Prieš miegą bus sunku suvirškinti riebų ar sūrų maistą. Aštrus ar rūgštus maistas, pavyzdžiui, pomidorų padažas ar citrusiniai vaisiai, gali sukelti rėmens skausmą. Taip pat, nors ledai yra populiarus vėlyvo vakaro užkandis, padedantis atsigaivinti, juose esantis paprastasis cukrus suteikia energijos ir paskatina dėmesingumą – dėl to sumažėja mieguistumas.

Senas posakis, kad prieš miegą galima išgerti stiklinę šilto pieno, nėra mitas. Dėl šiltų skysčių padidėja kūno temperatūra ir imate jaustis apsnūdę. Beje, pieno produktuose yra triptofano ir kalcio, kurie padidina cheminių medžiagų, padedančių gerai išsimiegoti, kiekį.

Tobulą užkandį prieš miegą turėtų sudaryti 200 kalorijų, jame turėtų būti daug angliavandenių ir šiek tiek baltymų. Tai puikus derinys, užtikrinantis gerą miegą.

Raminančios sudedamosios dalys

Triptofanas: kalakutienoje esančios aminorūgštys, kurios tariamai sukelia mieguistumą, padeda kūnui gaminti serotoniną, geros savijautos hormoną, kuris padeda nusiraminti ir gerai išsimiegoti. Geriausiai jis veikia, kai skrandis yra tuščias arba kai organizme nėra per daug baltymų – taigi kalakutiena jo poveikį sumažintų.

Baltymai padeda kūnui įsisavinti aminorūgštį tiroziną, todėl daug baltymų turintis užkandis nėra geriausias pasirinkimas prieš miegą. Kol triptofanas pasiekia smegenis, užtrunka apie valandą, todėl atitinkamai pagal tai planuokite užkandžiavimo laiką. Prieš miegą labiausiai tinka: kietieji grūdai ir sėklos.

Melatoninas: tų pačių medžiagų, kurias veikia šviesa ir vidinis miego laikrodis, galima natūraliai rasti kai kuriuose maisto produktuose. Prieš miegą labiausiai tinka: avižos ir vyšnios.

Kalcis: gali triptofaną paversti melatoninu. Taip pat jis svarbus nerviniams impulsams, jo trūkumas gali sutrikdyti miegą. Prieš miegą labiausiai tinka: liesas pienas ir jogurtas.

Magnis: padeda sumažinti kortizolio, streso hormono, kurie trukdo geram nakties miegui, gamybą. Taip pat jis svarbus raumenų susitraukimams, padeda išvengti kojų mėšlungio naktį. Prieš miegą labiausiai tinka: migdolai ir sėlenų grūdai.

Kalis: padeda išvengti raumenų spazmų ir neramių kojų sindromo, galinčių trukdyti užmigti. Prieš miegą labiausiai tinka: bananai ir saldžiosios bulvės.

10 puikių užkandžių prieš miegą

Avižiniai dribsniai su bananų gabalėliais

Sojų pupelės

Kukurūzų spragėsiai

Sėlenų grūdai su sojų pienu

Kietųjų grūdų krekeriai su humusu

Skrudintos moliūgų sėklos

Vyšnių kokteilis (šaldytos vyšnios su liesu pienu)

Liesas jogurtas su linų sėmenimis

Skrudinta kietųjų grūdų duona su migdolų pienu

Puodelis raminančios ramunėlių arbatos