo rūgštį iš cheminės medžiagos acetano hidrido ir pavadino aspirinu. Aspirinas pamažu įgavo galingiausio pasaulyje vaisto vardą. Mitas smarkiai prigijo ir šiandien pasaulis iš viso suryja apie 100 milijardų aspirino tablečių per metus. Tik pagalvokit!

Visgi jau vis dažniau iš pakampių negarsiai ima cypsėti, kad sintetinis aspirinas toli gražu ne šventasis – ilgesnį laiką vartojant sukelia pavojingas skrandžio opas ir žarnyno kraujavimus, gali ištikti ir insultas, anemija, dilgėlinės, astmos ir kitokie baisumai.

Taigi nepelnytai buvome pamiršę paprastuosius aspirino gamtinius tėvus – vingiorykštę ir gluosnį. Pelkinę vingiorykštę drąsiai galime pavadinti kone galingiausia žolele ir tuoj išvardysiu kodėl.

Priešingai nei aspirinas, vingiorykštė visai nepavojinga, ją gali vartoti ir vaikai. Be salicilo rūgšties, vingiorykštė turi daug vitamino C, labai stiprina organizmą. Vingiorykštė, kaip kraują skystinantis augalas, pirmauja tarp kitų vaistingųjų augalų gydant ar profilaktikai širdies kraujotakos sistemos ligas: infarktus, insultus, cholesterolį, varikozę, kapiliarų pralaidumą, diabetines opas, tachikardiją, hipertoniją.

Pelkinė vingiorykštė mažina temperatūrą, malšina sąnarių skausmą sergant reumatu ar artritu. Rekomenduojama vartoti esant skrandžio ir virškinamojo trakto sutrikimams, žarnyno opaligei. Ji viena iš geriausiai virškinimo sistemą veikiančių augalų – apsaugo virškinamojo trakto gleivinę, mažina padidėjusį skrandžio rūgštingumą (gastritą), malšina pykinimą. Vartojama karščiuojant, sergant sloga, gripu, angina, bronchitu ar plaučių uždegimu.

Tai augalas, pasižymintis stipria antivirusine ir antibakterine programa, dezinfekuojančiomis, prakaito ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiomis ir kraujavimą stabdančiomis savybėmis, priešdiabetiniu ir uždegimus slopinančiu poveikiu. Padeda įveikti ir inkstų, šlapimo pūslės ligas, podagrą, epilepsiją, kraujavimus iš gimdos, hemorojų.

O ir žiemos depresijai esant šilta vingiorykštės arbata nenugalimas vaistas – jos poveikis 4 kartus stipresnis už valerijoną, nedirgina nervinės sistemos, švelniai ramina ir sykiu aktyvina.

Juk ne veltui druidai šį augalą laikė šventu, kaip manote?