Anot istorinių apatinių madą išstudijavusios ir dabar kruopščiai juos atkuriančios paveldosaugininkės Gabijos Mauliūtės, šiuolaikinėms moterims pasisekė – jos gali rinktis iš labai plataus asortimento. Pavyzdžiui, kasdienai patogu rengtis ekologiškos medvilnės ar bambuko apatinius, o tam tikromis progomis galima pasipuošti ir prabangių nėrinių rūbeliais.

Ketvirtojo dešimtmečio apatiniai

Paveldosaugininkės teigimu, visos mados keliauja ratu, nes išrasti ką nors naujo būtų labai sudėtinga. „Pavyzdžiui, dabar parduotuvėse galima įsigyti tarpukariu itin madingais laikytų marškinkelnaičių. Tai toks apatinis arba miegui skirtas kombinezonas su apačioje susegamais trumpais šortukais. Arba kelnaitės aukštu juosmeniu – dabar jas itin mėgsta moterys, kurios nori paslėpti tam tikrus figūros trūkumus. Tačiau tai priklauso ir nuo skonio, jaunos merginos tokias kelnaites taip pat renkasi“, – sako ji.

O štai seksualumo simbolio – kelnaičių su juostele mada, kaip sako G. Mauliūtė, jau blėsta. Jos atrodo pigiai, ypač, jei išlenda iš po rūbų, o neretai asocijuojasi su laisvo elgesio moterų stiliumi. Be to, sakoma, kad tokios kelnaitės gali būti pavojingos sveikatai.

Bene ryškiausias apatinių mados šuolis įvyko po Pirmojo pasaulinio karo. XX a. pradžioje moterys dar vaikščiojo tvirtai įsispraudusios į korsetus, o po ilgais sijonais nešiojo ilgas apatines kelnaites – vadinamuosius pantalonus. Tačiau iškart po karo jos išsilaisvino iš korsetų ir ėmė segėti liemenėles.

„Per karą netekusios daugybės vyrų moterys daugelį darbų perėmė į savo rankas, jos buvo priverstos daugiau judėti, pradėjo dirbti fizinius darbus, tad dėl patogumo pamėgo liemenėles. Liemenėlių buvo ir anksčiau, tačiau po karo jos tapo masiniu reiškiniu. Tos liemenėlės buvo paprastos, jose nebuvo jokių pastorinimų, pakietinimų ar lankelių, – pasakoja G. Mauliūtė ir primena, kad po karo moterys buvo sportiškos, lieknos ir netgi berniukiškos. – Buvo madinga krūtinę susiveržti specialiu diržu, kad ji atrodytų kuo mažesnė, nors dar visai neseniai moterys krūtinę kaip tik keldavo ir liemenį pabrėždavo korsetais.“

Antrojo dešimtmečio apatiniai

Tuo laikotarpiu trumpesnės tapo ir kelnaitės. „Su Chanel į madą atėjo kelnės, o tokių pantalonų po jomis nepasirengsi. Žinoma, kelnaitės dar nebuvo tokios, kaip šiais laikais, tai buvo trumpi, ploni, lengvi šortukai. Tos, kurios galėdavo sau leisti, rinkdavosi šilkines kelnaites su nėriniais, kitos nešiodavo paprastus medvilninius, nors irgi pasiuvinėtus ar kitaip pagražintus apatinius“, – kalba paveldosaugininkė.

Gerokai vėliau, jau penktajame dešimtmetyje, išpopuliarėjo aukštos kelnaitės ir krūtinę pakeliančios liemenėlės. Atsirado ir kitokių audinių. Kaip pasakoja G. Mauliūtė, tuo metu ypač madingos buvo smailėjančios liemenėlės – tokios, kokias segėjo ir seksualioji Marilyn Monroe.

Aštuntojo dešimtmečio apatiniai

Kaip dar vieną ryškų laikotarpį paveldosaugininkė išskiria sovietinę madą. „Tai buvo tikrai graudu. Sienos uždarytos, Vakarai buvo laikomi blogiu, niekas nieko neįsiveždavo, taupydavo ir geresniems audiniams, ir nėriniams. Be to, viskas buvo uždrausta – ir erotika, ir seksas, lytinis švietimas buvo tabu, todėl visos vaikščiodavo su baisiausiais pantalonais. Liemenėlės krūtinės neprilaikydavo, jos būdavo plačios, priekyje susegamos kokiomis šešiomis sagomis. Manau, moterys tuo metu tikrai nesijautė seksualios“, – sako G. Mauliūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)