Produkto tekstūrai gerinti ir galiojimo terminui pailginti skirti emulsikliai, kurių dedama į daugumą perdirbtų maisto produktų, pakeičia žarnyno bakterijų santykį.

Baiminamasi, kad šios rūšies priedai galimai didina blogųjų bakterijų kiekį ir tokiu būdu sutrikdo sveiką bakterijų balansą žarnyne, rašo „The Daily Mail“.

Kaip rodo mokslininkų atlikti tyrimai, šie pokyčiai tampa uždegimų priežastimi žarnyne, o tai savo ruožtu sukuria tinkamas sąlygas piktybiniams dariniams formuotis ir plėstis.

Ankstesni tyrimai liudijo, kad virškinamajame trakte gyvenantys mikroorganizmai – esminiai žarnyno uždegimų kaltininkai. Krono liga ir nespecifinis opinis kolitas – dvi dažniausiai pasitaikančios ligos, turinčios įtakos piktybinių darinių formavimuisi.

Jau anksčiau išsiaiškinta, kad dėl ligos atsirandantis uždegimas didina blogųjų žarnyno bakterijų kiekį ir neretai gali tapti žarnyno vėžio priežastimi. Dabar amerikiečių mokslininkai tikina nustatę, kad iš dalies dėl šio ryšio kalti emulsikliai, skatinantys tumorogenezę žarnyne, t. y. spartinantys piktybinių darinių atsiradimą ir vystymąsi.

Žarnyno vėžys – antrasis daugiausia gyvybių pareikalaujančių vėžio rūšių sąraše Jungtinėje Karalystėje (JK). Pirmoje vietoje – kasmet 16 200 mirčių sukeliantis plaučių vėžys. Ši vėžio rūšis – ketvirtoji pagal diagnozuojamų atvejų skaičių. Šiame sąraše pirmauja krūties, prostatos ir plaučių vėžys.

Amerikiečių mokslininkai vykdydami tyrimą peles šėrė dažniausiai maisto pramonėje naudojamais emulsikliais. Pelės šertos polisorbatu 80 arba karboksimetilceliulioze dozėmis, panašiomis į daugumą perdirbtų produktų juos ruošiant dedamų emulsiklių kiekius. Tyrimą vykdę mokslininkai nustatė, kad šių maistinių priedų vartojimas drastiškai pakeičia bakterijų balansą virškinamajame trakte. Dar buvo nustatyta, kad emulsiklių vartojimas sukelia uždegimą, kuris savo ruožtu leidžia vėžinėms ląstelėms augti ir klestėti.

„Žarnyno vėžio diagnozavimo atvejų skaičius nuo XX a. vidurio ženkliai auga, – patikino šiam tyrimui vadovavusi mokslininkė Emilie Viennois. – Esminė šios ligos savybė – pasikeitusi žarnyno mikroflora, kuri tampa palankia niša tumorogenezei vykti.“

Šiuo metu mokslininkai iš JAV atlieka tyrimus siekdami nustatyti, kas gi sukelia šiuos pokyčius ir kokia galėtų būti tiksli vėžio atsiradimo priežastis. Šio tyrimo rezultatai publikuoti moksliniame leidinyje „Cancer Research“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)