Daugumoje augalinės kilmės produktų slypi itin vertingų medžiagų, stiprinančių imunitetą ir jauninančių organizmą, rašo prelest.com.

Citrusiniai vaisiai

Dabar bet kuriame regione be didesnių sunkumų galima nusipirkti greipfrutų, apelsinų, citrinų ir mandarinų. Šiuose egzotiniuose vaisiuose gausu vitamino C (daugiausia – greipfrutuose ir citrinose), todėl jų vartoti rudens ir žiemos periodu tiesiog būtina. Pakankamas citrusinių vaisių kiekis padės apsisaugoti nuo infekcijų, sustiprins imuninę sistemą ir pagerins medžiagų apykaitą.

Česnakai

Kažin ar pavyktų rasti geresni antioksidantą už česnakus. Jų sudėtyje yra itin vertingos medžiagos – alicino, pasižyminčio antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis. Kiekvieną dieną būtina suvalgyti bent vieną ar dvi termiškai neapdorotas česnako skilteles. Jei šios taisyklės laikysitės, jums pavyks išvengti peršalimo ligų. Česnakai pelnytai vadinami nepamainomu produktu, stiprinančiu arterijas ir mažinančiu onkologinių ligų riziką.

Morkos

Šiose šakninėse daržovėse gausu vitaminų A, C, ir B. Reguliariai vartodami morkų iš esmės sumažinsite plaučių ligų atsiradimo riziką. Morkų sudėtyje yra ir kitų naudingų medžiagų, stiprinančių imunitetą ir gerinančių medžiagų apykaitą. Žmogus, į kasdienį savo racioną įtraukiantis morkų, pasižymi energingumu ir guvumu, o juk būtent šių savybių žiemą dažniausiai mums ir trūksta.

Vitaminas A – jaunystės šaltinis, atsakingas už organizmo ląstelių atsinaujinimą. Šis vitaminas apsaugo odą nuo neigiamo išorinio poveikio, užkerta kelią raukšlėms atsirasti, odą daro lygią ir elastingą. Šviežiai spaustos morkų sultys – puiki priemonė, jei vargina nuovargis ir mažakraujystė, padėsianti atgauti jėgas ir pagerinsianti nuotaiką.

Persimonai

Persimonai padeda greitai atgauti jėgas po ligos – pakanka per dieną suvalgyti vos du vaisius. Šis puikiu skoniu pasižymintis vaisius padeda tiems, kuriuos vargina avitaminozė bei skrandžio ir žarnyno ligos, ir stiprina imunitetą. Persimonai – puiki priemonė, sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis.

Šiuose vaisiuose gausu kalio, itin naudingo tiems, kuriuos vargina širdies ligos. Be to, ¼ persimonų masės sudaro gliukozė ir fruktozė, o tai reiškia, kad šių vaisių vartoti tiesiog būtina tiems, kuriems diagnozuota širdies yda. Jei esate sveiki, profilaktiškai kasdien suvalgykite po vieną persimoną.

Amerikinės akos vaisiai

Šis vaisiai vertingi visų pirma dėl jų sudėtyje esančių vandenyje tirpių jodo junginių. Taigi šių vaisių vartoti rekomenduojama tiems, kurie gyvena regionuose, pasižyminčiuose jodo trūkumu, o tokių – dauguma.

Amerikinės akos vaisių patartina vartoti profilaktiškai ir gydant skydliaukės ligas. Šis egzotinis vaisius kuo puikiausiai tiks ir tiems, kuriuos vargina avitaminozė, podagra, aterosklerozė, gastritas ir pielonefritas. Įdomu pastebėti, kad šie vaisiai naudingi visiems, tačiau ypač rekomenduojama jų vartoti garbaus amžiaus asmenims.

Granatai

Granatuose gausu vitaminų A, C ir E. Tai puiki priemonė, padidinsianti hemoglobino kiekį kraujyje. Rekomenduojama granatų vartoti kartu su kauliukais, kuriuose gausu skaidulų ir fitohormonų. Moterų organizmui granatai tiesiog idealiai tinka, o ypač naudingi žiemos periodu. Taigi rekomenduojama pasilepinti granatais mažiausiai du kartus per savaitę.

Riešutai

Žiemą kur kas dažniau nei vasarą mus atakuoja stresas ir nervinė įtampa. Jei norite nuo šių dirgiklių apsisaugoti, valgykite riešutų. Jų sudėtyje gausu B grupės vitaminų, stiprinančių nervų sistemą ir neleidžiančių nervintis dėl smulkmenų. Be to, kasdien suvalgius bent dešimt riešutų stimuliuojama smegenų veikla ir gerinama koncentracija.

Obuoliai

Ne veltui obuoliai vadinami vaisių karaliumi. Mokslininkai vis dar atranda naujų obuolių savybių, teigiamai veikiančių žmogaus organizmą. Žinoma, kad obuoliai kuo puikiausiai iš organizmo pašalina druskos ir skysčių perteklių, išvaduoja iš galvos skausmų gniaužtų ir padeda suvaldyti padidėjusį kraujospūdį. Remiantis pastaruoju metu atliktų tyrimų rezultatais, obuolių sudėtyje yra flavonoidų, apsaugančių nuo trombų susidarymo kraujagyslėse.

Rauginti kopūstai

Jei kiekvieną dieną suvalgytumėme po lėkštę raugintų kopūstų, apsaugotume savo organizmą nuo daugybės sveikatos sutrikimų: peršalimo ligų, nusilpusio imuniteto problemos, širdies ligų ir t. t. Raugintuose kopūstuose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Itin gausu tinkamu būdu raugintų kopūstų sudėtyje vitamino C. Jei norite, kad vitaminai kopūstuose būtų išsaugoti, juos laikykite padengtus sūdymo tirpalu 4 laipsnių temperatūroje.

Kiviai

Šie unikalūs vaisiai vitamino C turi daugiau nei apelsinai. Taigi suaugusiajam pakanka vos vieno kivio per dieną tam, kad organizmas gautų rekomenduojamą šio vitamino paros normą. Be to, kivių sudėtyje yra magnio ir kalio, kurie būtini tinkamai širdies būklei palaikyti.

Bananai

Šie egzotiniai vaisiai – tikras energijos lobynas. Mokslininkai tikina, kad joks kitas vaisius nepajėgia žmogaus organizmo praturtinti energija, kurios užtektų net 45-60 min. Be to, bananai pasižymi dideliu lengvai įsisavinamų angliavandenių kiekiu – juose gausu fruktozės, sacharozės ir gliukozės, o tai reiškia, kad vartodami šių vaisių sumažinsite cholesterolio lygį kraujyje.

Kadangi bananuose gausu kalio, jie apsaugo organizmą nuo infarkto ir insulto. Dar vienas bananų privalumas – nedidelis rūgštingumas. Tiesa, vitaminų gausa bananai pasigirti taip pat negali.

Žiemos periodu svarbu nepamiršti juodųjų šermukšnių, saulėgrąžų, alyvuogių, žiedinių kopūstų, spanguolių ir juodosios arbatos. tinkamai sudarę mitybos racioną pavasarį pasitiksite sveiki, gražūs ir kupini jėgų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)