Naujojo Amerikos širdies asociacijos tyrimo duomenimis, moterims, kurioms mėnesinės prasidėjo sulaukus 10-ties ar 17-kos ir daugiau metų gresia didesnė rizika susirgti širdies ligomis, patirti insultą ir sveikatos komplikacijas dėl per aukšto kraujospūdžio. O mergaitėms, kurioms pirmosios mėnesinės prasidėjo nuo 13 metų, šių ligų rizika yra mažiausia.

Be abejo, tai nereiškia, kad šias problemas sukelia mėnesinės, arba kad jūs pasmerktos susirgti šiomis ligomis, jei mėnesinės jums prasidėjo anksčiau ar vėliau nei daugumai moterų. Vis dėlto mėnesinės yra geras indikatorius, atskleidžiantis, kas vyksta jūsų organizme, rašoma womenshealthmag.com.

„Nors moters mėnesinių eiga gali kisti su amžiumi, svarbu atkreipti dėmesį į akivaizdžius dalykus, tokius kaip pakitęs mėnesinių dažnumas, jų trukmė ir išskyrų kiekis“, – sako akušerė ginekologė Alyssa Dweck, knygos „V is for Vagina“ bendraautorė.

Dr. A. Dweck išvardijo šešis negalavimus, apie kuriuos jus gali įspėti mėnesinių pokyčiai. Jei pastebėjote vieną ar kelis iš toliau išvardytų simptomų, kreipkitės į savo ginekologą.

Policistinių kiaušidžių sindromas (PKS)

Moterys, kurias kankina policistinių kiaušidžių sindromas, patiria hormonų disbalansą, o nuo jo sutrinka mėnesinės, joms būna sunku pastoti. Taip pat gali pasireikšti tokie simptomai, kaip padidėjęs veido plaukuotumas, nutukimas, gimdos cistos, nevaisingumas ir pan. Laimei, šį sindromą veiksmingai gydo hormoninė kontracepcija.

Anemija

Jei jūsų mėnesinės labai gausios, gali būti, kad jums anemija, sako dr. A. Dweck. Anemija yra būsena, kai kraujyje trūksta raudonųjų kraujo kūnelių arba hemoglobino (pagrindinės raudonųjų kraujo kūnelių statybinės medžiagos). Kai taip nutinka, organizmas negali įsisavinti užtektinai deguonies, tai sukelia vangumą ir kitus nemalonius simptomus, tokius kaip galvos skausmas ir galvos svaigimas. Kadangi tai taip pat gali paskatinti geležies trūkumą, gydytojas gali jums parekomenduoti vartoti geležies papildus.

Gimdos vėžys

Vienas iš ankstyviausių gimdos vėžio požymių yra „nereguliarus kraujavimas, kraujavimas po menopauzės arba kraujavimas tarp mėnesinių“, – sako dr. A. Dweck. Taip pat vienas iš požymių gali būti skausmas sekso metu. Žinoma, šie simptomai būdingi ir kitoms, ne tokioms rimtoms ligoms, vis dėlto jei juos pastebėsite, nedelskite ir kreipkitės į gydytoją.

Skydliaukės liga

Kadangi mėnesines reguliuoja hormonai, o už hormonų gamybą ir reguliavimą didele dalimi atsakinga skydliaukė, pastebimi mėnesinių pokyčiai – pavyzdžiui, gausesnės ar atvirkščiai, ne tokios gausios mėnesinės nei įprasta – gali būti ženklas, kad sutriko skydliaukės veikla, sako dr. A. Dweck. Gydytojas gali jums parekomenduoti išsitirti skydliaukę.

Posmegeninės liaukos auglys

Jei mėnesinės neprasidėjo, tai gali būti ženklas, kad esate nėščia. Bet jei taip pat pastebėjote ir pieną primenančias išskyras iš krūtų, tai gali signalizuoti, kad jums išsivystė posmegeninės liaukos auglys – gerybinė ar piktybinė masė posmegeninėje liaukoje. Dar vienas galimas simptomas yra galvos skausmai, sako dr. A. Dweck.

Paprastai ši liga labiau būdinga vyresnio amžiaus moterims (tad neišsigąskite ir nenusistatinėkite sau diagnozės), vis dėlto ji gali pasireikšti ir bet kokiame amžiuje.

Valgymo sutrikimas

Kai mityba nesureguliuota, tai gali atsiliepti mėnesinių ciklui. „Mėnesinės gali išnykti, jei labai staigiai numetėte svorį arba labai stipriai sulieknėjote, jei labai žemas kūno masės indeksas ir (arba) labai intensyviai sportuojate“, – nurodo dr. A. Dweck.

Taip pat jos gali išnykti dėl tokių valgymo sutrikimų, kaip anoreksija ar bulimija. Jei jau pastebėjote mėnesinių pokyčius, ko gero įtariate, kad turite valgymo sutrikimą. Rekomenduojame kreiptis pagalbos į specialistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)