Tiesa, medikai įspėja – neskubėkite gerti žolelių papildų, jei vartojate vaistus. Tokiu atveju pirmiausia pasitarkite su gydytoju, rašoma „The Daily Mail“.

O štai keliolika ypač vertingų žolelių:

Pipirmėtės

Labai populiari žolelė. Pipirmėčių arbata gerina virškinimą, gydo nuo kolito, dujų kaupimosi, taip pat gali palengvinti menstruacijų skausmus. Pipirmėčių aliejus išgaunamas iš viso augalo.

Pipirmėčių aliejus padeda nuo dusimo, sinusito, astmos ir laringito. Jis yra švelnus diuretikas.

Ežiuolė

Ji kilusi iš Amerikos. Iš ežiuolių šaknų gaminami vaistai, kurie stiprina imuninę sistemą, saugo nuo infekcijų.

Ežiuolių tinktūra gydoma pūslelinė, akmenys, gripas ir tonzilitas. Galima skalauti gerklę.

Homeopatiniais ežiuolių preparatais gydomas peršalimas, įvairūs skausmai ir pykinimas.

Česnakas

Česnakai – natūralus antiseptikas, stiprina imuninę sistemą. Reguliariai vartojamas česnakas saugo kosulio peršalimų, gydo sinusitą, naikina parazitus.

Šviežios česnakų sultys – puiki priemonė nuo grybelinių infekcijų.

Česnakai saugo nuo kai kurių vėžio rūšių, taip pat ir skrandžio vėžio. Jų kvapą prislopinsite, jei po česnakų suvalgysite žalių petražolių.

Nakvišų aliejus

Jis gaminamas iš Amerikoje augančių laukinių gėlių. Jame yra gama linoleno rūgšties – omega šeši riebalų rūgšties, kuri sveika sąnariams. Manoma, kad nakvišų aliejus gerina smegenų veiklą.

Alijošius

Alijošiaus lapuose yra želė, kuri gydo nudegimus ir įbrėžimus, turi antibakterinių ypatybių, gydo egzemą.

Jei skauda dantenas, patepkite alijošiaus želė. Alijošių lapų tinktūra padeda nuo vidurių užkietėjimo, tiesa, nėštumo metu alijošiaus negalima gerti, galima vartoti tik išoriškai.

Vaistinis skaistenis

Šios mažos į saulutes panašios gėlės auga Europoje. Švieži jų lapeliai švelnina migrenos simptomus. Skaistenis mažina artrito skausmus, menstruacijų skausmus. Tik gali sukelti pykinimą ir vėmimą. Nėščiosioms skaistenio vartoti negalima.

Medetkos

Šios populiarios vaistinės gėlės ypač naudingos, gydant odos ir akių problemas. Medetkos gydo uždegimus, išsiplėtusias venas. Jų arbata švelnina menstruacijų skausmus, gydo skaudančią gerklę.

Medetkų losjonas gydo grybelines infekcijas. Žiedų lapelių galima berti ant salotų ar ryžių.

Ginkmedis

Aktyvusis komponentas yra flavono glikozidai, kurie gerina kraujotaką. Ginkmedis gerina atmintį. Jis skystina kraują, tad gali sukelti kraujo tekėjimą iš nosies.

Imbieras

Iš imbiero šaknies gaminami ekstraktai, aliejai. Galima valgyti ir šviežią. Imbieras padeda nuo pykinimo, saugo skrandį nuo opų.

Imbiero šaknyje yra aktyvių komponentų, kurie mažina skausmą. Negalima vartoti žmonėms, turintiems akmenų tulžies pūslėje.

Arnika

Šios geltonos gėlės auga kalnuose, jos mėgstamos homeopatų. Arnikos padeda atsipalaiduoti, ramina, mažina skausmą, jos skatina organizmą greičiau sveikti.

Arnikos tepalo galima tepti ant sumušimų, bet ne ant atvirų žaizdų, nes tada gali sukelti uždegimą.

Japoninė kriptomerija

Ekstraktas gaminamas iš šio nedidelio, Amerikoje augančio medžio žievės ir lapų. Įprastai gaminama tinktūra ar tepalas, kuriais gydomi sumušimai, spuogeliai, hemorojus ir skaudančios išsiplėtusios venos.

Kompresai atgaivins pavargusias, paburkusias akis. Gerti šio preparato negalima, jis vartojamas tik išoriškai.

Bosvelija

Šie medžiai auga Šiaurės Afrikoje ir arabų šalyse.

Bosvelijų eterinis aliejus mažina nerimą, įtampą, gydo opas, žaizdeles, turi jauninamąjį poveikį.

Kvėpuojant garus gydomas bronchitas, dusimas. Taip pat gydomas cistitas, švelninami menstruacijų skausmai.

Ramunėlės

Ramunėlės panašios į saulutes, jos auga visur Europoje.

Ramunėlių arbata ramina, gydo nuo nemigos. Ramunėlių eterinis aliejus ramina nervų sistemą.

Ramunėlės gerina virškinimą, švelnina karščio protrūkius, gydo nuo pilvo skausmų ir nuo skysčių kaupimosi.
Ramunėlės

Kvapnioji kananga

Nedidelis tropinis medis auga Madagaskare, Indonezijoje ir Filipinuose.

Aliejus išgaunamas iš žiedų, jis naudojamas masažams, vonioje. Jis ramina nervų sistemą, padeda normalizuoti širdies plakimą. Sakoma, kad padeda vyrams nuo impotencijos. Gali būti, kad veikia kaip afrodiziakas.

Arbatmedis

Arbatmedžio eterinis aliejus gaminamas iš Australijoje augančio medžio lapų ir šakelių.

Tai stiprus antiseptikas, juo galima valyti žaizdas. Arbatmedis turi antivirusinių, antibakterinių ypatybių, naikina parazitus – apvaliąsias kirmėles. Taip pat gydo odos problemas – aknę, egzemą, dermatitą ir kt.

Gauruotoji dioskorėja

Šis meksikietiškas augalas švelnina menstruacijų skausmus, menopauzės simptomus, padeda esant makšties sausumui. Taip pat ja gydomi pilvo skausmai.

Levandos

Levandos turi antiseptinių ypatybių, taigi jų galima dėti ant įkandimų, įgėlimų, nudegimų ir žaizdų. Jos ramina.

Keli lašai levandų eterinio aliejaus ant pagalvės užtikrins gilų miegą. Jei įlašinsite į eterinių aliejų lempą, atbaidys vabzdžius.

Levandų žiedų arbata ramina, mažina stresą.

Jonažolė

Europoje dažna žolelė. Ja gydoma depresija, nerimas, nerviniai skausmai. Prieš vartodami šią žolelę, visada pasitarkite su gydytoju, nes ji gali sutrikdyti medicininių preparatų veikimą, taip pat vaistų nuo vėžio veikimą.

Nevartokite jonažolės ilgiau nei mėnesį, antraip organizmas pripras, paskui bus sunku atprasti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)