„Kiaulpienė yra tikrai labai vertingas augalas ir per mažai pas mus vertinamas. Visko, ko turi turime per daug, nemokame vertinti,- sako žolininkė Jadvyga Balvočiūtė. - Dabar toks laikas, kada kiaulpienės jau skleidžia lapus, o šaknys yra jaunos ir labai vešlios, minkštos. Jų labai daug daržuose, tai reikėtų jas visas susirinkti. Iškasus nuplauti, nupjauti lapus, juos padėti džiovinti, o pačius jauniausius – salotoms. Senesni lapai puikiai tiks arbatai žiemai.“
Iš kiaulpienės šaknų žmonės įvairiose tautose galimdavo kavą, nes ši yra malonaus kvapo ir skonio.
Sužiovintas šaknis lengvai paskrudinkite, svarbu ne per daug, kad nebūtų visiškai juoda, ir turėsite labai skanią kavą. „Kiaulpienės turi daug kalio, labai sveika širdžiai ir visos medžiagos labai padeda kepenims, kasai ir virškinimui. Tik kas turi padidėjusį rūgštingumą, reiktų atsargiai naudoti. Kas turi normalų ar sumažėjusį rūgštingumą, tiems yra labai gerai“,- sako specialistė.
Galima pasidaryti ir sveikatinantį mišinį. Žalias ką tik išrautas šaknis nuplauti, sumalti mėsmale ir sumaišyti su medum, paskui pridėti česnako. Imti vieną dalį pienių šaknų, vieną dalį medaus ir trečdalį šio gauto kiekio – česnako. Palaikyti sandariai uždarytame stiklainyje 2-3 dienas. Per tą laiką medus ištirps. Pakvėpuokime atidarę stiklainį pakaitom pro atskiras šnerves (pro abi šnerves kartu - negalima nei pūsti, nei traukti). O pats sirupas vartojamas po šaukštelį tris kartus per dieną norint išvalyti kraujagysles ir bronchus. Pusę litro šio ruošinio galima suvartoti per tris mėnesius.
Kiaulpienių šaknys taip pat rekomenduojamos esant mažakraujystei. Arbatinis šaukštelis smulkintų pienės šaknų užpilamas stikline virinto vandens, visa tai paliekama valandai nusistovėti, po to perkošiama ir vartojama po ¼ stiklinės 3 kartus per dieną valgio metu.
Kiaulpienė turtinga ir antioksidantais, saugančiais organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Taip pat teigiamai veikia druskos ir skysčių apykaitą organizme. Liaudies medicinoje vartojami ekstraktai, trauktinės ir užpilai, gaminami iš kiaulpienių šaknų. Jais gydomos kasos, skydliaukės ligos, limfmazgių uždegimai, įvairūs bėrimai. Tai seniai liaudyje pripažinta priemonė, padedanti šalinti karpas, strazdanas, pigmentines dėmes ir kitus odos defektus. Ant karpos ar pigmentinės dėmės užtepama šiek tiek pienės sulčių ir po pusvalandžio nuplaunama.
Kiaulpienės žiedai, anot žolininkės, taip pat yra labai vertingi, turi visokių vitaminų ir labai gerai virškinimui. „Jie geriausi švieži, besiskleidžiantys, bet džiovinimui nelabai tinka. O iš šviežių žiedų žmonės yra sukūrę daug receptų, ir sirupą verda, ir medų, vyną gamina. Be abejo, tinka salotoms, galima ir šiaip suvalgyti po kokius 5 žiedus kasdien, kol jie žydi ir pagerinti kepenų, kasos, kitų organų darbą.“