Kaip ir kokiais atvejais derėtų ją naudoti, siekiant geriausio poveikio tiek sveikatai, tiek grožiui? Apie visa tai pasakoja Ekokolekcija.lt vadovė, fitoterapijos specialistė Loreta Dumbliauskė.

Švariausia druska pasaulyje

Prieš 500 milijonų metų saulei išdžiovinus milžinišką Tetijos jūrą, kartu su ja nusėdo ir saulės energiją savyje išsaugojusi druska. Žmonės šią druską „atrado“ tik po 250 milijonų metų. Alchemikai vadino ją „Penktuoju elementu“, nes jos savybės buvo lyginamos su eteriu. Iš tiesų tai — visiškai neapdorota, chemiškai nevalyta druska, turinti net 84 pilnavertiškam organizmo funkcionavimui būtinus mineralus.

Kristalizuota Himalajų druska skatina organizmo atsinaujinimą bei energijos pusiausvyros išlaikymą, balanso tarp rūgščių ir šarmų atstatymą, kristalizuotų nuosėdų ištirpimą bei pašalinimą iš organizmo (jie dažnai yra reumatinių ligų, inkstų bei tulžies pūslės akmenligės priežastimi). Taip pat puikiai šalina sunkiuosius metalus iš organizmo, kadmį (atsiradusį dėl rūkymo ir mus supančių „nešvarumų“), padeda normalizuoti kraujo spaudimą, cukraus kiekį kraujyje, valo žarnyną, padeda gydant odos bei kvėpavimo takų ligas.

Neperdirbta druska naudojama sinusų skalavimui, siekiant išvengti nosies bei sinusų infekcijos, slogos; akių vonelėms, esant akių sausėjimui; inhaliacijoms, kai vargina kvėpavimo takų ligos (pavyzdžiui, bronchitą); valomosioms vonelėms – duoda tokį patį efektą, kaip trijų dienų badavimas; kosmetinėms kaukėms bei kompresams – gydant odos sudirginimus, audinių pažeidimus, problemas su sąnariais, celiulitą.

„Tai — dar ne visos naudingosios druskos savybės, naudojant protingai Himalajų druska gali tapti puikiu tiek sveikatos, tiek grožio pagalbininku“,- sako L. Dumbliauskė.

Naudojimas

Specialistės teigimu, yra keletas pagrindinių Himalajų druskos panaudojimo būdų.

Druskos tirpalas

Norintiems pajusti Himalajų druskos naudą sveikatai, rekomenduojama naudoti Himalajų druskos sūrymą. Ištirta, jog jis — visiškai sterilus, šioje druskoje neišgyvena nei grybeliai, nei kitos ligas sukelti galinčios bakterijos. Tokį sūrymą pasigaminti iš tiesų nesudėtinga: tereikia į uždaromą stiklinį indą įdėti keletą druskos kristalų ir įpilti šaltinio arba filtruoto vandens.

Po 24 valandų reikia patikrinti tirpalą, druskai ištirpus įdėti dar kelis kristalus. Kai kristalai nebetirps, o tiesiog nusės ant dugno, tirpalo koncentracija bus 26%, ir jis bus paruoštas vartojimui.

Druską bei vandenį galite nuolat pildyti, tik atminkite, jog siekiant palaikyti tinkamą tirpalo koncentraciją, ant dugno visuomet turi būti keletas neištirpusių druskos kristalų. Kiekvieną rytą (nevalgius ir negėrus) šaukštelį paruošto sūrymo reikia išmaišyti stiklinėje švaraus vandens ir išgerti.

„Tokio druskos tirpalo naudojimas labai naudingas sveikatai. Valo organizmą, reguliuoja miegą, padeda normalizuoti kraujo spaudimą, yra naudingas širdžiai, odai, kaulų struktūrai, saugo nuo varikozės, padeda kovoti su alergijomis ir t.t.“,- pasakoja L. Dumbliauskė.

Toks druskos tirpalas naudingas ir peršalus: tuomet sūrymą rekomenduojama pilti į vonią (4 kg druskos 4 l vandens), daryti inhaliacijas, lašinti į nosį, skalauti gerklę (taip pat atskiedus vandeniu ar ramunėlių, šalavijų arbata). Tuo tarpu sūryme suvilgyti kompresai padės nuo artritinio, podagros, osteoprozės skausmo.

Grožiui ir gerai savijautai

Labai populiarios ir naudingos yra druskos vonios. Teigiama, jog vienas išsimaudymas Himalajų druskos vonioje savo poveikiu prilygsta trijų dienų detoksikacijos kursui! Tokia procedūra valo, jaunina, drėkina odą, reguliuoja jos pH, atpalaiduoja, palankiai veikia esant odos problemoms — dermatitui, niežėjimui. Siekiantiems detoksikacinio poveikio, specialistė rekomenduoja į vonią įpilti 250-500 g druskos, pagulėti 15-30 min. ir po to nepersilieti švariu vandeniu, o tik apsišluostyti.

„Beje, jeigu prieš pildami į vonią druską sumaišysite ją su pasirinktu eteriniu aliejumi, galėsite džiaugtis ir aromaterapiniu tokios vonios poveikiu“,- sako L. Dumbliauskė.

Kitas populiarius druskos panaudojimo būdas — pilingas. „Veidą ar kūną galima ir tiesiog masažuoti druskos gabaliuku. Veidui skirkite apie 3, kūnui apie 5 minutes. Po to apsiliekite drungnu vandeniu ir džiaugsitės lygesne, švelnia oda“,- pasakoja specialistė. Taip pat galite druską maišyti su pasirinktais baziniais ir eteriniais aliejais — pasigaminsite odą šveičiantį, valantį ir maitinantį kūno šveitiklį.

Himalajų druska gali padėti ir siekiant sumažinti prakaitavimą, tiesiog reikia sudrėkintu druskos gabaliuku patrinti norimą vietą. Druska naikina prakaito bakterijas, tačiau neužkemša odos porų.

Siekiantiems atsikratyti pleiskanų, specialistė rekomenduoja pasidaryti tyrelę iš 5 šaukštų vandens ir 100 g smulkios Himalajų druskos. „Ištrinkite šia tyrele galvą, palaikykite keletą minučių, iššukuokite ir išplaukite šampūnu“,- sako L. Dumbliauskė.

Beje, reikėtų nepamiršti, jog druska puikiai tinka ir maisto gardinimui. Tiesa, geriausia druską berti jau ant pagaminto patiekalo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)