Jie naikina ne tik bakterijas, bet ir virusus, ir tuo iš esmės skiriasi nuo įprastinių antibiotikų. Vaistinėje pirkti antibiotikai virusinių infekcijų nepajėgūs įveikti.

Neretai medikai augalinius preparatus siūlo kaip pagalbinę priemonę taikant tradicinį gydymą antibiotikais. Vis dėlto būna situacijų, kai pirmenybę teikti reiktų būtent augaliniams preparatams. Juk natūralios kilmės vaistai stimuliuoja imunitetą ir turi mažesnį šalutinį poveikį.

„Persišaldęs, o rudenį tai nutinka itin dažnai, visada geriu dar vasarą surinktų ramunėlių arbatą. Taip pat stengiuosi valgyti kaip įmanoma daugiau česnako ir svogūno. Vis dėlto toks gydymas ne visada padeda, o nuo česnako dažnai skauda skrandį. Kokias vaistažoles dar galima būtų naudoti?“ - tokius klausimus gydytojams dažnai užduoda pacientai. Štai ką jam galėtų atsakyti fitoterapeutai.

Kiekvienam atvejui - skirtingos

Vaistinių augalų, kurie veiksmingai kovoja su peršalimo ligomis, sąrašas išties stulbinantis. Vis dėlto visko griebtis iškart iš tiesų neverta. Paprastai parenkamos tos vaistažolės, kurios padėtų kovoti su labiausiai pacientui rūpinčia problema. Kosulį geriausia įveikia ramunėlių žiedai, eukalipto lapai, pušies pumpurai, raudonėlio žolė, šalavijo lapai, čiobrelis, gailio ūgliai. Peršalimo kosuliui užsitęsus būtų protinga gerti medetkų arbatą.

Česnakas, juodasis ridikas ir svogūnas taip pat labai veiksmingi, tačiau sergant gastritu, pankreatitu ir opalige jų geriau nevartoti.

Tokiems ligoniams gali padėti kai kurių vaistažolių arbatos. Tokie augalai, kaip piliarožė, vaistinė ramunėlė, debesylas ar medetka tinka tuo pačiu metu sergant peršalimo ir skrandžio ligomis. O štai raudonėlio arbata ne tik padės nuo peršalimo, bet ir nuramins nervų sistemą - tai pakankamai svarbu sergant tokiomis ligoms kaip gastritas.

Šeivamedis – nuo temperatūros

Jeigu pakilo temperatūra, dažniausiai siūloma gerti liepžiedžių ir aviečių arbatą. Tačiau ne daug kas žino, kad veiksmingumu nenusileidžia ir juodojo šeivamedžio žiedų arbata.

Ir nepamirškite, kad sunkiai persišaldžius būtina vartoti itin daug skysčių. Tokiu atveju paprastą vandenį geriau pakeiskite spanguolių, žemuogių ir bruknių morsu arba erškėtrožių vaisių nuoviru. Šiuose augaluose gausu vitamino C, be to jie neblogai stimuliuoja mūsų imuninę sistemą.

Kai peršti gerklę

Jeigu peršalus peršti ar skauda gerklę, jums padės jos skalavimas žolelių nuovirais. Tokiu atveju dažniausiai naudojamas šalavijas, ramunėlė, medetka, trispalvė našlaitė ir eukaliptas. Gydomuosius žolelių nuovirus reikia ruošti tokiu santykiu: vienai stiklinei vandens vienas valgomas šaukštas vaistažolių. Tokiu nuoviru gerklę reikia skalauti ne mažiau kaip 4-5 kartus per dieną, dar geriau – 8-10 kartų. Ramunėlių nuovirą galima naudoti netgi taip: du trečdalius stiklinės skalavimui, likusį trečdalį išgerti.

Jeigu jums sudėtinga kiekvieną kartą ruošti vaistažolių nuovirą, galite išbandyti eukalipto ir medetkų spiritinį užpilą. Jau paruoštas toks užpilas parduodamas vaistinėse. Tokiu atveju skalavimo tirpalą pasiruošti itin paprasta: vienas arbatinis šaukštelis užpilo stiklinei šilto vandens.

Nuo slogos - raktažolė

Jeigu jums užgulė nosis ar kankina sloga, veiksmingas augalinis vaistas — raktažolių, gumbažolių, verbenos, rūgštynių ir šeivamedžio kompleksas. Dabar galima įsigyti labai patogių vartoti jau paruoštų augalinių vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra šių išvardintų vaistažolių.

„Eurovaistinės“ vaistininkės Robertos Janulytės teigimu, vaistažolių veikimo spektras yra labai platus, todėl, ypač kalbant apie peršalimą, sunku nukreipti poveikį į tam tikrą simptomą.

Peršalimo simptomams lengvinti specialistė rekomenduoja naudoti šias vaistažoles.

Vaistinis šalavijas. Gali būti naudojamas gerklės skausmo malšinimui (skalaujant) ir atsikosėjimui gerinti. Taip pat pasižymi nervų sistemą slopinančiu poveikiu ir įeina į įvairių vaistažolių mišinių sudėtis. Gydant kosulį, poveikis taip pat jausis gerklei ir nosiai.

Vaistinis čiobrelis. Vienas populiariausių augalų, renkantis arbatas kosuliui gydyti. Tinka ne tik atsikosėjimui lengvinti, bet ir sergant laringitu ar trachėjitu. Čiobrelio žolė taip pat pasižymi spazmolitiniu, virškinimą gerinančiu, šlapimą išskiriančiu ir raminančiu poveikiu. Atsargiai čiobrelį reikėtų vartoti žmonėms sergantiems inkstų ir kepenų ligomis.

Paprastasis anyžius. Puikus pasirinkimas kosuliui gydyti. Taip pat pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl gali būti naudojamas ne tik atsikosėjimui gerinti, bet ir trachejitui bei gingvinitui gydyti. Nevartoti, jei yra alergija skėtiniams augalams.

Eukaliptas. Veikia tiek esant kosuliui, tiek slogai, tiek ir skaudant gerklę. Nuoviru galima skalauti gerklę, o inhaliacijomis gydomas viršutinių kvėpavimo takų ligos (sloga, kosulys, sinusitas) ir bronchitas. Eukalipto nereikėtų naudoti vaikams iki 2 metų.

Gyslotis. Padeda esant bronchitui, trachejitui, laringitui.

Medetkų nuoviras. Naudojamas gerklei skalauti, sergant angina ar faringitu.

Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad netinkamai parinktos ar vartojamos vaistažolės gali pakenkti, todėl, prieš pradedant gydymą, pasitarti su gydytoju ar vaistininku – būtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)